Softtech’in 2022 Teknoloji Raporu’na Göre Geleceği Yapay Zekâ ve Sanal Evren Biçimlendirecek 5 dakikada okunabilir

Nakit kullanımının ortadan kalktığı, metaverse deneyimlerinin arttığı, iletişim kurabilmek için mobil bir cihaza ihtiyaç duyulmadığı ve fiziksel dünyada yaşanan deneyimlerin benzerlerinin dijital duyu etkileşimi ile koku, tat ve düşüncelerde de yaşanmasının mümkün olduğu bir gelecek çok yakın! İTÜ ARI Teknokent firmalarımızdan Softtech’in beşincisini yayımladığı 2022 Teknoloji Raporu; dijital duyu etkileşimi, çalışansız organizasyonlar ve giyilebilir teknolojiler gibi birçok trendin yakın bir gelecekte hayatımıza gireceğini öngörüyor. 

İTÜ ARI Teknokent firmalarımızdan Softtech, gelecek dönemde teknoloji dünyasında hâkim olacak trendlere yönelik 2022 Teknoloji Raporu yayımladı. 5’incisi hazırlanan ve 2080 yılına kadar uzanan bir öngörüyle kaleme alınan raporda; yapay zekanın gelişimi, açık bankacılık, kripto finans enstrümanları, Web3, blockchain, sanal evrenler ve sürdürülebilirlik gibi konular dikkat çekiyor. 

Teknoloji trendlerinin etkilerinin ne büyüklükte olacağına dair tahminler, değerlendirmeler ve önerileri içeren raporda; teknolojik trendler “Teknolojilerin Geleceği”, “Finansal Teknolojiler”, “Çevre, İnsan ve Dijitalleşme” ve “Girişimcilik Ekosistemi” olmak üzere dört ana başlıkta değerlendirilirken ayrıca, 2080 yılına kadar bir öngörüyle hazırlanan Teknoloji Radarı bölümü de bulunuyor.

Vücuttan vücuda iletişim mümkün olacak

İş hayatı, yapay yaşam, dijital yaşam ve fiziksel yaşamı konu alan “Teknoloji Radarı” bölümündeki öngörülere göre, iş yaşamında “Uzaktan Çalışma” ve “Dijital Göçebelik” kavramları yakın gelecekte etkisini sürdürecek ve dijital dönem fazında olması beklenen “Yapay Şirketler” için “Çalışansız Organizasyonlar” 2030 yılına kadar hayata geçecek. Teknoloji Radarı’nda ayrıca 2040’lardan sonra insanların birbirleriyle iletişim kurabilmek için herhangi bir mobil cihaza ihtiyaç duymayacağı ve giyilebilir görünmez teknolojiler ile vücuttan vücuda haberleşmenin mümkün olacağı öngörülüyor.

Raporda yer alan “Teknolojilerin Geleceği” bölümünde, hayat ile yaşam arasındaki kavramların bulanıklaştığı bir geleceğe dair düşünce ve değerlendirmeler yer alıyor. Yapay zekâ, kuantum bilgisayarlar, blok zincir, giyilebilir teknolojiler, Web3 ve dijital kimlik uygulamaları gibi birçok konunun öne çıktığı rapora göre, 2022’de  teknolojide yapay zekâ üzerine yapılan çalışmaların daha fazla öne çıkacağı tahmin ediliyor. 2030’lu yıllara gelindiğinde ise fiziksel dünyada yaşanan deneyimlerin benzerlerinin, dijital duyu etkileşimi ile koku, tat ve düşüncelerde de yaşanmasının mümkün olacağı düşünülüyor. Buna göre bir e-ticaret sitesinden parfüm almadan önce onu koklamak mümkün olacak.

