Bilim insanı Prof. Dr. Rahmi Öklü liderliğindeki Mayo Clinic ekibi, Harvard Üniversitesi’nden Samir Mitragotri ile birlikte doğrudan tümörlü bölgeye enjekte edilen ve kanserli hücrelerin yok edilip yeniden üremesinin engellenmesini sağlayan bir ilaç geliştirdi. “İyonik sıvı” olarak adlandırılan ilaç, tıp dünyasının ilgisini çekerken, Harvard Üniversitesi’nin internet sitesinde güncelleme yapan yetkililer, Öklü’nün ilacını “kanserle mücadelede önemli gelişme” şeklinde lanse etti.
Mayo Clinic’te vasküler ve girişimsel radyolog Prof. Dr. Rahmi Öklü liderliğindeki Mayo Clinic uzmanları, Harvard Üniversitesi’nden Samir Mitragotri ile iş birliği içinde yeni bir iyonik sıvı formülasyonu geliştirdi. Kullanımı kolay ve geleneksel yöntemlere göre oldukça etkili olan ilaç, tümörlü bölgeyi yok ettikten sonra o bölgede bir süre daha kalıyor. Böylelikle de tümörlü hücrelerin yeniden üremesinin önüne geçilmiş oluyor. İlacın uygulanması için gerekli olan sadece bir şırınga ve ultrason cihazı gerekirken; hastalar ilaç sayesinde kemoterapinin yol açtığı tüm yan etkilerden kurtuluyor.
Tümörlere tek tip ilaç dağıtımının genellikle zorluklarla dolu olduğunu söyleyen Öklü, bunun özellikle nakil bekleyen karaciğer kanseri hastaları için çözmeyi amaçladıkları bir sorun olduğunu belirtiyor. Tümörlerin yok edilebilmesi için yüksek doz ilaç kullanıldığını ve bu yüksek dozların da önemli toksisiteye yol açabileceğini söyleyen Öklü, ilacın tümöre nüfuz edemediği durumlarda işini yapamayacağını kaydediyor.
İmmünoterapinin etkinliği artacak
Mevcut tedavi, kanser hücrelerini yok etmek ve hastaları nakil kriterleri dahilinde tutmak için tümörün ısıtılmasını veya soğutulmasını ya da radyoaktif partiküllerin tümörün arterlerine infüze edilmesini içeren ablasyonu içeriyor. “Bir mikrodalga ablasyonu yapabiliyor ve temelde tümör yakılabiliyor ancak tümör kalbe veya diğer önemli yapılara yakınsa bu genellikle bir seçenek olmuyor. Bazen de radyoaktifleri aşılayacak tümörün kan kaynağını bulmak zor olabiliyor” diyen Öklü, enjekte edildikten sonra, iyonik sıvının kemoterapi ilaçlarını eşit şekilde bıraktığını ve sıvı tümörleri yutarken kanser hücrelerini öldürdüğünü söylüyor. İlacın bir diğer etkisinin bağışıklık sisteminin önemli hücresi olan yüksek seviyedeki T hücrelerinin tedavi alanlarına gelmesi olduğunu da kaydeden Öklü, “Bu önemli çünkü immünoterapi yapmak için mükemmel bir zaman sağlıyor. Günümüzde immünoterapinin katı tümörler için olan yetersiz etkinliğini bu yöntemle artırabileceğiz” şeklinde konuşuyor.
İlaç, dünya basınında
İyonik sıvıların, olağanüstü derecede çok yönlü bir malzeme grubu olduğunu ve laboratuvarda, vücuttaki çeşitli biyolojik engellerin üstesinden gelme yeteneklerine sahip olduklarını zaten gösterdiklerini belirten Dr. Mitragotri ise bu çalışmada karaciğer tümörüne kemoterapötik ilaçlar vermek için iyonik sıvıların yeni bir uygulamasını gösterdiklerine işaret ediyor. Geliştirilen kanser ilacı, Harvard Üniversitesi tarafından “kanserle mücadelede önemli gelişme” şeklinde lanse edilirken; 10 Şubat’ta yayımlanan “Science Translational Medicine” isimli tıp dergisinin kapağında da yer aldı.
Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/02/210211113838.htm