MIT Mühendisleri Su İhtiyacını Azaltacak  Bir Sistem Geliştirdi 2 dakikada okunabilir

Nükleer ve fosil yakıtlı enerji santralleri, soğutma için çok miktarda su tüketiyor ve bu su daha sonra su buharı olarak boşa gidiyor. MIT mühendisleri, bu kayıp suyu yakalayıp geri dönüştürebilen bir sistem geliştirdi.

Büyük beyaz buhar bulutları, enerji santrallerinin çevresinde sık sık karşılaşılan bir manzara. Her ne kadar karbondioksit veya daha da kötüsü sera gazları olmadığı bilinse de aslında söz konusu buharlar o santralde ne kadar su tüketildiğini temsil ediyor. Sadece ABD’de göllerden, nehirlerden ve kuyulardan çekilen suyun yaklaşık beşte ikisi tarım, içme veya sanitasyon için değil, fosil yakıtlardan veya nükleer enerjiden elektrik sağlayan elektrik santrallerini soğutmak için kullanılıyor.

Su buharı hasat edilip su buharı olacak

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) mühendisleri, su buharını hasat edip saf su olarak toplayabilen bir sistem geliştirdi. Üstelik toplanabilen sular, daha sonra tesisin soğutma veya kaynatma gibi su gerektiren diğer sistemlerinde tekrar kullanılabiliyor. Suyu sis veya buhardan çıkarmak için tasarlanan önceki teknolojiler, genellikle su damlacıklarının yapışabileceği yüksek yüzey alanlarına sahip malzemelere dayanıyordu. MIT tarafından geliştirilen teknoloji, buna ek olarak  daha aktif bir rol üstleniyor. Damlacıklar, önce onlara bir elektrik yükü vermek için bir iyon ışını ile kuşatılıyor; daha sonra zıt yüke sahip tel ağlardan geçiyor. Bu sistem, damlacıkların toplandıkları ve toplama için aşağıdaki bir tepsiye düştükleri ağa güçlü bir şekilde çekilmesini sağlıyor.

 

Su ihtiyacını yüzde 20 azaltacak

Araştırma ekibi, bir dizi laboratuvar testi sistemin çalıştığını gösterdikten sonra MIT’nin biri doğal gaz, diğeri nükleer güçle çalışan iki araştırma enerji santrali tesisinde test etti. Her iki durumda da duman bulutu neredeyse tamamen kayboldu ve yakalanan suyun normal içme suyundan yaklaşık 10 kat daha saf olduğu görüldü. Araştırma ekibi, yeni sistemin santrallerdeki su ihtiyacını yüzde 20’ye kadar azaltmasını  bekliyor.  Aynı zamanda biri 900 MW’lık bir enerji santrali ve diğeri bir kimyasal üretim tesisi olmak üzere iki büyük ölçekli testin bu yıl ticari tesislerde başlaması hedefleniyor.

https://newatlas.com/environment/steam-collector-water-reuse-power-plants/

 

 

 

Benzer İçerikler

Yorum Gönder

Email adresiniz yayınlanmayacak. İşaretleri alanları doldurmak zorunludur.

3 × 5 =

Paylaşım