Texas Üniversitesi’nde Dünyanın En Küçük Atom Hafıza Birimi Oluşturuldu 3 dakikada okunabilir

Texas Üniversitesi’ndeki bilim insanları dünyanın en küçük belleğini oluşturmayı başardı. Uzmanlara göre bu yeni teknolojiyle birlikte daha az güç tüketen ancak daha hızlı ve daha akıllı cihazların üretilmesinin önü açılacak.

Texas Üniversitesi’ndeki mühendisler, bir nanometre kare ölçüsünde iki boyutlu bir malzemeden yapılmış, şimdiye kadarki en küçük bellek depolama cihazlarından birini yarattı. “Atomistör” olarak adlandırılan cihaz, inanılmaz bilgi yoğunluğuna sahip çok daha küçük bellek sistemlerinin yolunu açabilecek tek atomların hareketleri üzerinde çalışıyor. Mühendislerin şimdiye kadarki en küçük bellek cihazını yaratmasıyla birlikte tüketici elektroniğinden büyük veriye ve beyinden ilham alan hesaplamaya kadar her şey için kullanılabilecek daha hızlı ve daha akıllı yongaların da önü açılmış oldu. Aynı zamanda bilim insanları, süreç içerisinde bu küçük cihaz için yoğun bellek depolama özelliğinin önünü açabilecek fizik dinamiğini de çözdüklerini açıkladı.

İki yıl önce o dönem dünyanın en ince bellek cihazını geliştirilmesini sağlayan keşfin üstüne inşa edilen araştırmayla birlikte boyut daha da küçültülürken; enine kesit alanı bir nanometreye kadar daraltıldı. Araştırmaya göre bu cihazlardaki yoğun bellek depolama yeteneğini sıkıştıracak fizik sorunlarına çözüm bulundu ve bu da boyutun daha da küçültülmesine olanak tanıdı. Aynı zamanda materyalde bulunan boşluklar, yüksek yoğunluklu bellek depolamanın önünü açmak için gerekli olan kilitleri açmayı sağladı. Araştırmacılar, çalışmalarında birincil nanomateryal olarak “MoS2” olarak da bilinen “molibden disülfidi” kullanmalarına rağmen, keşfin yüzlerce atomik olarak ince malzeme için geçerli olabileceğini düşünüyor.

Gelecek nesil uygulamaları etkileyecek

Uzmanlar daha küçük çipler ve bileşenler üretme yarışının tamamen güç ve rahatlık ile ilgili olduğunu söylüyor. Daha küçük işlemcilerle daha kompakt bilgisayarlar ve telefonlar yapılabilir. Bununla birlikte çiplerin küçültülmesi enerji taleplerini azaltır ve kapasiteyi arttırır, bu da daha az güç harcayan daha hızlı, daha akıllı cihazlar anlamına gelir. Araştırmayı finanse eden ABD Ordusu Araştırma Ofisi Müdürü Pani Varanasi, konuya ilişkin olarak “Bu çalışmada elde edilen sonuçlar, ultra yoğun depolama, nöromorfik bilgi işlem sistemleri, radyo frekansı iletişim sistemleri ve Savunma Bakanlığı’nın ilgisini çeken gelecek nesil uygulamaları geliştirmenin yolunu açıyor” diyor. Ölçeklendirme konusunda bilimsel kutsal kâsenin, tek bir atomun bellek işlevini kontrol ettiği seviyeye inmek olduğunu söyleyen Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Profesörü Deki Akinwande ise kendilerinin bu yeni çalışmada başardıkları şeyin bu olduğunu ifade ediyor.

Araştırmacılar, teknolojinin santimetre kare başına yaklaşık 25Tbit’lik bir bellek yoğunluğu sağlayabileceğini tahmin ediyor. Bu ise ticari olarak temin edilebilen flash bellek cihazlarına kıyasla katman başına 100 kat daha yüksek bellek yoğunluğu anlamına geliyor.

 

Kaynak:

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/11/201123161014.htm

Benzer İçerikler

Yorum Gönder

Email adresiniz yayınlanmayacak. İşaretleri alanları doldurmak zorunludur.

4 × four =

Paylaşım