Bilim insanlarının en büyük hayallerinden biridir yıllar boyu süren deneyleri çok kısa sürelerde tamamlayabilmek… Bu hayali gerçeğe dönüştüren yine bilim insanları oldu ve araştırmacılar yapay zeka destekli bir algoritma ile çalışan robot bilim insanı geliştirdi. Söz konusu robot, yapay zeka ile otonom bir şekilde deneyler gerçekleştirebiliyor.
Deneylerin bir insana göre 1000 kat daha hızlı gerçekleştirilebilmesini mümkün kılacak bir “robot bilim insanı” geliştirildi. Liverpool Üniversitesi’nde bilim insanları tarafından üretilen ve türünün ilk örneği olan robot bilim insanı yapay zeka destekli bir algoritma ile çalışıyor.
1000 kat daha hızlı çalışabiliyor
İnsansı boyutlara sahip olan robot, bir insan araştırmacının yaptığı gibi aletleri kullanarak standart bir laboratuarda çalışabiliyor. Çevreyi tanımlamak için ise bir lazer tarama sistemi ve dokunmatik geri bildirim sensörleri kullanıyor. Katıların tartılması, sıvıların dağıtılması, kaptan havanın alınması, katalitik reaksiyonun yürütülmesi ve reaksiyon ürünlerinin miktarının belirlenmesi gibi deneydeki tüm görevleri bağımsız olarak gerçekleştirebilen robot, geliştiricilerine göre bilim insanlarından 1000 kat daha hızlı çalışma potansiyeline sahip…
400 kg’lık bu robotun diğer bir özelliği de “insanların” aksine sonsuz bir sabra sahip olması… 10 boyutta düşünebiliyor ve her gün 21,5 saat çalışabiliyor ve sadece pilini şarj etmek için duraklıyor. Yayınlanan ilk çalışmada, söz konusu robot 8 saat boyunca 688 deney gerçekleştirerek 192 saatin 172’sinde çalıştı. Bunu yapmak için de 319 hareket yaptı, 6 bin 500 manevrayı tamamladı ve toplam 2.17 km yol kat etti. Hatta şimdiden tıpkı bir kimyager gibi standart bir laboratuarda çalışarak ve araştırma ekibinden ek bir yönlendirme olmaksızın altı kat daha aktif bir katalizör keşfetti bile…
Süper güçlü bir ekip üyesi
Liverpool Malzeme İnovasyonu Fabrikası Müdürü Andrew Cooper’a göre robot bilim insanı kimyagerlerin çalışma şeklini değiştirecek ve sorunlar için üretilen çözümlerde esneklik sağlayacak. “Geliştirilen robot yalnızca laboratuardaki başka bir makine değil. O aynı zamanda süper güçlü bir ekip üyesi” diyor ve bu sayede insan bilim insanlarının yaratıcı şeyler düşünebilmeleri için gerekli zamanı yarattığını vurguluyor.
Kaynak: https://eurekalert.org/pub_releases/2020-07/uol-lrb070620.php