Astronomlar, uzaktaki dünyalar hakkında gizemi çözmede yardımcı olabilecek GJ 3470b gezegenini keşfetti.
Bilim insanları güneş sistemimizin ötesindeki gezegenleri tespit ettiklerinde, tuhaf bir gizem ortaya çıktı. Yıldızlarına çok yakın dönen gezegenler arasında orta büyüklüktekiler eksik görünüyordu. Ancak, hızla buharlaşan ve sözde ‘sıcak Neptün’ exoplanet’in büyüleyici yeni keşfi, olup bitenler için önemli bir ipucu olabilir. Gizemi çözmek, uzaktaki gezegenlerin neden eksik göründükleri sorusunun cevabını bulmamıza yardım edebilir.
Şimdiye kadar keşfedilen sıcak dış gezegenler kataloğu, Jüpiter gibi birçok dev gezegeni ve genellikle ‘süper gezegenler’ (Dünya’nın çapının 1.5 katına kadar gezegenler) olarak adlandırılan birçok küçük, kayalık gezegeni içerir.
Bunlar bizim sistemimizin kendi Neptün veya Uranüsleri ile karşılaştırılabilir boyuttaki gezegenlerdir. Uzak gezegenlerin dağılımındaki bu boşluk genellikle ‘Sıcak Neptün çölü’ olarak adlandırılır.
New Report Dergisi’nin Astronomi & Astrofizik bölümünde yayınlanan makalede aynı büyüklükte daha önce keşfedilen bir gezegenden 100 kat daha hızlı daralan, sıcak bir Neptün olan GJ 3470b gezegeni hakkındaki gözlemler ayrıntılarıyla anlatılıyor. GJ 3470b, tüm gezegenlerden daha fazla kütle kaybediyor. Eş yazar ve Johns Hopkins Üniversitesi fizik profesörü David Sing’in ‘Bundan sadece birkaç milyar yıl sonra gezegenin yarısı gitmiş olabilir’ yorumu da bu görüşü doğrular nitelikte.
Yardımcı yazar ve Cenevre Üniversitesi profesörü David Ehrenreich ise ‘Bu, keşfedilen sıcak süper dünyaların bolluğunu açıklayabilir’ diyerek yeni keşfi böyle yorumluyor.
Bir gezegenin buharlaşmasını gözlemlemek kolay değil, ancak yaklaşmakta olan James Webb Uzay Teleskobu, gökbilimcilerin bu kaynayan ve savuşturan devlere daha yakından bakmalarını sağlayacak daha hassas araçlar sunacaktır.