Nakit kullanımı 2040’ta rafa kalkacak

Raporun “Finansal Teknolojiler” bölümünde teknoloji şirketleri ve bankalar arasındaki ayrımın bulanıklaşarak teknoloji, regülasyonlar ve müşteri deneyimleri noktasındaki düşünce ve değerlendirmeler yer alıyor. Bankacılık sistemlerinden dijital bankalara, yeni nesil yatırım uygulamalarından kripto paralara kadar birçok konunun geniş bir yelpazede ele alındığı bu bölümde blockchain sistemlerinin küresel bankacılıkta ön plana çıkacağı ve dijital cüzdan gibi kavramların yeni yılda daha çok kullanılacağı tahmin ediliyor.. Tüm bu gelişmelere bağlı olarak 2040 yılına gelindiğinde nakit kullanımının global çapta nadir karşılaşılan, tercih edilmeyen bir yöntem olarak görüleceği belirtiliyor.

 

 

Metaverse, deneyimleri baştan tasarlayacak

Tüm sektörleri ve insan hayatını etkileyen dijitalleşme teknolojilerinin yer aldığı “Çevre, İnsan ve Dijitalleşme” bölümünde, sürdürülebilir bir dünya ve iş hayatı için, dikkat edilmesi gereken çevresel faktörler ve insanı odağa alarak yapılan değerlendirmeler yer alıyor. Sürdürülebilirlik kavramının farklı alanlarda kullanımının öne çıktığı bu bölümde, pek çok ülkenin gündeminde daha geniş yer alacağı konular şu şekilde sıralanıyor: Pandemi sonrası iş hayatı ve yeni krizlere hazırlıklar,iklim krizinin etkilerinin yoğun bir şekilde hissedildiği süreçte sürdürülebilir enerji kavramı,  sürdürülebilir ticaret, uzaktan ve hibrit çalışmanın insan ve sektörlere olan etkileri.

Dijitalleşen dünyada önümüzdeki yıllarda en çok öne çıkacak konuların başında ise metaverse kavramının gelmesi bekleniyor. Buna göre mağazaların metaverse dünyasında hızla yerini almaya başlaması, deneyimlerin baştan tasarlanması beklenirken, fiziksel dünyada karşılaşılan birçok engelin de bu yeni dünyada engel olmaktan çıkacağı aktarılıyor.

Türkiye, global girişimcilik ekosistemleri listelerinde yükselmeye devam edecek

Girişimciliğin incelendiği “Girişimcilik Ekosistemi” bölümünde; girişimlerin büyük şirketlere dönüştüğü, kurumların da girişimler ile ortaklıklar kurduğu bir geleceğe dair farklı coğrafyalar, girişimcilik yaklaşımları ve yatırımlar açısından değerlendirmeler yer alıyor. Çin, Silikon Vadisi, Avrupa ve Türkiye’nin girişimcilik ekosistemlerindeki gelişmelerin ele alındığı bu son bölümde, 2021 yılında Türkiye’nin, başarılı girişimcilerle yeni bir döneme adım attığı belirtiliyor. Rapora göre, melek yatırımlar ve VC (Venture Capital) yatırım aktivitelerinin gelişimi dikkat çekiyor ve Türkiye’nin ilk unicorn’ları ile birlikte 2020’den 2021’e yatırım tutarlarındaki artışın yüzde 1.000’in üzerinde gerçekleştiği belirtiliyor. . 

Pandemi sürecinin, çevrimdışı ekonomi dijitalleşmesini hızlandırarak teknoloji şirketlerini daha da önemli hale getirdiğinin altı çizilen raporda, girişimcilik ekosistemlerinin bugünkü eylemlerinin yarın küresel sahnede nasıl konumlanacaklarının belirlenmesine yardımcı olacağı öngörülüyor.  

İTÜ ARI Teknokent firmalarımızdan Softtech’in hazırladığı 2022 Teknoloji Raporu’nda ayrıca, Türkiye’nin ibaşarılı ivmesini ve yükselişini koruyabilirse global girişimcilik ekosistemleri listelerinde yükselmeye devam edeceği de vurgulanıyor. 

Benzer İçerikler

Yorum Gönder

Email adresiniz yayınlanmayacak. İşaretleri alanları doldurmak zorunludur.

3 × five =

Paylaşım