Güney Avustralya Üniversitesi Bilim İnsanları Robotları Engellere Duyarlı Hale Getiren Algoritma Geliştirdi 2 dakikada okunabilir

Güney Avustralya Üniversitesi (UniSA) araştırmacıları robotların, görevlerini yerine getirirken yollarındaki insanlara ve diğer hareketli engellere çarpmasını önlemeye yardımcı olan bir algoritma geliştirdi. Geliştirilen algoritma ile robotlar, farklı senaryolarda herhangi bir çarpışma olmaksızın başarılı bir şekilde gezinebiliyor.

Teknoloji dünyasında, gün geçtikçe birbirinden inovatif gelişmeler yaşanırken, robotların da iş süreçlerinde kullanımı artmaya devam ediyor. Özellikle, e-ticaret sektörünün depo ve lojistik süreçlerinde robotların iş gücünden yoğun şekilde faydalanılıyor. Güney Avustralya Üniversitesi’nden Mekatronik Mühendisliği Öğretim Görevlisi Dr. Habib Habibullah ve meslektaşları, mobil robotların karşılarına çıkan beklenmedik engelleri tanımasını ve hedeflerine giden en hızlı ve güvenilir yolu bulmasını sağlayan bir bilgisayar modeli oluşturdu.

Mevcut algoritmalar yeterli değil

Ekip olarak, hızını ve direksiyon açılarını ayarlayabilen bir TurtleBot elde etmek için mevcut algoritmaların en iyi unsurlarını birleştirdikleri sistemi  anlatan Dr.  Habibullah, mobil robotların iki türlü yol planlama stratejisinin bulunduğunu belirtti. İlki; robotların sabit ortamlarda kullanılmaları, diğeri ise  insanlar veya makineler gibi hareketli engellerle karşılaşmaları. “Birincisini programlamak oldukça kolayken, ikincisini programlamak son derece zorlu bir süreç. Üstelik piyasadaki robotların hareketli nesnelerle çarpışması sorununu çözmeye çalışan birkaç algoritma bulunmasına rağmen maalesef bunların hiçbiri kusursuz değil.” diyen Dr. Habibullah, ekibiyle birlikte modellerini iki yaygın çevrimiçi çarpışmadan kaçınma algoritmasına (Dinamik Pencere Yaklaşımı –DWA ve Yapay Potansiyel Alan APF) karşı test etti. 

Dokuz farklı senaryoda başarılı

Çalışmalar sırasında, dokuz farklı senaryo geliştirerek bir dizi simülasyonda ortalama varış noktasına kadar geçen süreyi, çarpışma oranlarını ve robotun ortalama hızı karşılaştırıldı. Her bir senaryoda, ekip tarafından tasarlanan algoritma, robotların herhangi bir çarpışma olmadan başarılı bir şekilde gezinmesini sağladı. Bununla beraber DWA modeli dokuz simülasyondan üçünde nesnelerle çarpışarak sadece yüzde 66 oranında etkili oldu. APF modelinde ise herhangi bir çarpışma olmamasına rağmen hedefe ulaşılması çok daha uzun sürdü.

Dr. Habibullah’a göre geliştirilen algoritma; robotların yaygın olarak kullanıldığı endüstriyel depolarda, robotik meyve toplama ve paketleme gibi birçok ortamda, mutfaktan masaya yemek servisi yapan restoran robotları için kullanılabilecek. Bununla beraber UniSA tarafından tasarlanan algoritma, TurtleBot’u durdurmaya, dönüş yapmaya ve hatta yolunda herhangi bir şeyle karşılaşırsa yönünü tersine çevirmeye yönlendirebilecek.

Kaynak: https://techxplore.com/news/2022-01-algorithm-robots-obstacles-path.html

Benzer İçerikler

Yorum Gönder

Email adresiniz yayınlanmayacak. İşaretleri alanları doldurmak zorunludur.

2 × 2 =

Paylaşım