Uzaktaki Sevdiklerinize Sarılmanızı Sağlayacak Teknoloji Geliştirildi 3 dakikada okunabilir

Stanford Üniversitesi araştırmacıları, insan dokunuşunu simüle edebilen ve elektronik olarak gönderilen soyut sosyal mesajları algılayıp iletebilen giyilebilir bir kol düzeneği tasarladı. Bu teknoloji sayesinde, hislerin, uzakta yaşayan kişilere ulaştırılması artık kısmen de olsa mümkün olacak.

 Covid-19 pandemi süreci, insan ilişkilerinin yeniden şekillenmesine yol açtı. Sosyal mesafe kavramının yaşamımıza girdiği ve sarılmanın uzun bir süre gerçekleştirilemediği  bu dönemde, duyguların karşı tarafa iletilmesi de  zorlaştı. Öte yandan geçtiğimiz aylarda teknoloji dünyasına hızlı bir giriş yapan metaverse kavramının arkasındaki fikir de iki veya daha fazla insan arasında fiziksel olarak bir arada olmaksızın sanal bir dünyada etkileşimlerine izin vermekti. Stanford Üniversitesi’nden bir yüksek lisans öğrencisinin geliştirmiş olduğu teknoloji, duyguların uzaktaki kişilere ulaştırılmasını sağlayacak.

Sosyal etkileşimler sırasında insanlar, düşüncelerini ve duygularını iletmek için işitsel, görsel ve dokunsal ipuçlarını kullanırlar. Bu ipuçlarının; ağırlık, enerji ve diğer donanım kısıtlamaları nedeniyle, insan dokunuşunun karmaşıklığını tamamen yakalayan cihazlara taşınması oldukça zor. Bu doğrultuda çalışmalar yapan Stanford Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi Millie Salvato, meslektaşlarıyla birlikte dokunuşu yaratabilmek için makine öğrenimini kullandı. Buna göre Salvato ve ekibi, insan dokunuşunu simüle edebilen ve elektronik olarak gönderilen soyut sosyal mesajları iletebilen giyilebilir bir kılıf geliştirdi.

Gerçek bir insan eli gibi değil ama güzel hissettiriyor

Çalışma kapsamında ekip, 37 katılımcının farklı durumlarda sosyal bilgileri nasıl ifade ettiğini ölçtü. Her testte bir kişi koluna basınç algılayan bir cihaz taktı ve bir diğeri, anlamlar içeren senaryolara yanıt vermek için ona dokundu. Ekip; dikkat arama, şükran, mutluluk, sakinleşme, sevgi ve üzüntü gibi duyguları ifade eden yaklaşık 700 dokunma hareketi topladıktan sonra her birinin konumunu ve basıncını haritaladı. Ardından, her yanıtın en güvenilir parçası olan hareketleri seçmek için bir makine öğrenimi algoritması kullandı. Son olarak, elektronik sinyal verildiğinde titreşen sekiz gömülü disk kullandı ve bu hareketleri simüle etmek için giyilebilir bir kılıf programladı.

Çalışmaları hakkında, “Gerçek bir insan eli gibi hissetmiyor ama dürüst olmak gerekirse güzel hissettiriyor.” diyen Salvato’ya göre çevrimiçi iletişim daha yaygın hale geldikçe, dokunsal sinyalleri ileten bu tür sistemler, uzaktan sosyalleşmeye ve uzaktan insan etkileşimine izin verebilecek. Hatta gelecekte, sevdiklerimize telefon veya bilgisayar aracılığıyla bir dokunma emojisi eklemek kendimizi biraz daha yakın hissetmemize yardımcı olabilecek. 

Kaynak: https://www.gizmodo.com.au/2022/05/vibrating-sleeve-emotional-touch/

Benzer İçerikler

Yorum Gönder

Email adresiniz yayınlanmayacak. İşaretleri alanları doldurmak zorunludur.

7 − 7 =

Paylaşım