Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) bilim insanları, koronavirüsü filtrelemek ve etkisiz hale getirmek için ısıtılmış bir yüz maskesi tasarladı. Yeniden kullanılabilir olan ve bir pil ile çalışan maskede bulunan bakır levha 90 dereceye kadar ısınarak havadaki virüsü öldürebiliyor.
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki yüz maskeleri yeni tip koronavirüs (Covid-19) gibi virüsleri filtrelemekte etkili. Böylece, enfeksiyon riski azalıyor. ABD’de yer alan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) bilim insanları şimdi, bunu bir adım ileri götürdü ve ısı kullanarak virüsleri etkisiz hale getiren bir maske üretti. Elektrikle çalışan ve bir bataryaya sahip olan maske, sıcak metal filtrenin kullanıcı tarafından rahatça giyilebilmesi için ısıyı yalıtan neopren maddesiyle kaplandı. Uzmanlar sıcak maskenin, özellikle koronavirüse maruz kalma riskinin yüksek olduğu hastane ortamları ve toplu taşıma araçlarında halk sağlığı için ideal olduğunu düşünüyor.
Farklı bir mekanizmaya dayanıyor
Araştırmacılar, medRxiv’te yayımlanan çalışma kapsamında, koronavirüs partiküllerini maskeden içeri veya dışarı nefes alırken etkisiz hale getirmek için bakır levhanın ulaşması gereken optimum sıcaklığın 90 derece olduğunu belirledi. Makalenin yazarı ve Kimya Mühendisi Samuel Faucher, günümüzde maskelerin büyük çoğunluğunun parçacıkları boyuta veya elektrik yüküne göre filtreleyerek çalıştığını söyleyerek “Bu maske ise farklı bir mekanizmaya dayanıyor ve ağırlıklı olarak termal inaktivasyonla çalışıyor. Elbette, maske kullanıcılarının güvenliği ve rahatlığı konusunda dikkatli olmamız gerekiyor. Viral inaktivasyondan sonra maskeyi rahat ve güvenli bir şekilde kullanmak için hava soğutuluyor” diyor.
Tamamen yeni bir maske konsepti
MIT’de Kimya Mühendisliği Profesörü Michael Strano ise konuya ilişkin olarak “Şimdi taktığımız maskeler virüsün bir kısmını yakalamak için tasarlandı. Koruma sağlıyorlar ancak virüsü etkisiz hale getirmeyi ve havayı sterilize etmeyi gerçekten düşünen kimse yok. Bu beni oldukça şaşırttı. Öte yandan sıcak maske ise tamamen yeni bir maske konsepti çünkü öncelikle virüsü engellemiyor. Aslında virüsün maskeden geçmesine izin veriyor, bununla birlikte onu yavaşlatıyor sonra da etkisiz hale getiriyor. Aynı durum maskeyi takan enfekte biri nefes verdiğinde de geçerli” diyerek havanın iç katmadan geçtiğine ancak maskeden dışarı çıktığında virüsün etkisiz hale gelmiş olduğuna dikkat çekiyor.
Araştırmacılar, ısıtmalı maskelerin, kumaş maskelerden veya cerrahi maskelerden daha pahalı olacağını bununla birlikte virüse maruz kalma riskinin yüksek ve maliyetin daha az endişe verici olduğu durumlarda yararlı olabileceğini söylüyor.
https://news.mit.edu/2020/heated-face-mask-coronaviruses-1021