Fast Company Kadın Kurucular 100 Listesi’nde Yer Aldılar 10 dakikada okunabilir

İTÜ ARI Teknokent’in birinden başarılı kadın girişimleri Fast Company’nin Kadın Kurucular 100 Listesi’nde yer aldı.  Bizler de bu vesileyle sizler için onların hikayelerini bir araya getirdik.

Aslı Elif Tanuğur Samancı, BEE’O Kurucu Ortağı 

Türkiye’nin ilk ve tek yerli TÜBİTAK İnovasyon ödüllü propolis üreticisi BEEO’nun kurucularından Aslı Elif Tanuğur Samancı, aynı zamanda ulusal ve uluslararası 32 farklı ödüle layık görülmüş bir kadın girişimcidir. 1996 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra 20 yıl boyunca arı ürünleri sektöründe Ar-Ge ve Kalite Direktörü olarak görev yaptı. Yüksek lisans öğrenimimi İTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü’nde tamamlamıştır. Yönetti projeler, TÜBİTAK-TEYDEB, İstanbul Ticaret Odası ve Eurowards Türkiye tarafından da ödüllendirilmiştir. Türkiye’de daha önce üretilmeyen propolisi Türkiye’de ilk kez “Sözleşmeli Arıcılık” modeli ile üretmek ve proses yöntemini geliştirerek insan tüketimine uygun hale getirmek için eşi Ziraat Yüksek Mühendisi Taylan Samancı ve hocası Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu ile birlikte 2013 yılında KOSGEB destekli Ar-Ge projesiyle firmasını İstanbul Teknik Üniversitesi, İTÜ ARI Teknokent’te kurmuştur. 130 çalışan ve 4000 metrekare tesis, 3000 sözleşmeli arıcı ve 400.000 arı kovanı ile Türkiye’nin en büyük yerli propolis, arısütü, polen, arı ekmeği ve ham bal üreticisidir. Gerçekleştirdiği AR-GE projeleri ve geliştirdiğimiz ürünler ile ulusal ve uluslararası arenada toplam 32 ödüle layık görülmüştür.

Buse Berber Örçen – Genel Müdür, Nanomik

Buse Berber Örçen, Marmara Üniversitesi Biyoloji Öğretmenliği lisansı sonrası, Gıda Mikrobiyolojisi üzerine yüksek lisans eğitimimi tamamladı. Şu anda Yıldız Teknik Üniversitesi Biyomühendislik ABD bölümünde doktora tez aşamasındadır.

Nanomik, gıda ve tarım ürünlerinin tarladan sofraya uzanan yolculuğunda kullanılan sentetik koruyucuların yerini alabilen doğal çözümler geliştirmektedir. Günümüze kadar 4 devlet desteği ve 3,5 milyonun üzerinde Ar-Ge fonu ile geliştirilmiş mikroenkapsülasyon teknolojileri sayesinde, doğada bulunan etkili ama sanayide kullanımı uygun olmayan aktifleri daha dayanıklı hale getirerek biyolojik koruyucu olarak kullanımını mümkün kılan Nanomik, yurt içi ve yurt dışında “Deep-Tech” ödülü dahil onlarca ödülün sahibi olmuştur.

 

 

Duygu Yılmaz – Kurucu Ortak, Biolive

Duygu Yılmaz 2013 yılında Gıda Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra, bir bal şirketinde kalite uzmanı olarak çalışmaya başlamış ve İstanbul Teknik Üniversitesi’ne devam etmiştir.  Okul arkadaşları A. Fatih Ayaş ve M. Emin Öz ile zeytin çekirdeğinin insan sağlığı üzerindeki etkisini araştırmaya başlayarak 2015 yılında ortakları ile birlikte zeytin çekirdeği atıklarından biyoplastik üretmek için bir şirket kurmaya karar vermiştir. Vestel Ventures’dan yatırım alarak 3 ortak Biolive’i kurmuştur. Dünyada zeytin çekirdeklerinden biyoplastik üreten ilk firmanın ortaklarından olan Yılmaz, kısa sürede birçok ulusal ve uluslararası ödül almıştır. Yılmaz, son olarak JCI tarafından ‘Dünya’nın En Başarılı 10 Bilim İnsanı’ arasına girmiştir. Yılmaz, Türkiye’de bulunan tonlarca zeytin çekirdeği atıklarından biyoplastik üreterek yeni istihdam alanları yaratmıştır. Mevcut plastiklerin insan ve çevre sağlığı üzerindeki etkilerinden dolayı, Avrupa ve ABD’de rakip ürünlerden çok daha iyi özelliklere sahip biyoplastik granüller üretmektedir. Üretilen biyoplastik granüller, çevre dostu otomobiller, tek kullanımlık plastik gıda malzemeleri, elektrik elektronik endüstrisi, termos vb. ürünler, çocuklar ve bebek ürünleri için kullanılabilir. 30 Milyon $ değerleme ile yatırım alan Biolive ekibi, önümüzdeki süreçte üretim tesisi kurarak ürünlerini tüm dünyaya tanıtmayı amaçlamaktadır.

