Metaverse için Dijital İnsan Oluşturmak Artık Mümkün 3 dakikada okunabilir

Her ne kadar Alexa ve Siri gibi dijital asistanlarla sesli iletişim kurmaya alışkın olsak da Nvidia, bu seslerin dijital yüzlere sahip olması gerektiğini düşünüyor. Bu nedenle şirket, konuşan insanların 3D modellerini oluşturmak için bir araç olan Avatar Cloud Engine’i tanıttı.

Nvidia, metaverse geliştiricileri için insanların çevrimiçi olarak etkileşime gireceği bilgisayarlara animasyonlu bir insan yüzü sağlayabilen ve gerçekçi avatarlar oluşturmasına olanak tanıyan yeni bir teknoloji duyurdu. “Avatar Cloud Engine” adı verilen teknoloji, Nvidia’nın bilgisayarların doğal dili anlama ve iletişim kurma biçiminde devrim yaratan 3D grafikler ve yapay zekâ teknolojisi konusundaki deneyiminden faydalanıyor.

Avatarların ifadeleriyle kelimeler eşleştiriliyor

Nvidia avatarlarını geliştirme sürecinde, avatarın ifadesini söylediği kelimelerle eşleştiren “Audio2Face” adlı bir yapay zekâ teknolojisi de geliştirdi. Buna göre söz konusu teknoloji, avatarların kelimelerdeki duyguları değerlendirmesine göre yüz ifadesini değiştirmesine olanak sağlıyor. Avatar teknolojisi kıdemli direktörü Simon Yuen’e göre bunların hepsi insan iskeleti ve kasları da dahil olmak üzere bir 3D çerçeve üzerine inşa ediliyor. Nvidia, insanların bir fotoğrafı avatar modeline sürüklemesine izin veriyor, bu da daha sonra o kişinin anında bir 3D modelini oluşturuyor.

Nvidia, avatarları sadece hareketli yüzler olarak değil, aynı zamanda neler olup bittiğini algılayan, kendi bilgilerinden yararlanan ve buna göre hareket eden tam teşekküllü robotlar olarak görüyor. Nitekim şirketin İcra Kurulu Başkanı Jensen Huang da sahip oldukları bu yeteneklerin avatarları metaverse’de zengin etkileşimli ajanlar haline getireceğini söylüyor. Huang’a göre avatarlar, insanların bir şeyler yaratmasına ve inşa etmesine, marka elçisi ve müşteri hizmetleri temsilcisi olmalarına, bir web sitesinde bir şeyler bulmalarına yardımcı olmak için sanal dünyaları dolduracak.

İnandırıcılıktan ziyade ürkütücülük

Nvidia’nın simülasyon teknolojisinden sorumlu başkan yardımcısı Rev Lebaredian ise “Gerçek olandan ayırt edilemez hale gelen sanal dünyalar yaratırken bu robotlar bizim için gerekli” dese de yine de bu geleceğe ulaşmak için Nvidia birçok zorlukla karşılaşacağa benziyor. Bunların başında ise insanların dijital temsillerinin gerçek ve yapayın tüyler ürpertici bir karışımı olduğu “tekinsiz vadi” bulunuyor. Gerçeğe alışmış insan beyinlerine, pek de gerçek olmayan simülasyonların bırakın inandırıcı olması ürkütücü gelmesi çok daha muhtemel. Diğer bir zorluk ise Metaverse dünyasına insanların olan ilgisi… Zira şimdiye kadar, ABD’li yetişkinlerin yalnızca yüzde 23’ü metaverse evrenine aşina ve bu sayı, analist firma Forrester’a göre başka yerlerde çok daha düşük. Tüm bunlara rağmen Nvidia, yine de teknolojisine çok güveniyor.

Kaynak: https://www.cnet.com/tech/computing/nvidia-sees-a-metaverse-populated-with-lifelike-chatbot-avatars/

Benzer İçerikler

Yorum Gönder

Email adresiniz yayınlanmayacak. İşaretleri alanları doldurmak zorunludur.

one × two =

Paylaşım