Dünya üzerindeki tüm suyun yalnızca yüzde 3’ü kadarı içilebilir tatlı sudan oluşuyor. Nüfusun giderek artması ve temiz su kaynaklarının tükenmesi gelecekte temiz suya erişim konusunda insanoğlunu zorlayacağa benziyor. Bilim insanları özellikle tuzlu suyu içilebilir suya dönüştürmek için yeni yöntemler üzerinde çalışmaya devam ederken; Avustralya ve Çin’deki bilim insanlarından oluşan bir ekip, tuzlu suyu arıtmak için tamamen güneş enerjisinden faydalanan yeni bir yöntem geliştirdi.
Tuzlu deniz suyunu veya acı suyu, güvenli ve temiz içme suyuna dönüştürebilen bir teknoloji, dünya çapında milyonlarca yaşamı dönüştürme potansiyeline sahip… Bu yüzden de pek çok bilim insanı bu teknolojiyi geliştirebilmek için yeni projeler üzerinde çalışıp duruyor. Avustralya ve Çin’deki bilim insanlarından oluşan bir ekip, tuzlu suyu arıtmak için ısı ya da elektriğe ihtiyaç duymaksızın, tamamen güneş enerjisinden faydalanan yeni bir yöntem geliştirdi. Buna göre suyu sadece yarım saat içinde saflaştırmak için güneş ışığı ile birlikte metal-organik yapı bileşikleri (MOF) kullanılarak mevcut olandan daha verimli bir işlem gerçekleştirildi. Erken testlere göre bir kilogram MOF malzemesinden günde yaklaşık 139,5 litre temiz su üretilirken; suyun, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) resmi olarak önerdiği su saflığından bile daha temiz olması dikkat çekti.
Verimli ve sürdürülebilir
Ucuz, stabil, yeniden kullanılabilir ve DSÖ’nün standartlarını karşılayan bu yeni teknolojide, güneş ışığına sadece dört dakika maruz kaldıktan sonra, malzeme sudan emdiği tüm tuz iyonlarını serbest bırakıyor ve tekrar kullanılmaya hazır hale geliyor. Monash Üniversitesi’nden kimya mühendisi Huanting Wang, buharlaşma yoluyla gerçekleştirilen termal desalinasyon süreçlerinin yoğun enerji gerektirdiğine dikkat çekerek “Biz de bu hareketle gezegendeki en bol enerji kaynağını yani Güneş’i kullanıyoruz. Güneş ışığı, Dünya üzerindeki en bol ve yenilenebilir enerji kaynağı. Yenilenme için güneş ışığının kullanılması yoluyla yeni bir adsorban bazlı tuzdan arındırma sürecini geliştirmemiz, tuzdan arındırma için enerji açısından verimli ve çevresel açıdan sürdürülebilir bir çözüm sağlıyor” diyor.
Kalıcı çözüm uzakta değil
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dünya çapında yaklaşık 785 milyon insan yaşadıkları yere yarım saatlik yürüme mesafesinde temiz bir içme suyu kaynağına sahip değil ve iklim krizi büyüdükçe, bu sorunun daha da kötüleşeceği düşünülüyor. Gezegendeki suyun yaklaşık yüzde 97’sini oluşturan tuzlu su bu ve benzer yöntemlerle insan kullanımı için uygun ve güvenli hale getirilirse, temiz su sorununa kalıcı bir çözüm bulunabilir. Wang ise “Çalışmamız, enerji talebini azaltmak ve suyu tuzdan arındırmanın sürdürülebilirliğini iyileştirmek için güneş enerjisinin kullanılmasına yönelik işlevsel materyallerin tasarımı için heyecan verici yeni bir yol sağlıyor” diyor.