Sürdürülebilirlik, bugünkü yaşamımız ve geleceğimiz için git gide daha önemli hale geliyor. Bu konu önem kazanmaya devem ettikçe hayatımıza yeni teknolojiler katılmaya devam ediyor. Bu alanda devrim yaratarak daha yeşil bir geleceğin anahtarı sayılabilecek ve yakın gelecekte sıkça karşılaşacağımız bazı teknolojiler ise şöyle sıralanıyor:
CO2 Emilimi
Her yıl 400 milyon ton plastik atık üretiliyor ve bunların ayrışması yüzlerce yıl sürüyor. Aynı zamanda, artan atmosfer CO2 seviyelerinin Dünya’nın sıcaklığını, 2100 yılına kadar 4,4 derece artırabileceği öngörülüyor.
Singapur Malzeme Araştırma ve Mühendislik Enstitüsü’ndeki araştırmacılar, CO2 yakalama amaçlı gözenekli karbon malzemeleri üretmek üzere karışık plastik hammadde kullanarak her iki sorunu da aynı anda çözmeye çalışıyorlar. Ancak bu yöntemin önünde bazı zorluklar bulunuyor. Bu zorlukların ise sektör paydaşları ve araştırmacılar arasındaki iş birlikleri ile çözüme kavuşabileceği düşünülüyor.
Sürdürülebilir Barınma Çözümleri
BM-Habitat, 2030 yılına gelindiğinde dünya nüfusunun %40’ının yeterli barınma imkanına ihtiyaç duyacağını tahmin ediyor.
Sürdürülebilir kentsel tasarım arayışında, 3D baskılı inşaat ise bu artan talebe bir çözüm sunmakla kalmıyor aynı zamanda önemli çevresel faydalar da vadediyor. Bu yaklaşım; kaynak verimliliğini artırıyor, inşaat kalitesini yükseltiyor, maliyetleri düşürüyor ve karbon ayak izini azaltıyor. Tüm bunlar göz önüne alındığında doğal malzemelerden üretilen, geri dönüştürülebilir 3D baskı evlerin, sürdürülebilir konutların geleceği olabileceği düşünülüyor.
Süper Şarjlı Güneş Hücreleri
Güneş enerjisi, yenilenebilir enerji için umut vadetse de verimlilik ve maliyet etkinliği açısından zorluklar yaratabiliyor. Bir tür fotovoltaik teknoloji olan süper şarjlı güneş hücrelerin ise diğer fotovoltaik hücreleri geride bırakarak %25.5’e varan, dikkate değer bir dönüşüm verimliliği bulunuyor.
Bu hücrelerin yaygın bir şekilde ticari olarak benimsenmesi zaman alacağa benzese de sürdürülebilir bir gelecek için oldukça umut vadedici görünüyor.
Sınırsız Temiz Enerji
Sınırsız temiz enerji kavramı her ne kadar ulaşılmaz gibi görünse de Çinli bir araştırma ekibinin 2022 yılında başlattığı bir çalışma bulunuyor. 35 ülkeyi bir araya getiren bir iş birliğiyle dünyanın en büyük manyetik füzyon cihazının inşası planlanıyor.
Yıldız gövdelerinin çekirdeğindeki ısıyla hidrojen çekirdeklerinin çarpışması sonucu ağır helyum atomlarına dönüşmesi ve muazzam miktarda enerji açığa çıkarmasından faydalanacak olan ekip, aynı süreci Dünya üzerinde gerçekleştirmeyi planlıyor. Bu projenin zamanlaması henüz belirsiz olsa da karbonsuz ve sınırsız bir enerji kaynağı olarak bilim dünyası tarafından merakla bekleniyor.
Kaynak: https://www.forbes.com
Görsel kaynak: https://www.shutterstock.com/tr