İnsan Sağlığı Giyilebilir Sensörlere Emanet 3 dakikada okunabilir

Aralarında Türk bilim insanı Canan Dağdeviren’in de olduğu MIT araştırmacıları, kişinin hayati belirtilerini izlemek için kıyafetlere işlenmiş sensörler geliştirdi. İnsanların vücut sıcaklığı, solunum ve kalp atış hızı gibi hayati belirtilerini izlemek için kullanılabilecek sensör, ilk aşamada hastaları, sporcuları ve astronotları takip edecek.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ndeki (MIT) bilim insanları, insanların vücut sıcaklığı, solunum ve kalp atış hızı gibi hayati belirtilerini izleyebilmek adına kumaşlara yapıştırılarak kullanılabilecek elektronik sensörler geliştirdi. Sensörlerin gömülü olduğu giysiler, makinede yıkanabiliyor, onları giyecek olan kişilerin vücuduna yakın olacak şekilde özelleştirilebiliyor ve çıkarılarak farklı bir giysiye aktarılabiliyor. Henüz prototip aşamasında olan teknolojinin evde veya hastanede hasta olan insanları, sporcuları veya astronotları izlemek için kullanılabileceği belirtiliyor.

Parçalar özelleştirilebiliyor

Araştırmacı ekip arasında bulunan LG Elektronik Medya Geliştirme ve Yardımcı MIT Profesörü Canan Dağdeviren, projeye ilişkin olarak yaptığı açıklamada “Her gün giydiğimiz tekstil ürünlerinin içine piyasada bulunan herhangi bir elektronik parçayı veya özel laboratuvar yapımı elektronikleri ekleyerek kendimize uygun giysilere sahip olabiliriz” diyerek bu parçaların özelleştirilebilir olduğun dikkat çekiyor ve bu nedenle vücutlarından sıcaklık, solunum hızı ve benzeri gibi bazı fiziksel verilere ihtiyaç duyan herkes için giysiler yapılabileceğini vurguluyor. Dağdeviren aynı zamanda ana hedeflerinin de vücudun fiziksel aktivitelerini aynı vücut kısmından, herhangi bir fikstür veya bant gerektirmeden ölçmek olduğunu da belirtiyor.

Veriler kablosuz olarak akıllı telefonlarda

Elektronik sensörler, epoksi ile kaplanan ve daha sonra kumaştaki dar kanallara dokunan uzun, esnek şeritlerden oluşuyor. Bu kanallar, aynı zamanda sensörlerin cilde maruz kalmasına izin veren küçük açıklıklara sahip. Bu çalışma ile birlikte araştırmacılar, 30 adet sıcaklık sensörü ile birlikte kullanıcının hareketini, kalp atış hızını ve solunum hızını ölçebilen bir ivmeölçer içeren bir prototip tasarladı. Sıradan bir tişört gibi görünen bu kıyafet, vücudu sıkıştırarak sensörlerin aktif kısımlarını cilde temas ettiriyor. Bu şekilde giysi içerisinde toplanan veriler, kablosuz olarak bir akıllı telefona aktarılabiliyor istenirse de cloud (bulut) vasıtasıyla doktorun bilgisayarına gönderilebiliyor.

Hastalar uzaktan izlenebilecek

Canan Dağdeviren, bu tür bir teknolojinin kişiselleştirilmiş tele-tıp için yararlı olabileceğini ve doktorların evdeki hastalarını uzaktan izlemelerine veya uzayda bulunan astronotların sağlığını takip etmelerine olanak sağlayabileceğini söylüyor. Sensör sayesinde doktora gidilmesine veya görüntülü arama yapılmasına gerek duyulmayacağını belirten Dağdeviren, “Bu tür veri toplama sayesinde, doktorların daha iyi değerlendirmeler yapıp hastalarına daha iyi bir şekilde yardım edebildiğini düşünüyorum” diyor.

Kaynak: http://news.mit.edu/2020/sensors-monitor-vital-signs-0423

Benzer İçerikler

Yorum Gönder

Email adresiniz yayınlanmayacak. İşaretleri alanları doldurmak zorunludur.

20 + fifteen =

Paylaşım