Singapur Ulusal Üniversitesi’nde Dokunmaya Duyarlı “Robotik Cilt” Geliştirildi 2 dakikada okunabilir

Yapay zekayı daha ileri seviyeye taşımak için “Nöroformik Programlama” üzerinde yapılan çalışmalar yapan Intel’in Loihi işlemcisini kullanan bilim insanları, robotik teknolojilere yardımcı olacak yeni bir teknolojiye imza attı: Dokunmayı insanlardan 1.000 kat daha hızlı algılayabilen yapay bir deri…

Intel’in 130 binden fazla nörona yer veren Loihi isimli işlemcisini kullanan Singapur Ulusal Üniversitesi’ndeki bilim insanları, geliştirdikleri yapay deri ile bir ilke imza attılar. Söz konusu derinin sahip olduğu çip, bir insanın sinir sisteminden 1.000 kat daha hızlı olacak şekilde dokunmayı algılayabiliyor, nesnelerin şeklini, dokusunu ve sertliğini 10 milisaniye içinde tespit edebiliyor. Geçtiğimiz hafta düzenlenen “Robotics: Science and System” konferansında, geliştirdikleri teknolojiyi ve araştırmalarını sunan bilim insanları, aynı zamanda çipin kabiliyetini ortaya koyan bir test de yaptı. Buna göre geliştirilen teknolojiyle donatılan robotik bir el, görme engelliler için oluşturulan ve kabartılar sayesinde okunabilen Braille alfabesini normal bir işlemciden yüzde 20 daha az güç kullanarak yüzde 92 doğrulukla okumayı başardı.

60 nanosaniye yeterli

İnsanlara ait dokunma hissi, sadece tek bir molekül tabakasıyla farklılık gösteren yüzeyleri ayırt edebilecek kadar ince tanecikli… Öte yandan günümüzdeki otonom robotların çoğu, yalnızca görsel ve uzamsal işleme teknikleri ile çalışıyor. Uzmanlara göre ise makinelere insani dokunuş getirmek beraberinde pek çok faydayı ve yeni kullanım alanlarını getirebilir. Örneğin, “yapay derisi” olan robotik kollar, tanımadığınız nesneleri doğru miktarda basınçla algılamak ve kavramak için dokunsal algılama kullanabilir.

İnsan duyusal sinir sisteminden ilham alan araştırma ekibi, söz konusu teknolojiyi geliştirmek için bir buçuk yıl harcadı. Yapay deri teknolojisi, sistemin sensörler arasındaki teması ayırt etmesini sağlamak için sinyaller toplayan bir sensör ağına bağlı bir elektrik iletkeni içeriyor ve bu yeni teknolojinin dokunmayı tespit edebilmesi 60 nanosaniyeden az sürüyor. Uzmanlara göre bu rakam, “yapay bir deri” için bugüne kadar kayda geçen en yüksek hız… Aynı zamanda yapay deri sistemi, sensör verilerini günümüzün en iyi ekran kartlarından yüzde 21 daha hızlı okuyabilirken; bu grafik kartlarından 45 kat daha düşük enerji tüketiyor.

Intel’in yanı sıra IBM, HP, MIT, Purdue ve Stanford’daki araştırmacılar da günümüzdeki bilgisayarlardan çok daha güçlü süper bilgisayarlar geliştirmek için nöromorfik bilgi işlemden yararlanmayı umuyor. Aynı zamanda geliştirilen yapay derinin de gelecekte tıp, imalat ve hizmet sektörlerinde yaşanacak robotik otomasyon devriminin gelişiminde katkıda bulunması bekleniyor.

Kaynak: https://venturebeat.com/2020/07/15/national-university-of-singapore-used-intel-neuromorphic-chip-to-develop-touch-sensing-robotic-skin/

 

 

Benzer İçerikler

Yorum Gönder

Email adresiniz yayınlanmayacak. İşaretleri alanları doldurmak zorunludur.

1 × 3 =

Paylaşım