Michigan Üniversitesi’nden Umut Verici Gelişme: Sesle Yok Edilen Tümörler Geri Gelmiyor 2 dakikada okunabilir

Michigan Üniversitesi’nde geliştirilen noninvaziv ses teknolojisi, yapılan deneylerde karaciğer tümörlerini parçaladı, kanser hücrelerini öldürdü ve bağışıklık sistemini daha fazla yayılmayı önlemek için harekete geçirdi. Uzmanlara göre bu çalışma, insanlarda karaciğer kanseri tedavisinde daha başarılı sonuçlar  alınmasını sağlayacak nitelikte bir gelişme.

Karaciğer kanseri, dünya genelinde ve ABD’de kansere bağlı ölümlerin ilk 10 nedeni arasında bulunuyor. Üstelik tedavi seçeneklerine rağmen, ABD’de kanseri yenme oranlarının yüzde 18’den az olduğu belirtiliyor. Dolayısıyla dünya çapındaki kanser araştırmalarının çoğu karaciğer kanserinin tedavisine odaklanıyor. Buna yönelik olarak ABD’deki Michigan Üniversitesi’nden bilim insanları, karaciğer kanseri hastaları için umut vadeden bir tedavi yöntemi geliştirdi.

Tedavi, karaciğer tümör hacminin yüzde 50 ila yüzde 75’ini yok ederek deneylerde yüzde 80’den fazla oranda başarı elde etti. Michigan Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Profesörü Zhen Xu, konuya ilişkin olarak “Tüm tümörü hedef almasak bile tümörün gerilemesini sağlayabileceğiz, aynı zamanda gelecekteki metastaz riskini de azaltabileceğiz.” şeklinde konuştu.

Kanserin daha fazla yayılmasını önlüyor

Yeni tedaviye yönelik sonuçların ayrıca, bağışıklık tepkilerini uyardığı tümörün hedeflenmemiş bölümünün gerilemesine katkıda bulunduğu ve kanserin daha fazla yayılmasını önlediği belirtiliyor. Aynı zamanda tedavinin radyasyon ve kemoterapi gibi yaklaşımlarla aynı olumsuz yan etkilere sahip olmadığının da altı çiziliyor.

Histotripsi adı verilen tedavi, hedef dokuyu milimetre hassasiyetinde mekanik olarak yok etmek için ultrason dalgalarını “noninvaziv” olarak odaklıyor. Bu yönteme göre, ultrason dalgalarını yayan dönüştürücü, istenmeyen dokuların içinde mikro kabarcıklar oluşturuyor ve bu kabarcıklar hızla genişleyerek çöküyor. Bu şiddetli fakat aşırı derecede lokalize mekanik stresler kanser hücrelerini öldürüyor ve tümörün yapısını bozuyor. Xu, “Üniversitemiz tarafından tasarlanan ve üretilen dönüştürücümüz, özellikle tümörü parçalamak için tümöre odaklanmak için geleneksel ultrason cihazlarından farklı olarak yüksek genlikli mikrosaniye uzunluğunda ultrason darbeleri sağlıyor.” dedi.

Tedavi, insanlar üzerinde de deneniyor

Michigan Üniversitesi’nde biyomedikal mühendisliği alanında doktora öğrencisi olan Tejaswi Worlikar; çalışmadan öğrendiklerinin karaciğer kanseri hastalarına yönelik histotripsi tedavisinin, gelecekte bu yöntem üzerinde yapılacak klinik ve klinik öncesi denemeleri motive etmesini beklediğini ifade etti. 

Kaynak: https://news.umich.edu/tumors-partially-destroyed-with-sound-dont-come-back/

Benzer İçerikler

Yorum Gönder

Email adresiniz yayınlanmayacak. İşaretleri alanları doldurmak zorunludur.

fifteen − 11 =

Paylaşım