XRAI Glass’ın Yeni AR Gözlükleri, İşitme Engelli Kişilerin Konuşmaları Görmesine İmkan Sağlayacak 3 dakikada okunabilir

Bir İngiliz şirketi olan XRAI Glass işitme engelliler için konuşmaları alt yazıya çeviren bir gözlük üretti. Şirketin bir sonraki hedefi ise yazılımın dilleri, ses tonlarını, aksanları ve perdeyi tercüme etme gücüne de sahip olacak şekilde geliştirilmesi.

XRAI Glass, telefona bağlı artırılmış gerçeklik (AR) akıllı gözlükleri takan kullanıcıların altyazıları kullanarak konuşmayı gerçek zamanlı olarak okumalarına olanak tanıyan yeni teknolojisini duyurdu. XRAI Glass yazılımı, sesi daha sonra kullanıcının gözlük ekranında görünen altyazılı bir konuşma versiyonuna dönüştürüyor.

Şirketin kurucusu Dan Scarfe, bu fikrin aklına geçen yıl Noel’de ailesiyle birlikte zaman geçirirken geldiğini söylüyor. Scarfe, 97 yaşındaki işitme engelli büyükbabasının ailenin geri kalanıyla iletişim kurmakta zorlandığına tanık oluyor ve onun sohbetlere katılabilmesi için bir çözüm bulabilmek için düşünüyor. “Etrafınızda pek çok insan varken farklı konuşmaları takip etmeye çalışmak çok zor… İşte o an düşündüm. Büyükbabam televizyonu sürekli altyazılı olarak izliyor. Neden dünyaya alt yazı yazamıyoruz?” işte bu fikirden sadece altı ay sonra Artırılmış Gerçeklik gözlük üreticisi Nreal ile ortaklaşa XRAI gözlüklerini tanıttı.

Konuşmalar bulutta depolanmayacak

AR gözlükleri, işleme ve grafik oluşturma işlemlerini gerçekleştiren bir cep telefonuna bağlanıyor. Yazılım, bu gözlüklerdeki mikrofondan ses beslemeleri alarak bunu telefona gönderiyor ve telefon da bu sesi etkili bir şekilde altyazılara dönüştürüyor. Ardından da Nreal yazılımı kullanılarak bu altyazılar gerçek dünyaya yansıtılabiliyor. Dan Scarfe, konuşma verilerinin bulutta saklanmayarak yalnızca kullanıcıların kişisel cihazında depolanacağını ve tamamen kullanıcıya ait olacağını iddia ediyor ve “Bu yenilikçi teknolojinin, işitme kaybı olan insanların yaşam potansiyellerini zenginleştirebilmesinden dolayı gurur duyuyoruz. Nihayetinde bu, işitme engelli insanların yemek yaparken veya arkadaşlarıyla yürürken aynı zamanda sohbete devam edebilmesi anlamına geliyor” diyor. 

Teknoloji şimdiden oldukça dikkat çekmiş durumda. Zira, Kraliyet Ulusal Sağırlar Enstitüsü (RNID) ve DeafKidz bu artırılmış gerçeklik gözlüklerini, “işitme engelliler topluluğu için bir devrim” olarak duyurdu. DeafKidz International’ın Kurucusu ve Başkanı Steve Crump ise kendisinin de işitme engelli bir insan olarak bu teknolojiden çok etkilendiğini söyleyerek “Gözlükleri denediğimde çok şaşırdım. Çünkü daha önce hiç olmadığı kadar etkileşimde bulunmanızı ve sohbete katılmanızı sağlayan gerçek zamanlı altyazıları test ettim. XRAI Glass’ı son derece olumlu bir güç olarak görüyorum.”

XRAI Glass, hizmeti ilk olarak yaklaşık 100 beta test kullanıcısına sunuldu. Teknolojiye ilişkin geri bildirim almak, insanların neyi sevip neyi sevmediğini anlamak ve bu konuda hızlıca yenilik yapabilmek için küçük bir sayı ile işe başladıklarını söyleyen Scarfe, “Sonra rüzgarlar arkamızda kalırsa, Eylül ayına kadar genel kullanılabilirliğe ulaşacağımızı umuyoruz. Hatta yakın bir gelecekte yazılımımız dilleri, ses tonlarını, aksanları ve perdeyi tercüme etme gücüne de sahip olacak” diyor. 

Kaynak:

https://www.euronews.com/next/2022/07/29/new-ar-glasses-allow-deaf-people-to-see-conversations-by-turning-audio-into-subtitles

Benzer İçerikler

Yorum Gönder

Email adresiniz yayınlanmayacak. İşaretleri alanları doldurmak zorunludur.

5 × 1 =

Paylaşım