Google’dan Cilt Sorunlarına Yapay Zeka Desteği 3 dakikada okunabilir

Google, hastalar tarafından yüklenen görüntülere dayanarak cilt, saç ve tırnak durumlarını tespit etmeye yardımcı olmak için yapay zeka kullanan bir araç geliştirdi. Söz konusu teknoloji, çeşitli hastalardan alınan yaklaşık 1.000 cilt problemi görüntüsü üzerinde test edildiğinde, en iyi üç öneride yüzde 84 oranında doğru belirleme yapabiliyor.

Google insanların cilt, saç ve tırnak durumlarını belirlemelerine yardımcı olmak için yapay zeka kullanan bir teknoloji geliştirdi. Google’ın yıllık geliştirici konferansı olan Google IO’da açıklanan ve “dermatolojik destek aracı” olarak adlandırılan teknolojinin ilk denemesinin bu yıl içinde başlayacağı ifade edildi. Google, geliştirilmesi üç yıl süren yapay zekanın 288 cilt durumunu tanıyabildiğini ancak tıbbi teşhis ve tedavinin yerini alacak şekilde tasarlanmadığını söyledi.

Her yıl 10 milyar arama yapılıyor

Söz konusu yapay zeka yazılımı üzerinden kullanıcılar, cep telefonları aracılığıyla cilt hastalıkları konusunda fikir sahibi olabilecekler. Buna göre kullanıcıların, yalnızca ciltlerinin etkilenen bölgesinin 3 adet fotoğrafını çekmesi gerekiyor. Daha sonra uygulama, fotoğrafları işliyor ve hastaların bir dizi soruyu çevrimiçi olarak yanıtlamasını istiyor, ne kadar süredir bu semptomlara sahip oldukları gibi… Ardından yapay zeka, 288 cilt hastalığına ilişkin arşiv bilgisinden yararlanarak olası tanıları listeleyebilmek için bu yanıtları kullanıyor ve 65 bin cilt hastalığı fotoğrafını tarayarak kullanıcı fotoğraflarını yorumlayabiliyor.

Google daha önce belirli kanserlerin ve tüberkülozun semptomlarını tespit etmeyi öğrenmek için bazı araçlar geliştirmişti. Dermatolojik destek aracı da bu teknolojilere dayanıyor.

Uygulamayı geliştirmek için 65 bin görüntüden oluşan bir veri kümesinin yanı sıra, insanların endişelendiği işaretleri gösteren milyonlarca görüntü ve binlerce sağlıklı cilt resminden faydalanıldı. Dünya genelinde her yıl 2 milyar insan, bir cilt hastalığına bağlı olarak sağlık problemi yaşarken; Google, arama motorunda her yıl cilt, saç ve tırnak sorunları için yaklaşık 10 milyar arama yapıldığını söylüyor.

Hastalara özel tedaviler sağlayacak

Southampton Üniversitesi’nde Kanser Bilimleri Başkanı Profesör Tim Underwood, bu tür araçların hastalara daha özel tedaviler sağlama potansiyeline sahip olduğunu söylüyor ve

“Yapay zekanın hem kanserde hem de tıbbın diğer alanlarında uygulanması, tanının ne olabileceği ve bir bireye hangi tedavinin sunulacağı konusundaki bilgilerimizi arttırıyor” diyor.

Dermatolojik destek aracına, Avrupa’da tıbbi bir araç olarak kullanılmak üzere CE işareti verilirken; ABD’de kullanım için Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından henüz izin alınamadı. Öte yandan yakın bir zamanda İngiliz Optellum firması tarafından geliştirilen benzer bir makine öğrenme modeli, FDA tarafından akciğer kanserinin teşhisinde asistan olarak kullanılmak üzere onaylanmıştı.

Kaynak: https://www.bbc.com/news/technology-57157566

Benzer İçerikler

Yorum Gönder

Email adresiniz yayınlanmayacak. İşaretleri alanları doldurmak zorunludur.

1 × 2 =

Paylaşım