İngiltere’den Araştırmacılar, Meme Kanseri Hücrelerinin Oluşumunu Tespit Edebilen Endo-Mikroskop Geliştirdi 3 dakikada okunabilir

Imperial College London’dan uzmanlar, çapı 1 mm’den küçük olan (yaklaşık 25 insan saçı genişliğinde) bir endo-mikroskop geliştirdiler. Vücuda yerleştirilen cihaz, “benzeri görülmemiş bir hızda” doku görüntüleri üretebiliyor ve meme kanseri hücrelerini daha oluşmaya başladığı anda tespit edebiliyor.

Imperial College London’dan uzmanlar, çapı 1 mm’den daha az olan bir endo-mikroskop geliştirdiler. Araştırmacılar, şu anda insan kanser dokuları üzerinde laboratuvar testlerinden geçmekte olan yeni teknolojinin, meme kanseri tanı ve tedavisini potansiyel olarak iyileştirebileceğini söylüyor. Ameliyat sırasında vücuttaki küçük boşluklardan hareket ettirilebilen bu küçük mikroskop, cerrahların kanserli hücreleri, geleneksel yöntemlerden çok daha hızlı bir oranda aynı zamanda milimetrenin yüzde biri büyüklüğünde tanımlamasına yardımcı olabilecek.

Yeniden ameliyat oranlarını düşürecek

Ekip, cihazın “benzeri görülmemiş bir hızla” doku içinden görüntüler elde edebileceğini söylüyor. Buna göre güvenli ve hızlı laboratuvar boyaları kullanan endo-mikroskop, herhangi bir dokuyu çıkarmaya gerek kalmadan ameliyat sırasında doku mikro mimarisinin gerçek zamanlı görüntülerini üretebiliyor. Eğer bu teknolojinin insan denemelerinde başarılı olduğu kanıtlanırsa, yeniden ameliyat oranlarını düşürmesi ve cerrahın kanserli hücreleri çıkarırken mümkün olduğunca fazla normal meme bırakabilmesine de yardımcı olması bekleniyor.

Kompakt, taşınabilir ve kullanımı kolay endo-mikroskop, 25-30 insan saç teli genişliğinde esnek bir polimer elyaf demetinin ucuna takılan küçük bir lens düzeneği içeriyor. Ameliyathanede hastanın yanına kurulacak şekilde tasarlanan sistemde; cerrah, lifi bir kalem gibi tutarak elle hastaya yerleştiriyor. Şüpheli doku için tüm meme boşluğunun hassas bir şekilde taranması gereken durumlarda ise endo-mikroskop, robotik bir tarayıcıya da yerleştirilebiliyor. Enstrüman tarafından elde edilen yüksek çözünürlüklü görüntüler, cerrahın çalışırken başvurduğu yüksek çözünürlüklü bir monitörde gerçek zamanlı olarak görüntüleniyor.

Akciğerlerde ve beyinde de kullanılabilecek

Araştırmacılar sistemlerini, insan kanser dokusu üzerinde ön çalışmalar için kullandı. Buna göre cihaz, kanser dokusu üzerinde meme kanalları gibi boşlukları keşfederken, tek bir hücreden daha küçük özellikleri saptayabiliyor. Böylece canlı cerrahide cerrahlar, tümörlerin etrafındaki şüpheli dokuların yanı sıra sadece yüzde bir milimetre çapında kanserli hücrelerinson derece doğru ve şu anda mümkün olandan çok daha hızlı bir şekilde tanımlanmasını sağlayabilecek. Araştırma ekibinde bulunan Dr. Khushi Vyas, amaçlarının sistemin yaklaşık beş yıl içinde kullanıma hazır hale gelmesi için klinik deneylere devam etmek olduğunu söylerken; uzmanlara göre yeni teknoloji gelecekte akciğerlerde, idrar yollarında, sindirim sisteminde ve beyinde de kullanılabilecek.

“Cerrahi için Mikro-Robotik Programı”nın bir parçası olarak geliştirilen çalışma, Birleşik Krallık Araştırma ve İnovasyon’un bir parçası olan “Mühendislik ve Fizik Bilimleri Araştırma Konseyi” (EPSRC) tarafından da destekleniyor.

https://www.imperial.ac.uk/news/241095/researchers-trial-tiny-microscope-detect-breast/

Benzer İçerikler

Yorum Gönder

Email adresiniz yayınlanmayacak. İşaretleri alanları doldurmak zorunludur.

1 × 2 =

Paylaşım