Gözde Alemli – Genel Müdür, Blesh

Gözde Alemli, 16 boyunca e-ticaret, iş geliştirme, pazarlama teknolojileri ve reklamcılık alanlarında görev almıştır. Profesyonel kariyerine ilk olarak Marsh&McLennan’da danışman olarak başlayan Alemli; AlaMarka, Altincicadde.com, Sociomantic Türkiye, Martech yazılım şirketi Tealium’da ve kendi girişimi olan Swell Consultancy’de farklı görevlerde yer almıştır. Alemli, 2018 yılında Blesh’in değişimine yön vermek ve sektördeki büyümesini gerçekleştirmek üzere CEO olarak katılmıştır. Blesh, kurulduğu ilk yıllarda konum teknolojilerini Nesnelerin İnterneti (IoT) alanında yoğun olarak kullanırken, son yıllarda özellikle mobil ve lokasyon teknolojilerini pazarlama teknolojileriyle birleştirerek veri odaklı anlık iletişim üzerine yoğunlaşmaya başlamıştır. Konum bazlı ve akıllı bir platform haline gelerek, 300’ün üzerinde mobil uygulama ağına sahiptir. Blesh, aylık 6.7 milyon tekil kişiye ulaşmaktadır. 250’den fazla markanın pazarlama ve reklam faaliyetlerinde çözüm ortağı olan Blesh, özellikle perakende, finans, otomotiv, seyahat ve sağlık başta olmak üzere pek çok sektörden müşterilere hizmet vermektedir.

Hülya Kahveci – Yönetim Kurulu Üyesi ve İş Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı, ARDIÇ

Hülya Kahveci’nin, İTÜ Elektrik Mühendisliği’nden mezuniyetinden sonra Türkiye, Avrupa ve Asya’da uluslararası şirketlerde telekomünikasyon alanında proje geliştirme, satış ve pazarlama konularında devam eden kariyer hayatında teknoloji hep başrolde olmuştur. 2008 yılında Türkiye’ye dönerek kurucu ortağı olduğu ARDIÇ Teknoloji’nin yenilikçi teknoloji geliştirme vizyonu ile Türkiye’de ve dünyada birçok başarılı projeleri ve ürünleri hayata geçirmiştir. İlk yerli mobil işletim sistemi olan endüstriyel Android işletim sistemi, ilk yerli Nesnelerin İnterneti Platformu, yurt dışına teknoloji ihracatı başta olmak üzere ‘disruptive’ teknoloji geliştirme konusunda öncülerden olmaya devam ARDIÇ’ta Yönetim Kurulu üyesi ve İş Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı olarak çalışmalarına devam etmektedir.

 

Nilüfer Durak – COO ve Customer Success Genel Müdürü, Solvoyo

Nilüfer Durak, M&A, risk yönetimi ve tedarik zinciri operasyonlarında 20 yılı aşkın kurumsal deneyime ve proje yönetimi, süreç iyileştirme konularında derin uzmanlığa sahiptir. Durak, kariyerine en büyük küresel sigorta brokerlerınden biri olan Marsh & McLennan ile risk yönetimi alanında başlamıştır. Bu deneyim ile geliştirdiği beceriler ve aldığı kararlar, Connecticut’taki genel merkez ve Londra’da kurumsal hazine departmanının bir parçası olarak ona GE’ye geçişini ve Six Sigma sertifikasını getirmiştir.

Solvoyo’da COO ve Customer Success Genel Müdürlüğü yapan Durak, global platformda edindiği kurumsal deneyimini, diğer kişileri de geliştirerek büyütmekte. Solvoyo, tedarik zinciri planlama ve analitiği alanında B2B iş modeli ile hizmet veren bir SaaS şirketidir. Dünya genelinde 40’tan fazla proje yapmış Solvoyo’nun vizyonu, firmaların tedarik zinciri süreçlerini uçtan-uca otonom karar vermeyi sağlayan bir yazılım ile yönetmelerini sağlamak. İstanbul ve Atina’da Ar-Ge merkezleri bulunan Solvoyo’nun genel merkezi ise Boston’dadır.

Durak, kadın profesyonel ağ gruplarında aktif olarak yer alıyor ve kadınları kurumsal dünyada liderlik rollerine teşvik etmek için fırsatlar aramakta. ÇaIışanların başarıya giden en temel taşlardan olduğunun altını çizerken, Solvoyo’daki konumu ile teknoloji ve girişimcilik alanlarında kadınların liderliğini savunma ihtiyacı ile ilgili farkındalığı da arttırmaya devam etmektedir.

