Felç veya anevrizma vakalarında, hastaya endovasküler müdahale olarak bilinen cerrahi bir prosedür uygulanması gerekiyor. MIT tarafından tasarlanan yeni robotik sistem ise doktorların, hastalarına uzaktan müdahale edebilmesini sağlayacak.
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) mühendisleri, cerrahların felç veya anevrizma yaşayan hastaları hızlı ve uzaktan tedavi etmelerine yardımcı olabilmek adına telerobotik bir sistem geliştirdi. Felç veya anevrizma geçiren bir hastaya uygulanması gereken endovasküler cerrahi; damar duvarlarına zarar vermeyecek şekilde ince bir tıbbi telin vücudun atardamarları ve damarları boyunca hedef bir konuma dikkatlice döndürülmesini ve yönlendirilmesini içeren özel bir prosedürden oluşuyor ve cerrahların bu alanda uzmanlaşması için yıllarca eğitim alması gerekiyor.
Prosedürde ilk adım aralıklı olarak yapılan X-ray görüntüleme sonrasında ya fiziksel olarak pıhtı parçası kırılıyor ya da pıhtıyı çözmek için ilaçlar veriliyor. Bu işlemin hastada geri dönüşü olmayan hasara neden olmaması için mümkün olduğunca çabuk gerçekleştirilmesi büyük önem taşıyor. Ayrıca hasta, beyin cerrahının görev yaptığı hastaneden çok uzaktaysa hastayı o hastaneye zamanında nakletmek mkânsız olabiliyor. MIT araştırmacıları tarafından geliştirilen yeni sistem tam da burada devreye giriyor.
Cerrahlar 1 saatlik eğitimde sistemi öğrendi
Telerobotik sistem, hastanın bir ameliyat masasında yatarken başının yanında duran ve ucunda mıknatıs bulunan eklemli bir robot kol içeriyor. Ayrıca geleneksel bir endovasküler müdahalede kullanılan aynı tipte teli iten veya çeken motorlu bir lineer tahrik ünitesi de bulunuyor. Uzakta ve daha büyük bir hastanede bulunan cerrah, kan damarı içindeki teli ilerletmek ve geri çekmek için bir fare; , kolu hareket ettirmek ve mıknatısı döndürmek için de bir joystick kullanıyor. Mıknatısın teli çekme yönü ve kuvveti tele göre döndükçe değiştiği için joystick kullanmak teli uzaktan yönlendirmeye olanak tanıyor. Beyindeki kan damarlarının şeffaf ölçekli modeli üzerinde yapılan testlerde, beyin cerrahlarının sadece bir saatlik eğitimden sonra sistemi kullanmayı öğrendiği açıklandı.
Gelecekteki hayalimiz
MIT, Makine Mühendisliği ve İnşaat ve Çevre Mühendisliği bölümünde n Prof. Xuanhe Zhao, konuya ilişkin yaptığı açıklamada hastaları kırsal bir bölgeden büyük bir şehre taşımak yerine hemşirelerin bu sistemi kurabileceği yerel bir hastaneye gidebileceklerini belirtti. “Büyük bir tıp merkezindeki bir beyin cerrahı, hastanın canlı görüntüsünü izleyebiliyor ve robotu o altın saatte ameliyat etmek için kullanabiliyor. Bu bizim gelecekteki hayalimiz.” şeklinde konuşan Zhao, aynı zamanda beyin cerrahlarının robotu başka bir odada hatta başka bir şehirde, tekrar tekrar X ışınlarına maruz kalmadan çalıştırabileceğini ifade etti. Zhao ayrıca, “İnmenin önde gelen ölüm ve uzun süreli sakatlık nedenlerinden biri olduğu göz önüne alındığında, bu teknolojinin küresel sağlık üzerindeki potansiyel etkisi konusunda gerçekten heyecanlıyız.” derken; robotik sisteminin daha küçük hastanelere kurulabileceğini ve daha büyük tıp merkezlerinde eğitimli cerrahlar tarafından uzaktan yönlendirilebileceğini de öngörüyor.
Kaynak: https://newatlas.com/medical/mit-surgical-robot-stroke-treatment/