Araştırmacılar, 1 gramdan daha hafif bir mikro robot geliştirdi. Hareket kabiliyeti oldukça fazla olan robotun benzerlerinden en büyük farkı ise pil ile değil metanol ile çalışıyor olması ki bu da robotun daha fazla enerji tutması anlamına geliyor. Yeni mikro robot, şu an için tam olarak hazır olmasa da bilim insanları, onu ameliyatlarda kullanmaya hazır hale getirmeye çalışıyor.
Robotlar genellikle piller ve prizlerle çalıştırılır. Ancak “RoBeetle” adındaki mikro robot, benzerlerinden biraz farklı… Zira bir böcek boyutundaki bu robot, bir alkol türü olan metanol ile çalışıyor. Mikro robotun metanolle çalışması demek, onun hareket etmek için teller veya elektromanyetik alanlar gibi ek bir harici güç kaynağına ihtiyaç duymadığı anlamına geliyor. Bu nedenle de robot, minik boyutlarını korurken; teorik olarak elektrikle çalışan diğer robotlardan daha fazla özerklikle hareket edebiliyor.
Çözücü ve antifrizde kullanılan bir madde olan metanolün, küçük ölçekte bir pile göre daha fazla enerji tutabilme özelliği bulunuyor. Metanolün bu özelliğinden yararlanmak isteyen bilim insanları, metanol gazının yanmasını hızlandıracak olan platinyumla kaplanmış nikel-titanyum alaşımlı tellerle mini robota hareket imkanı sağlıyor. Yanma reaksiyonu sonucunda ortaya çıkan ısı, RoBeetle’in bacaklarını kısaltırken soğuma esnasında da bu bacaklar uzuyor. Bu da RoBeetle’in hareket etmesini sağlıyor.
Yokuş da çıkabiliyor
Dünyanın en küçük mikro robotlarından biri olan RoBeetle, alkolle çalışan kas sistemi sayesinde kendi vücut ağırlığı olan 88 mg’ın 2,6 katını taşıyabiliyor. Yani bu mikro robot üzerinde 230 miligram ağırlığındaki silindirik bir nesneyi taşırken hâlâ hareket edebiliyor. Bunun dışında yokuş çıkabilen, beton ve cam gibi farklı yüzeyler üzerinde hareket edebilen RoBeetle’ın aynı zamanda fazladan 2 saate kadar kullanım imkanı sunan ek yakıt haznesi de bulunuyor.
Ameliyatlarda kullanılabilir
Meslektaşlarıyla birlikte RoBeetle’i tasarlayan Güney Kaliforniya Üniversitesi’nden Nestor Perez-Arancibia, “Pillerin enerji yoğunluğu çok düşük, bu nedenle yeni güç kaynaklarına ihtiyacımız vardı. Pillere bel bağlamadığımız için de onu çok hafif ve küçük hale getirmeyi başardık” diyor. Önümüzdeki yıllarda araştırmacılar RoBeetle’i insan operatörü ile iletişim kuracak şekilde programlayabilirlerse, metanolle çalışan mikro robotların bir gün karmaşık ameliyatlara yardımcı olabileceği düşünülüyor.
Kaynak:
https://www.sciencemag.org/news/2020/08/watch-tiny-robot-powered-alcohol#)