Ohio Üniversite’nde Geliştirilen Akıllı Kolye Sağlık Durumunu Ter Yoluyla İzleyebilecek 3 dakikada okunabilir

Ohio Eyalet Üniversitesi’nden bir ekip, insanların egzersiz yaparken derilerinden salgıladıkları kan şekerini veya glikozu algılayan, pilsiz, kablosuz bir biyokimyasal sensör geliştirdi. Araştırma sonuçlarına göre sensör glikoz seviyelerini başarılı bir şekilde takip edebiliyor.

Ohio Eyalet Üniversitesi’nde çalışan bilim insanları, bir kişinin sağlığında gün içerisinde meydana gelen değişiklikleri tespit edebilmek için terdeki kimyasal biyobelirteçleri kullanan bir cihazı başarıyla test etti. Egzersiz yapan katılımcıların boyunlarına yerleştirilen ve glikoz seviyelerini izlemek için kullanılan “akıllı kolye”, pil yerine harici bir okuyucu sistemin gönderdiği radyo frekansı sinyallerini yansıtan bir rezonans devresi kullanarak çalışıyor. Üstelik algılama arayüzünün minyatür yapısı sayesinde yalnızca minimum miktarda ter gerektiriyor. 

Vücudun en derin sırlarını açığa vurabilen maddeler

Katılımcılar, yeni cihazın test aşamasında kapalı alanda 30 dakika bisiklet sürdükten sonra mola verdiler ve bu süre zarfında şekerle tatlandırılmış içecekler içtiler. Ardında da bisiklet sürmeye devam ettiler. Bu test sonunda araştırmacılar deneye katılanların terlerindeki glikoz seviyelerinin yükseleceğini biliyordu. Sensörün bu artışı belirleyip belirleyemeyeceğini gözlemleyen araştırmacılar, sensörün glikoz seviyelerini başarılı bir şekilde takip ettiğini belirlediler. 

Araştırmacılara göre, bu başarı sensörün aynı zamanda terdeki diğer önemli kimyasalları izlemek için de çalışacağına işaret ediyor. Nitekim uzmanlar, biyobelirteçlerin vücudun en derin sırlarını açığa vurabilen maddeler olduğuna ve bir kişinin ter, gözyaşı, tükürük ve idrar gibi vücut sıvılarında hastalık, enfeksiyon ve hatta duygusal travmanın kanıtları gibi pek çok belirteç bulunabileceğine dikkat çekiyor. 

Kişisel eşyalar da entegre edilebilecek

Çalışma ekibinden Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Yardımcı Doçenti Jinghua Li, terin sağlık durumumuz hakkında çok önemli bilgiler ortaya çıkarabilecek yüzlerce biyobelirteç içerdiğine değinerek “Gelecek nesil biyosensörler, bir kişinin vücut sıvılarında bulunan önemli bilgileri tespit edebileceğimiz kadar yüksek düzeyde biyo-sezgisel olacak” diyor. 

Araştırmacılar, bu sensörün terin bileşimini analiz etmenin yanı sıra, bir gün nörotransmiterleri ve hormonları tespit etmek için de kullanılabileceğini söylüyor. Yakın bir gelecekte ise bu sensörlerin kişisel eşyalara sorunsuz bir şekilde entegre edilebileceğini umduklarını söyleyen Li, “Bazılarımız kolye takabilir, bazılarımız küpe veya yüzük takabilir. Öte yandan bu sensörlerin hepimizin taktığı bir şeye yerleştirilebileceğine ve sağlığımızı daha iyi takip etmemize yardımcı olabileceğine inanıyoruz” diyor. 

Kaynak: https://techxplore.com/news/2022-07-smart-necklace-biosensor-track-health.html

Benzer İçerikler

Yorum Gönder

Email adresiniz yayınlanmayacak. İşaretleri alanları doldurmak zorunludur.

16 + four =

Paylaşım