NASA’nın “Ay’a Dönüş Projesi” olarak da bilinen Artemis programının bir parçası olarak Ay’a gönderilen Orion kapsülü, Ay’ın arka yüzünde yörüngeye ulaştı. Programda herhangi bir problemin çıkmaması halinde Orion kapsülü, gelecek hafta dünyadan yaklaşık 433 bin kilometre uzaklığa ulaşacak ve böylece NASA’nın mesafe rekorunu kıracak.
NASA, uzun süredir ertelenen Artemis I ay görevini sonunda başlattı ve 16 Kasım’da Artemis I görevi için gerekli fırlatmayı gerçekleştirdi. Bu fırlatma aynı zamanda şu anda dünyadaki en kuvvetli roket olan SLS roketinin de ilk görevi olma özelliğini taşıyor. Ay etrafında mürettebatsız bir yolculuk yapacak olan Artemis I, her ne kadar NASA’nın projesi olsa da geziye yatırım yapan Avrupa Uzay Ajansı gibi uluslararası ortakları da bulunuyor. Program kapsamında NASA’nın Orion kapsülü, bu haftanın başında Ay yüzeyinin yaklaşık 80 mil (130 kilometre) üzerinde geçti. Bu aşamada da Orion’un kameralarından ilk Dünya görüntülerinden biri paylaşıldı. Görüntü, Orion’un bir bölümünü parlak beyaz renkte, Dünya’nın mavi eğrisiyle birlikte gösteriyor. NASA aynı zamanda Orion’dan Dünya’yı uzay aracından düşmekte olan bir top gibi gösteren etkileyici bir video ve uzayın karanlığına karşı Dünya’yı parlayan mavi ve beyaz bir çakıl taşı gibi gösteren başka bir video daha yayınladı.
Araç olağanüstü bir şekilde çalışıyor
Orion kapsülü, Ay’ın etrafındaki ve geri dönüşündeki tarihi yolculuğunu belgeleyebilmek adına 16 kamera ile donatıldı. Dört güneş paneli kanadının her birinin ucunda uzay uçuşu için uyarlanmış ticari bir kamera bulunuyor. Diğer kameralar ise uzay aracının hem içine hem de dışına monte edilmiş durumda…. Yalnızca cansız ve bilimsel yükler taşıyan Orion’un bu aşamadan sonra Ay’ın uzak tarafının 40.000 milden fazla ötesine geçmesi bekleniyor. NASA Orion Program Yöneticisi Howard Hu, düzenlediği basın toplantısında, “Araç olağanüstü bir şekilde çalışmaya devam ediyor” dedi. Ay’ı turladıktan sonra Orion kapsülünün Dünya’ya dönmesi ve 11 Aralık’ta Pasifik Okyanusu’na yumuşak bir iniş yapması bekleniyor. Orion kapsülünün tasarımı, inşası, testleri ve zemin tesisleri dahil olmak üzere şimdiye kadar NASA’ya en az 37 milyar dolara mal olduğu belirtiliyor.
Artemis Ay Programı’nın bir sonraki görevi, Artemis I’in başarıya ulaşması durumunda, 2024 yılında Artemis II ile birlikte gerçek mürettebatlı bir uçuş gerçekleştirmek. Programın bir sonraki aşaması olan Artemis III ile ise 2025 yılında, 50 yılı aşan uzun bir süreden sonra Ay’a insan götürmek planlanıyor.