İş Dünyasının Geleceğinde 5G’nin Kritik Rolü Ne Olacak? 3 dakikada okunabilir

İş dünyasının geleceğini anlamak, telekomünikasyon şirketlerinin ne yaptığını ve neye yatırım yaptıklarını yakından izlemekten geçiyor. Özellikle Covid-19 ile değişen iş dünyası salgının sona ermesiyle de eski formuna geri dönmeyecek ve 5G bu yeni dönemin temel taşlarından biri haline gelecek.

Covid-19 pandemisi hayatımızdaki pek çok şey gibi teknoloji dünyamızı da değiştirdi ve salgın sona erdikten sonra dahi bunun sonsuza dek değişmesi muhtemel görünüyor. Örneğin ABD’de şu anda mevcut işgücünün yarısı uzaktan çalışıyor ve pandemi sona erdikten sonra dahi beşte üçü bunu yapmaya devam etmek istediğini söylüyor. Teknoloji altyapımızın kendisi de derin etkilerle birlikte değişimden nasibini alıyor.

5G daha gerekli bir zamanda olamazdı

Bugünlerde telekom endüstrisinin, daha çok 5G olarak bilinen daha güçlü kablosuz ağlara geçişinde inanılmaz bir enerjisi bulunuyor. Veri analizi, hesaplama ve iletişim yeteneklerini, verilerin hem algılandığı hem de kullanıma sunulduğu yerlere yaklaştıran “uç hesaplamanın” temel taşı olarak görülen 5G ağları, daha iyi bağlantı, daha yüksek hızlar ve daha az gecikme süresi vaat ediyor. Önceki sistemlerden daha verimli olan 5G sistemi, ayrıca yüksek bant genişliği hızı, düşük gecikme süresi ve daha hızlı karar verme gerektiren yeni uygulamaları da etkinleştirebiliyor. Bu daha güçlü kablosuz ağlardan en çok yararlanacak sektörler arasında ise üretim, oyun, teknoloji ve eğlence yer alıyor. Video akışı yapan, uzak filoları yöneten veya endüstriyel robotları çalıştıran işletmeler de bu teknolojiden faydalanacaklar arasında… Hatta uzak yerlere seyahat edemeyen doktorların 5G ile daha kapsamlı muayeneler yapabilmesi bekleniyor.  

Neden bu kadar önemli?

Bunların yanında 5G beraberinde akıllı şehirler, teletıp, yapay zeka destekli müşteri hizmetleri veya kişiselleştirme sistemleri ve hassas tarım gibi gelişmeleri de getireceği tahmin ediliyor. Yapay gerçeklik ve sanal gerçeklik gibi uygulamaları da teşvik etmesi beklenen yeni teknolojinin diğer gelişmelerin yanında ürün geliştirme, eğitim ve kentsel altyapıyı da etkileyebileceği düşünülüyor. Nitekim, Telefónica Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su José María Álvarez-Pallete, bu yılki pandeminin uzaktan çalışma ve çevrimiçi eğitim ile eğlence gibi davranışların hızla benimsenmesine yol açtığını belirterek, bunların pandeminin sona ermesinden sonra bile önemli olmaya devam edeceğini söylüyor. Bu noktada devreye bağlantının önemi giriyor ve tüm bunlar 5G’nin neden bu kadar önemli olacağının da temelini oluşturuyor.

Derin uçurumlar var

Öte yandan bu denli büyük gelişmelerin beraberinde teknoloji eşitsizliklerini getirmesinden endişe ediliyor. Örneğin Avrupa Birliği ülkelerindeki çalışanların yüzde 37’sinin tele-çalışma yapabileceği tahmin edilirken; bunu mümkün kılacak olanaklara ulaşmada özellikle beyaz ve mavi yakalı çalışanlar arasında derin ayrımlar bulunuyor. Söz konusu uçurumun ortaya çıktığı bir diğer alan da eğitim… Hem donanım hem de bant genişliğinden yoksun olan yoksul öğrencilerle birlikte, “geniş banda sahip olanlar” ve “olmayanlar” arasındaki boşluk, halk eğitiminde daha da belirgin hale geliyor. Bu nedenlerle bir tarafta potansiyel teknoloji eşitsizliklerini kapatmak için altyapıya yatırım yapılması gerekiyor, diğer tarafta da minimum iyi bant genişliği eşiğinin, temiz suya erişim eşiği kadar önemli bir sivil standart haline gelmesi bekleniyor.

Kaynak:

https://www.forbes.com/sites/googlecloud/2021/01/27/the-critical-role-of-5g-in-the-future-of-work/?sh=1ec95eaf6619

 

Benzer İçerikler

Yorum Gönder

Email adresiniz yayınlanmayacak. İşaretleri alanları doldurmak zorunludur.

6 + two =

Paylaşım