Ulusal Oşinografi Merkezi’nde Yürütülen Çalışmaya Göre İklim Değişikliği, Okyanusların Renginde Değişime Yol Açıyor 2 dakikada okunabilir

Southampton’daki Ulusal Oşinografi Merkezi’nde çalışmalarını yürüten B.B. Cael liderliğindeki ekip, 20 yıllık uydu gözlemlerinin analiz edildiği araştırma kapsamında; küresel ısınma kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle okyanusların zaman içinde renginin daha yeşil hale geldiğini doğruladı. İnsan kaynaklı iklim değişikliğinin okyanusların en önemli bileşenlerinden biri olan ve fitoplankton adı verilen küçük deniz organizmalarını bozarak denizlerin renk paletini değiştirdiğine dair ilk net kanıtı sunan keşif, denizlerin korunması ve yönetilmesi konusunda bilgi sundu.

Fosil yakıt tüketiminin neden olduğu iklim değişikliği ve küresel ısınma, okyanusları da ciddi ölçüde etkilemeye başladı. Dünya genelinde deniz seviyelerinin yükselmesi, kasırgaların daha sık ve şiddetli hale gelmesi, kutup bölgesindeki buzulların erime hızının artması pek çok canlının yaşam alanlarının daralmasına sebep oldu. Özellikle son 20 yılda okyanusların yarısından fazlasının renginin yeşile döndüğü ise bilim insanlarının iklim kriziyle ilgili yaptığı bir araştırma sonucunda ortaya koyuldu.

Bilim insanları, iklim değişikliğinin uzun süredir yüzeye yakın yaşayan ve besin ağının temelini oluşturan fitoplanktonları rahatsız ettiğini ve bunun bir sonucu olarak da okyanusların renk değiştirdiğini tahmin ediyordu. Nitekim okyanus gözlem uyduları deniz klorofilindeki değişimleri görüyordu fakat fitoplankton aktivitesinde yıldan yıla görülen büyük farklılıklar nedeniyle bu renk değişimine dair bir veri elde etmek zordu ve sürecin birkaç on yıllık klorofil gözlemiyle gerçekleştirileceği öne sürülüyordu.

Sonuç olarak, NASA’nın 2002 yılında fırlattığı Aqua uydusundan gelen “uzaktan algılama yansıması” olarak adlandırılan gözlemler analiz edilerek araştırmanın sonuçlarına ulaşıldı.Ekip, Temmuz 2002’den Haziran 2022’ye kadarki süreç içinde okyanusların MODIS-Aqua çoklu spektral gözlemlerini inceledi. Bu süre zarfında okyanusların yüzde 56’sında, çoğunlukla ekvatorun 40° içindeki tropikal bölgelerde, fitoplankton üretimindeki doğal yıllık varyasyonlarla açıklanamayan önemli renk değişiklikleri olduğunu ortaya koydu.

Kaynak: https://www.vice.com/en/article/3aka3b/youre-not-imagining-it-the-ocean-has-changed-color-over-20-years-study-determines?utm_source=substack&utm_medium=email

Benzer İçerikler

Yorum Gönder

Email adresiniz yayınlanmayacak. İşaretleri alanları doldurmak zorunludur.

nineteen − 6 =

Paylaşım