Sydney Üniversitesi’nden Araştırmacılar, Beynin Detaylı Haritasını Oluşturdu 2 dakikada okunabilir

Avustralyalı bilim insanları, beynin hafıza kontrol merkezi olan “hipokampus” ile beynin geri kalanı arasındaki iletişim bağlantılarının şimdiye kadar yapılmış en detaylı haritasını oluşturmayı başardı. Söz konusu çalışma insan hafızası hakkındaki düşüncelerimizi tamamıyla değiştirebilir ve Alzheimer gibi hafızayı etkileyen hastalıkların gelecekteki teşhisinde yardımcı olabilir.

Avustralya’daki Sidney Üniversitesi Beyin ve Zihin Merkezi’nde görev yapan bilim insanlarından oluşan bir araştırma ekibi, insan beyninin şimdiye kadar yapılmış en ayrıntılı haritasını, özellikle de “hipokampus” arasındaki iletişim bağlantılarını oluşturmayı başardılar. Haritayı oluşturmak için bilim insanları, ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından yönetilen “Human Connectome Projesi” kapsamında toplanan birçok beynin MRI taramasından faydalandı. Araştırma için geliştirilen özel yöntemler ile işlenen bu veriler, tüm beyin bölgeleri arasında geçen bağlantıları ortaya çıkardı. 

Hipokampus sadece hafızada değil, hayal gücümüzde de rol oynuyor

Araştırmacılar, incelemeler sonunda “hipokampus” ve frontal kortikal alanlar arasında beklediklerinin aksine daha az bağlantı olduğunu ortaya çıkardılar. Öte yandan beyindeki ilk görsel işleme alanlarında ise beklenenden daha fazla bağlantı vardı. Özellikle hipokampusun rolü göz önünde bulundurulduğunda, bu durumun şaşırtıcı olarak değerlendirilebileceğine vurgu yapan araştırma ekibinden Dr. Marshall Dalton, “Bununla beraber hipokampusun sadece hafızada değil, aynı zamanda hayal gücümüzde ve zihinsel imgeler oluşturma yeteneğimizde de önemli bir rol oynadığını düşünürsek de mantıklı aslında” diye konuştu.

Yaptıkları çalışmaya ilişkin olarak Dr. Dalton, üzerinde çalıştıkları şeyin esasen beynin farklı alanları arasındaki iletişim otoyolları olan beyaz madde yollarına çok daha ayrıntılı bir şekilde bakmak olduğunu söyledi. Dalton, hipokampusun beynin dış tabakası olan kortikal manto ile nasıl bağlantı kurduğunu haritalandırmalarına izin veren yeni bir yaklaşım geliştirdiklerini ve  bu durumun çok daha ayrıntılı bir şekilde olduğunu vurguladı. 

Daha önce yaşayan bir insan beyninde yapılmadı

Önceden, bilim insanları beyin haritalaması için MRI kullanıldığında, teknik sınırlamalar nedeniyle yalnızca hipokampustaki bağlantıları tasavvur edebiliyorlardı. Şimdi ise hipokampus içinde farklı kortikal alanların nereye bağlandığını doğrulamalarına izin veren özel bir yöntem geliştirdiklerini söyleyen Dalton, bunun daha önce yaşayan bir insan beyninde yapılmadığının altını çizdi. 

Araştırma ekibi; sonuçlarının çoğunun, primat beyinlerinin ölüm sonrası çalışmalarına dayanan geçmiş çalışmalardan elde edilen verilerle uyumlu olduğunu ortaya koydu. 

Benzer İçerikler

Yorum Gönder

Email adresiniz yayınlanmayacak. İşaretleri alanları doldurmak zorunludur.

eleven − 4 =

Paylaşım