Türkiye’nin sorunlu alacak yönetimi alanına en güvenilir yazılım çözümlerini üreten ETCBASE, yeni mimarisi ile daha yüksek katma değer yaratmayı hedefliyor.
3,5 senelik bir çalışmanın ürünü olarak YTS 3G adıyla pazarın hizmetine sunduğu bu yeni nesil çözümü ile var olan “İdari/Yasal Takip Yönetimi” yapısına, 0-90 gün arası gecikmedeki alacakların tahsilatını içeren “Erken Dönem Tahsilat Yönetimini” de eklemek suretiyle, kurumlara uçtan uca bütünleşik tahsilat platformu sunuyor.
1995 yılından bu yana profesyonel ekibiyle yazılım sektöründe faaliyet gösteren ETCBASE, sorunlu alacak yönetimi alanında geliştirdiği yazılımlarla ülkemizin saygın kuruluşlarının tercih ettiği lider bir marka konumunda.
ETCBASE Yazılım Genel Müdürü Yücel ÖZCAN, “ özellikle sorunlu alacakların yönetimi konu-sunda uzmanlaşan şirketimizde, geliştirdiğimiz %100 yerli ürünümüz olan YTS 3G yazılımımızla global pazarda yerimizi alacağız” dedi.
Kurumsal geçmişiniz hakkında bilgi verir misiniz?
ETCBASE Yazılım; Collectürk, Calltürk ve ETCBASE’den oluşan ETC GRUP şirketlerinden ilki olarak 1995 yılında Sn. Erol YÜKSELOĞLU tarafından kuruldu. İlk kurumsal yazılım uygulamasını 1997 yılında Yapı Kredi Bankası ‘nda hayata geçirdi. Bu proje ile Türkiye ‘de ilk kez icra-iflas hukukunun alacak takibi ve davalarına ilişkin kısımlarının algoritması ve akış diyagramları çıkartılmış oldu. O yıllarda bu alanda Türkiye ‘de önemli bir boşluğu doldurmak suretiyle, icra dairelerinin işleyişine ve operasyonel verimliliğine çok önemli katkılarda bulunmuş olduk. Daha sonra bu ilk kurumsal projemizden edindiğimiz son derece nitelikli “iş bilgisi” ve “deneyim’’ i değerlendirerek kendi ürünümüz olan 2.nesil Yasal Takip Sistemi YTS ‘yi geliştirdik.
‘’ SORUNLU ALACAKLARIN ETKİN YÖNETİMİNİN ÖNEMİ ARTTI’’
90 ‘lı yıllarda “batık kredi” olarak tabir edilen ve açıkçası o yıllarda çok da önemsenmeyen tahsili gecikmiş banka alacakları, 2000 ‘li yıllarda yaşanan krizler, hızla artan kredi kullanımı, son derece disiplinli ve tavizsiz BDDK düzenleme ve denetimleri, artan rekabet gereği azalan karlılıklar ve yabancı ortakların gecikmiş alacak hassasiyeti gibi birçok unsurun bir araya gelmiş olması, sorunlu alacakların etkin yönetimi konusunu bankacılık faaliyetlerinin kritik alanlarından birisi haline getirmiştir. Sorunlu alacak yönetimi sadece bankalar açısından değil, günümüzde kitlesel ürün/hizmet sunan ve karşılığında tahsilat yapmak durumunda olan telekomünikasyon sektörü başta olmak üzere birçok sektör, bankalarla benzer süreçlerden geçmektedir.
SORUMLULUĞUMUZUN BİLİNCİNDEYİZ
Firmamızın müşterileri ile arasındaki ilişkisi sadece klasik anlamda bir tedarikçi-müşteri ilişkisi şeklinde değil. YTS ürünümüzün kurum içerisindeki hayatı boyunca; bakım, destek, geliştirme, entegrasyon gibi tüm hizmetlerini tarafımızdan en az müşterilerimizin kendi IT departmanları kadar sahiplenildiği, sorumluluk bilinci ve farkındalığa dayalı daimi kurumsal ilişki çerçevesinde tezahür etmektedir. Sadece finans sektörü açısından bakıldığında, Mart 2015 rakamlarına göre brüt 39 milyar TL tutarındaki banka gecikmiş alacaklarının %70’e yakınının yazılım çözümlerimiz üzerinden yönetiliyor olması, firmamızı müşterilerine karşı sorumluluklarının yanı sıra kamusal anlamda da sorumlu kılmaktadır. Bu sorumluluklarımızın gereği olarak büyük bir hassasiyet ve özen içerisinde İTÜ ARI Teknokent’te 80 kişilik uzman kadromuz ile faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.
