Google’ın DeepMind Yapay Zekâsı Eski Metinlerdeki Boşlukları Dolduruyor 3 dakikada okunabilir

DeepMind’in yapay zekâsı, nükleer füzyon için plazmayı sınırlandırmaktan 50 yıllık protein katlama problemlerini çözmeye kadar modern bilimin sınırlarında kendini kanıtlamaya başlıyor. İnsan yazılarının tarihine ilişkin araştırmalara yardımcı olmak için çalışan şirket, teknolojisini, zarar görmüş antik metinleri restore etme görevine dönüştürdü. Üstelik bunu etkileyici bir doğruluk derecesiyle gerçekleştirdi. 

DeepMind’ın yapay zekâ teknolojisi, geçtiğimiz beş yıl içinde bilimdeki en karmaşık problemlerden bazılarını çözme yeteneğini gösteren bir takım etkileyici sıçramalar gerçekleştirdi. Yapay zekanın çalışmaları arasında; yağmur tahmininin doğruluğunu iyileştirme, dünyanın en iyi Go oyuncularını yenme ve ana şirket Google’ın veri merkezlerinde maliyetleri düşürme gibi yenilikler bulunuyor. DeepMind’ın son çalışması ise yönünü antik tarihe çevirerek, hasar görmüş, orijinal konumundan taşınmış veya doğru bir şekilde tarihlendirilemeyen antik yazıtlara yeni bir açıklık getirmeyi hedefliyor. Buna yönelik, DeepMind’da çalışan yapay zekâ araştırmacıları, Venedik Üniversitesi, Oxford Üniversitesi ve Atina Ekonomi ve İşletme Üniversitesi’nden meslektaşlarıyla birlikte, taşlara yazılan antik metinlerdeki boşlukları tarihçilerin doldurmalarına yardımcı olmak için bir yapay zekâ uygulaması geliştirdi.  

Diğer antik metinlerden öğreniyor

Tarihin belirli dönemlerinde insanlar, yazılı metinleri hesap tutmak gibi amaçlarla kullanmaya başladı. Bu tür kalıntılar, günümüzde bilim insanlarına eski toplumlardaki insanların günlerini nasıl geçirdiklerine dair ipuçları veriyor. Bunun gerçekleşebilmesi ise ancak bu eserlerin doğru bir şekilde deşifre edilmesiyle mümkün. Ancak bu eserlerin birçoğu, hava koşulları nedeniyle aşınmış veya kırılmış oluyor. Modern tarihçiler, antik metinlerin içeriğini belirlemek için çeşitli araçlar kullansa da bu yöntem oldukça uzun zaman alıyor.  DeepMind ekibi bu tür problemlere yardımcı olacak bir araç geliştirmek için yola çıktı. Bunun sonucunda ise ortaya eksik metni tahmin etmeyi diğer antik metinlerden öğrenen bir makine öğrenimi uygulaması olan “Ithaca” (Homeros’un Odyssey’de anlattığı bir Yunan adası) çıktı. 

En iyi sonuçlar iş birliğinden doğdu

Araştırmacılar, uygulamayı MÖ. 700’den MS. 500’e kadar 60 bin Yunanca metin kullanarak eğitti. Bu metinlerden her biri tarihçiler tarafından halihazırda kapsamlı bir şekilde incelenmiş ve gerektiği noktalarda yeniden inşa edilmişti. Ekip, uygulamayı yeniden yapılandırmadan önce aynı metinler üzerinde çalıştırdı. Daha sonra da uygulamayı, uzmanların yaptığı çalışmalara karşı test etmek için 8 bin metin üzerinde daha eğitti. Araştırmacılar, sistemin yüzde 62 oranında doğru çalıştığını ortaya koydu ki bu, tarihçilerin performansından daha iyi bir sonuç alındığını gösteriyor. Öte yandan en iyi sonuçlar, yapay zekâ sistemi ve tarihçiler arasındaki iş birliklerinden geldi ve bu çalışmanın sonunda yüzde 72 oranında doğruluk elde edildi. 

Araştırma ekibi, uygulamaya ayrıca metinde ve diğer kaynaklarda bulunan ipuçlarını kullanarak bir metni bir zamana ve yere atfetme yeteneği de ekledi. Buna göre sistem, metinlerin orijinal konumlarını yüzde 71 doğrulukla belirlerken; 30 yıl içinde de doğru bir şekilde tarihlendirdi. 

Kaynak: https://newatlas.com/computers/googles-deepmind-ai-gaps-ancient-texts/

Benzer İçerikler

Yorum Gönder

Email adresiniz yayınlanmayacak. İşaretleri alanları doldurmak zorunludur.

1 + 19 =

Paylaşım