Gerçek Mentörler Neden Sadece Cevap Vermezler? 2 dakikada okunabilir

Alanında uzman mentörler; en etkili mentörlerin anlık sonuçlardan ziyade kendini yansıtma, büyüme ve sürece odaklanarak destek alan kişilerin kendi gelişim yollarını keşfetmelerine yardımcı olanlar olduğunu düşünüyor. Dolayısıyla uzmanlar; etkili bir mentörün bir koç veya iş danışmanıymış gibi cevaplar vermesinden ziyade insanlara, kendini cevaplarını bulmaya yönelik yaklaşım sergilenmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Peki, iyi bir mentör nasıl yaklaşım sergiler?

“Sence nasıl geçti?”
Bu soru, bir mentörün yeni bir danışanına sorduğu ilk sorulardan birisidir. Bu sayede kişinin, kendi başına neleri gözlemleyebildiği saptanabilir.
Bir kişinin kendi başına neleri görebildiği öğrenildiğindeyse diğer çabalarına uygulayacağı beceri ve bilgiler, daha iyi anlaşılır. Örnek vermek gerekirse bir futbolcu üç maçın ardından ilk golünü atmış olsun. Eğer mentörüne neyi farklı yapmaya başladığını söyleyemezse bunun bir şans olup olmadığını bilmenin bir yolu yoktur ancak gol atmasına yardımcı olan taktikleri belirleyebilir ve bunu söyleyebilirse bunları tekrar uygulayabileceği gayet açıktır.

“Neyi farklı yapardınız?”
İnsanların kendilerini nasıl değerlendireceklerini anladıktan sonra onları olumlu değişiklikler yapmaya teşvik etmek de bir diğer yöntem olarak ön plana çıkıyor. Öyle ki birinden geçmiş performansı üzerine düşünmesini istedikten sonra benzer durumlarla karşılaşması halinde neyi farklı yapabileceğini düşündürmek doğru bir yöntemdir.
Yine futbolcu örneğinden gidelim ve bir oyuncunun gece az uyuduğu için oyun sırasında halsiz olduğunu bildiğini düşünelim. Peki, neden iyi dinlememişti? Eve geç mi gelmişti yoksa gece boyu izlediği bir filmin bitmesini mi beklemişti? Sebebi her neyse o futbolcu, sonraki maçtan önce bunları tekrar yapar mı? Bir başka deyişle yukarıdaki sebepleri yapmazsa sahada halsiz kalmayacağını ne derece idrak edebiliyor? İşte iyi bir mentör; bu tip sorularla danışmanlarına rehberlik eder ve sorularını, azarlayıcı ve sorgulayıcı bir tondan ziyade düşündürücü bir şekilde yöneltir. Öyle ki mentörlük, herhangi bir eylemi dikte etmek değil insanları, kendi gelişimlerini sahiplenmeye teşvik etmek demektir.

Kaynak: https://www.entrepreneur.com

Görsel Kaynak: https://www.shutterstock.com/tr

Benzer İçerikler

Yorum Gönder

Email adresiniz yayınlanmayacak. İşaretleri alanları doldurmak zorunludur.

14 − 5 =

Paylaşım