Faaliyet alanlarınız ve ürünlerinizden bahseder misiniz?
ETCBASE olarak karmaşık ve zor süreçleri iyi analiz eder, çözümler ve yazılım ürününe dönüştürürüz. Uzun yıllardır başarıyla sürdürdüğümüz sorunlu alacakların yönetimi oldukça sofistike süreç ve fonksiyonlardan oluşan multidisipliner bir faaliyet konusudur. Sorunlu alacak yönetimi, kurum içerisindeki birden fazla departmanın birbirleri ile etkileşimli ihtiyaçlarını bütünleşik bir yapıda ele almayı gerektiriyor. Sorunlu Alacak Yönetimi Süreçleri kategorisinde, YTS 3G (Erken Dönem Tahsilat Yönetim Sistemi), YTS 3G (İdari Takip Sistemi) ve YTS 3G ( Yasal Takip Sistemi) ile yazılım çözümleri üretiyoruz. Kredi Tahsis Süreçleri kategorisinde ise GYS Ekspertiz Sistemi ve GYS İpotek Tesisi Sistemi çözümlerimiz arasında yer alıyor. Ülkemizin en büyük 15 bankasından 11 tanesi, GSM Operatörleri, birçok elektrik satış ve dağıtım şirketi ve benzeri kurumlar sorunlu alacaklarını ETCBASE‘in yazılım çözümleri ile yönetmektedir.
YTS 3G Yazılımı ile Global Markette Konumlanmayı Hedefliyoruz
2000 yılından beri kullanılmakta olan istemci-sunucu mimarisindeki 2.Nesil YTS ürünümüzden sonra, Java teknolojileri kullanarak, WEB tabanlı 3.Nesil ürünümüz YTS 3G ‘yi geliştirdik. Uluslararası piyasayı hedefleyerek 3,5 yıl önce başladığımız YTS 3G yazılımımızın kullanıcı önyüzlerini 1 gün içerisinde istediğimiz dile çevirebiliyoruz. Bu yapı yabancı ortaklı mevcut müşterilerimiz için de önemli bir avantaj sağlıyor. Örneğin bir kurumda farklı dillerde konuşan kişiler çalışıyorsa, aynı ekranları her kullanıcı kendi dilinde görebiliyor. Yeni ürünümüzün çok malikli olması özelliği nedeniyle de bir şirketler grubu tek ürün kurulumu ile aynı yapı üzerinde tüm şirketlerinin sorunlu alacaklarına ilişkin “İdari Takip” veya “Yasal Takip” süreçlerini yönetebiliyor. Bu sayede holdingler ve benzeri çoklu şirket grupları, merkezi kontrol ve denetim imkanının yanı sıra ciddi maliyet avantajları ve süreçlerde uygulama standardı sağlayabiliyorlar. YTS 3G Erken Dönem Tahsilat Sistemi ürünümüzü nüfusun ve sorunlu alacak rasyolarının yüksek olduğu Rusya, Ukrayna, İtalya, İspanya, Gana, Romanya, Nijerya, Kenya gibi ülkelerde pazara sunmayı hedefliyoruz. Bu ülkelerde belirli bir bilinirlik sağladıktan ve lokal mevzuatı iyice anladıktan sonra YTS 3G Yasal Takip ürünümüzü de uyarlayıp konumlandırmayı düşünüyoruz.
Bulut’ta Tahsilat Hizmeti
YTS 3G’nin altyapısını bulut bilişime uygun geliştirdik. Bu yapıda, farklı organizasyon yapılarına ve süreçlere sahip yüzlerce kurum aynı veri tabanı üzerinde konumlandırılabiliyor. “Türkiye’nin tahsilat platformu” olarak lansmanına başladığımız bu platform, gecikmiş alacakların tahsilatı için, idari takip veya yasal takip hizmetine ihtiyaç duyan kurumlarla, bu hizmeti servis sağlayıcı olarak sunan hukuk büroları ve çağrı merkezlerini bulutta buluşturuyor. Kurumlar ve hizmet sağlayıcılar bu sayede, herhangi bir altyapı yatırımına gerek duymadan, sadece üyelik usulü ile takip ve tahsilat süreçlerini yönetebilecekler.