Mars’a Yolculuk İçin Uzun Bir Uykuya Hazırlanın 2 dakikada okunabilir

Bilim kurgu filmlerinin gerçek olmasına hiç bu kadar yaklaşmamıştık…NASA’dan aldığı destekle gezegenler arası seyahatin nasıl yapılacağını araştıran Atlanta merkezli SpaceWorks şirketi son araştırmasında  hibernasyon yöntemiyle önümüzdeki yıllarda Mars’a seyahatin başlamasını öngördüğünü açıkladı.

SpaceWorks şirketi, hibernasyon yöntemiyle insanları kış uykusuna yatırarak kızıl gezegen Mars’a yolculuk yapılabileceğini açıkladı. SpaceWorks Başkanı ve NASA eski mühendisi John Bradford, kış uykusu modülünün nasıl çalışacağını ve araştırma sonuçlarını anlattı.

14 gün süren hibernasyon teknolojisi sayesinde uyuyarak uzaya seyahat etmenin mümkün olduğunu ifade eden Bradford, aslında benzer bir sistemin şu an halihazırda sağlık sektöründe kullanıldığı da söyledi.

Vücut ısısı 32 dereceye düşürülüyor ve metabolizma yavaşlatılıyor

Kişinin vücut sıcaklığını kontrol eden bu sistem, 32 dereceye düşen vücut ısısında metabolizmayı olabildiğince yavaşlatıyor. Bu durum vücudun metabolik hızını yüzde 50 ile 70 arasında azaltan, daha az oksijen ve diğer kaynak tüketimi anlamına gelen torpor adı verilen bir uyku durumuna neden oluyor. Böylelikle kişi komadaymış hissi uyandırılıyor. Yani bilinç kayboluyor. Bu yöntemle 14 günlük yolculuğun yapılabileceği belirtiliyor.

14 günlük döngülerle gerçekleştirilen hibernasyon sonunda uyandırılan mürettebat ve yolcular birkaç gün uyanık kaldıktan ve vücut fonksiyonları eskiye döndükten sonra tekrardan 14 gün sürecek hibernasyona tabi tutularak gidilecek yere daha güvenli ve daha verimli yolculuk sağlanmış olacak.

Bradford, Elon Musk gibi Mars yerleşim meraklıları ile aynı fikirde olduğunu ve bunun sürdürülebilir bir Mars’ın güçlü şekilde inşa edilmesinin anahtarı olacağını da ifade ediyor. Bradford, “Her seferinde yüzlerce insan gönderebilecek gemilere ihtiyacımız olacak ve şu anda bunu destekleyen teknolojilerden hiçbir şeye veya teknolojiye sahip değiliz” diyor ve “Ama bu teknoloji bence bunu sağlıyor” diyerek sözlerine ekliyor.

Benzer İçerikler

Yorum Gönder

Email adresiniz yayınlanmayacak. İşaretleri alanları doldurmak zorunludur.

4 − two =

Paylaşım