Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Lazer İletişim Röle Sistemi’ni (LCRD) roketle uzaya fırlatacağını açıkladı. Bu sistem, NASA’nın kızılötesi lazerler üzerinden, yörüngeden Dünya’ya saniyede yaklaşık 1,2 gigabit hızla veri gönderip alan ilk uçtan uca lazer röle sistemi olacak.
NASA’lı bilim insanları LCRD uydusu aracılığıyla bilgileri kodlamak ve Dünya’dan iletmek için radyo dalgaları yerine kızılötesi ışık kullanan lazer iletişiminin gücünden faydalanacak. Şimdiye kadar astronotlar ve uzay araçlarıyla iletişim kurmak için radyo frekansı sistemlerini kullanan NASA’yı daha verimli ve daha hızlı bir iletişim yolu aramaya bu verilerin yığılması yöneltti. Bu ihtiyaçtan doğan LCRD’nin, Florida’daki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu’ndan bir United Launch Alliance Atlas V roketiyle fırlatılması bekleniyor.
2 Gbps’te veri aktarımına izin verecek
NASA, kızılötesi lazerler kullanarak LCRD’nin, Dünya’ya saniyede 1,2 gigabit (Gbps) hızında veri gönderebileceğini öngörüyor. Uydu, verileri Kaliforniya ve Hawaii’de bulunan teleskoplarla ve modemlerle donatılmış iki yer istasyonuna iletecek. LCRD’nin, çok sayıda hassas bileşene sahip bir röle uydusu olduğunu açıklayan NASA; aynı zamanda sistemin geleneksel radyo frekansı kullanan sistemlerin 10 ila 100 kat daha hızlı veri ileteceği ancak ucuz maliyet ve düşük güç ile çalışacağını belirtiyor.
Lazer ışıkları daha fazla veri taşıyabiliyor
Lazerlerin radyo dalgalarına göre daha fazla avantajı olduğunu belirten ajans, uzay aracının tek seferde daha fazla veri gönderebileceğini ortaya koydu.Yeni çalışma hakkında NASA, LCRD’nin iletişim sağlayan çok sayıda hassas bileşene sahip bir röle uydu olduğunu ve bir röle olarak, Dünya’daki antenlere doğrudan görüş hattına sahip olma ihtiyacını ortadan kaldırdığını ifade etti.
Uydu, verileri iki yer istasyonuna iletecek
Uydu; verileri Kaliforniya ve Hawaii’de bulunan, her biri ışığı alarak dijital verilere dönüştürmek için teleskoplarla ve modemlerle donatılmış iki yer istasyonuna iletecek. Space.com, gösterinin jeosenkron yörüngeye maksimum 35.786 kilometre mesafede gideceğini ve en az iki yıl boyunca test edileceğini bildirdi.