Nur Gökman – Genel Müdür, Hitit

İstanbul’da 1949 yılında dünyaya gelen Nur Gökman, THY’de başladığı çalışma hayatındaki birikimlerini, havacılığa karşı hevesi, teknolojiye tutkusu ve Türk mühendislerine olan inancıyla harmanlayarak 26 yıl önce Türkiye’nin ilk yerli havacılık bilişim şirketi olan Hitit Bilgisayar Hizmetleri’ni kurarak bir ilke imza atmıştır. İstanbul Üniversitesi Matematik Bölümü mezunu olan Nur Gökman, THY’de Bilgi İşlem, Ürün Geliştirme, Yazılım Geliştirme departmanlarında yöneticilik ve Eğitim Bölüm Başkanlığı görevlerinden sonra Dilek Ovacık’la birlikte Hitit’i kurmuştur. Alanında dünyanın ilk beş firmasından biri olmayı başaran Hitit, 22 ülkeden 30’u aşkın havayolu firmasına teknoloji hizmeti vermekte. Global bir oyuncu haline gelen Hitit’in kurucusu Gökman halen, 300’e yakın kadrosuyla Türkiye’nin teknoloji üretimi ve ihracatında önemli bir yeri olan Hitit’in Genel Müdürlüğünü yürütmektedir.

 

Tülin Yücel Altaş – Kurucu, Piri

Tülin Yücel Altaş, üniversitedeyken, 10 yıl önce sivil toplum kuruluşu YGA’ya seçilmiş ve gönüllü şekilde çalışmaya başlamıştır. Daha sonrasında YGA ofiste çalışmış ve o dönemde pek çok sosyal inovasyon projesinde sorumluluk almıştır. Son 5 yıl ise görme engelli teknolojilerinden sorumlu olarak çalışmıştır. Görme engellilerin sesli entelektüel içeriklere erişimi için geliştirdikleri mobil uygulama ile Forbes, Birleşmiş Milletler, GSMA gibi dünya çapında ödülleri Türkiye’ye getirdiler. Altaş, seyahat ederken karşılaştığı problemlere yönelik, dünyadaki birkaç çözümü denemesine rağmen eksikler olduğunu görerek daha iyisini yapabileceklerine inanarak Piri’yi kurdular.

Piri, kültürel mirasları tanıtırken, gezginlerin hayatını teknolojiyle kolaylaştırmayı amaçlamakta. Bunun için de kişilerin dünyayı özgürce keşfedebileceği dijital sesli turlar sunmakta. Toplamda 500 bin gezgine hizmet vererek, 20 ülke, 30 şehirde, 150’den fazla sesli dijital tur, 3000’den fazla sesli içerik bulunmakta. Sesli dijital turları Saffet Emre Tonguç, Ali Canip Olgunlu ve Vedat Milor gibi uzman isimlerin ve seyahat yazarlarının sesli anlatımlarıyla sunmakta. Tüm kullanıcılar uygulama üzerinden müzeleri, şehirleri, en ünlü eserleri, farklı kültürleri dinleyerek, anlatılan yerlerin fotoğrafını görüntüleyerek evlerindeki zamanı kaliteli ve keyifli şekilde geçirebilmekte.

Prof. Dr. Zehra Çataltepe – Kurucu Ortak ve Genel Müdür, Tazi

Bütün eğitim ve çalışma hayatı boyunca hep AI ve ML (machine learning) alanında çalışan Prof. Dr. Zehra Çataltepe, 1991 Bilkent Bilgisayar Mühendisliğinden mezun olduktan sonra, Yüksek Lisans için Amerika’ya, California Institute of Technology’e kabul edilmiştir. Orada doktorasını tamamladıktan sonra Siemens Corporate Research’te enerji santrallerinin ve AC motorların izlenmesi ve sensör verilerinin görüntülenmesi için yapay öğrenim algoritmaları ve yazılımı tasarlamış ve uygulamıştır. Üç makale ve 13 patent yayınlanmıştır.

2005’de Türkiye’ye gelerek İTÜ’de öğretim üyesi olarak görev almıştır. İTÜ’deki Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’ndeki hoca ve öğrencilerle beraber çok sevdiği projeler ve araştırmalar yapmıştır. Eşi Tanju Çataltepe ile birlikte Tazi’nin olduğu yapay öğrenme ve akan veri üzerinde çalışmalar yapmıştır. Türkiye’de ve Dünya’da veriye dayalı akıllı sistemler ve otomasyon alanında bir açık olduğunu düşünerek bütün bilgi ve deneyimimizi bir araya toplayarak, kendi şirketleri olan Tazi’yi, kurmaya karar verdiler. Tazi, iş uzmanlarının (ve veri bilimcilerinin) Yapay Öğrenme ile kolayca model oluşturma, güncelleme, uygulama ve işlem yapmalarını sağlamaktadır. Tazi modelleri anlaşılabilir ve sürekli olarak verilerden ve insanlardan öğrenmektedir. Tazi, yapay zekayı herkes için ulaşılabilir olmasını sağlamakta; finans, bankacılık ve sigorta sektörlerinin daha akıllı iş kararları almasına yardımcı olmaktadır.  Tazi’nin Otomatik Yapay Öğrenim platformu, Gartner tarafından “Cool Vendor in AI Core Technologies” (Mayıs 2019) seçilmiş ve Data Science Central tarafından “Yeni Nesil Yapay Öğrenme” olarak kabul edilmiştir.

Benzer İçerikler

Yorum Gönder

Email adresiniz yayınlanmayacak. İşaretleri alanları doldurmak zorunludur.

4 + 18 =

Paylaşım