Eğer bir cilt sorunundan şikayetçiyseniz; bunun hangi hastalık olduğunu ve nasıl ilerlediğini belirlemek için sağlık alanındaki bazı teşhis cihazları kullanılıyor. Kanada’nın McGill Üniversitesi’ndeki bilim insanları teşhis için dalış böceğinden ilham alarak yeni bir yapışkan cilt yaması geliştirdi. Söz konusu teknoloji, hastalıkların teşhisini her zamankinden daha hızlı ve daha kolay hale getirebilecek.
Araştırma ekibi, cilt hastalıklarının tedavisinde erkek dalış böceğinden ilham alarak modellenen kişiselleştirilmiş cilt bakımı için akıllı bir cihaz icat etti. Bu araç, cilt yüzeyine yapışırken vücut sıvılarını topluyor ve izliyor; aynı zamanda cilt hastalıkları ve akne gibi durumlar için doğru teşhis ve tedavinin yolunu açıyor.
Kanada’nın McGill Üniversitesi’ndeki bilim insanları geliştirdikleri deneysel yamada, erkek Hydaticus pacificus böceklerinin ön ayaklarındaki kıl olarak bilinen ve su altında ürerken dişilere tutunmak için kullandıkları vantuz benzeri tüyleri kopyaladı. Bu araç, cildin hatlarına ağrısız bir şekilde yapışan ve ter veya diğer vücut sıvılarının varlığında bile bağlı kalmaya devam eden bir dizi küçük elastomer “mikro-dalga” içeriyor.
Hem kullanımı kolay hem de daha ucuz
Her mikro pistonun tabanında bulunan bir hidrojel, bu tür sıvıları yakalıyor ve pH seviyelerine göre renk değiştiriyor. Böylece cihaz, makine öğrenimine dayalı algoritmaları kullanıyor ve jelin mevcut rengine bağlı olarak bu sıvılar içinde pH değiştiren hastalık biyobelirteçlerinin varlığını tespit etmeyi mümkün kılıyor. Fareler üzerinde yapılan çalışmalar, yeni yamanın şu anda kullanılan teşhis cihazlarına göre çok daha efektif, kolay kullanımlı ve ucuz olduğunu gösteriyor. Ayrıca geliştirilen yama, ciltte herhangi bir tahrişe veya hasara da neden olmuyor.
Araştırma ekibinin lideri Bo-yong Park, bu cihazın kişiselleştirilmiş cilt tedavi yamalarına, tıbbi yapışkan malzemelere ve teşhis teknolojilerine uygulanmasını beklediklerini belirterek: “Araştırmamızın sonuçlarına dayanarak, cilt hastalığına yönelik biyobelirteçlerin yerinde teşhisi için kullanılabileceğini umuyoruz” şeklinde konuştu.