Ericsson Türkiye’nin Genel Müdürü Ziya Erdem “2020 yılında cihaz sayısının 29 milyar olacağı tahmin ediliyor.”
- Nesil Mobil İnternetin Konuşulduğu “5G Türkiye” Konferansına Ev Sahipliği Yaptık
Üniversitemiz, ülkemizin üreticileri arasında olmayı hedeflediği yakın geleceğin teknolojisi 5G ve bu teknolojinin farklı alanlara yapacağı etki üzerine yapılan “5G Türkiye” başlıklı konferansa ev sahipliği yaptı. Dünyanın en önemli telekomünikasyon devlerinden Ericsson tarafından Ayazağa Yerleşkemizde düzenlenen etkinliğe; Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı ve mezunumuz Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, Ericsson Türkiye Ülke Müdürü Ziya Erdem, İsveç İstanbul Başkonsolosu Therese Hydén, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, Bilişim Enstitüsü müdürümüz Prof. Dr. Ertuğrul Karaçuha ve 5G Araştırma Direktörümüz Dr. Lütfiye Durak’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda konuk katıldı. Bilim insanlarımızı ve iş dünyasını buluşturan konferansta, “Türkiye’de Mobil Operatör Panelleri, Endüstri için 5G ve “Akademide 5G Çalışmaları” başlıkları altında 5G’nin endüstriye ve ekonomiye etkisinden günlük yaşam üzerindeki dönüştürücü yapısına dek uzanan konular, geniş bir kapsamda ele alındı.
Prof. Dr. Mehmet Karaca: “İlklerin ve en’lerin üniversitesi olarak 5G’de de öncü olacağız.”
Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, etkinlikte yaptığı konuşmayla katılımcılara seslenirken, artık esas gücün bilgiden geçtiğini, dünyayı yönetenlerin de bu gücü doğru şekilde kullananlar olduğunu belirtti. İnsanlığa en büyük hizmeti, sürekli işlenebilir ve üretilebilir bilginin sunacağını vurgulayan Rektörümüz, üniversitemizin kendisine hedef olarak koyduğu “3. nesil üniversite” kavramının beraberinde getirdiği patent ve ürün üretiminin toplumun yaşam kalitesini yükselten en önemli değer olduğunun altını çizdi. Karaca, 5G teknolojisi için gereken altyapının ülkemizde kurulması adına üniversitemizin üstleneceği rolü: “Burası, ‘ilklerin ve en’lerin üniversitesi”dir. Ülkemizdeki ilk televizyondan ilk radyoya kadar aklınıza gelen pek çok şey, 244 yıllık bir öyküsü olan üniversitemizde üretildi. 5,5G’de de öncü üniversite olarak bu en’leri başarmayı sürdüreceğiz. Bunu hem Teknokent’le hem de diğer birim ve bölümlerimizle başaracağız. Bu nedenle böylesine önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz.” sözleriyle paylaştı.
Prof. Dr. Davut Kavranoğlu: “5G için bir yatırım fonu oluşturalım.”
Konferansa katılan mezunumuz ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu ise Türkiye Yatırım Fonu altında kurulacak bir Yüksek Teknoloji Yatırım Fonu’nun 5G teknolojisinde mesafe alabilmek adına etkili olacağını söyledi. Kavranoğlu, oluşturulacak bu fon üzerinden 5G üzerine girişimci fikirler üretecek gençlerimizin ve firmaların desteklenebileceğini ve bunun gerçekleşerek sektörün yararına dönmesi için devlet kurumlarının yeni vergi düzenlemeleri yapılabileceğini ve konuyla ilgili diğer önemli noktaların gözden geçirildiğini belirtti.
İTÜ Bilişim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ertuğrul Karaçuha ise ülkemizin kalkınabilmesi için bilgi toplumu olabilmenin yanında, kullanılabilir ve iletilebilir bilgi üretiminin merkezinde “iletişim” kavramının olduğunu vurguladı.
BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan: “4 milyardan fazla insan internet kullanıyor.”
Konferansta söz alan isimlerden olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan ise dünya üzerindeki çevrimiçi nüfusun giderek arttığını ve yakın gelecekte büyük veri ile nesnelerin interneti üzerine çalışmaların hızlanacağını söyleyerek başladığı konuşmasında, günümüzde 10 milyardan fazla nesnenin internete bağlı olduğunu ve 4 milyardan fazla insanın internet kullanmasının bunun bir göstergesi olduğunu söyledi. 2017 yılı itibarıyla ülkemizde geniş bant abone sayısının 62 milyonu geçtiğine, bunun 52 milyonunun ise mobil internet kullanıcısı olduğuna dikkat çeken Sayan, hızla benimsenen 4,5G hizmetinin mobil geniş banta etkisinin de gün geçtikçe arttığını sözlerine ekledi. Yerli ve milli üretimin her alanda artacağı, ülkemizin dünya çapında bir rekabet içine gireceği bir üretim anlayışına adım attığını söyleyen Sayan, Türkiye’ye gelecek yabancı yatırımların ekonomimize büyük katkı yapacağını bilmekle birlikte, ülkemizin yalnızca bir pazar hâline gelmemesi gerektiğini de belirtti. BTK Başkanı konuyla ilgili görüşünü şu sözlerle paylaştı: “Genç ve dinamik nüfusumuzla iyi bir üreticiyiz, iyi bir akılız ve teknoloji geliştirebiliyoruz. Artık iç içe geçmiş olan bilgi ve iletişim sektörlerinde yerli ve milli üretime önem veriyoruz, bu sebeple 5G çalışmalarımıza çok önceden başladık. 2017, 5G teknolojisine yapılan yatırımların patlama yapacağı ve özellikle tüketici elektroniği konusunda yapılan ilk çalışmaları arka arkaya göreceğimiz bir yıl olacak. Şubat ayındaki GSMA’de de göreceksiniz ki 5G dışında bir şey konuşulmayacak. 5G, yalnızca iletişim ve yayıncılık tabanlı kullanımın da ötesinde, endüstri ve üretim alanlarında anahtar olacak. Bu nedenle dünyadaki otorite kuruluşların birbiriyle ve sanayi kuruluşlarıyla daha fazla çalışarak iş birlikleri yapacağı bir yılın başında olduğumuzu söyleyebilirim. 5G teknolojisinin ekosistemi, önceki nesil teknolojilerden daha geniş ve daha yaygın olacak.”
Ziya Erdem: “2020 yılında cihaz sayısının 29 milyar olacağı tahmin ediliyor.”
Ericsson Türkiye’nin Genel Müdürü Ziya Erdem ise 2020’de ticari olarak piyasaya sunulması beklenen 5G’nin Türkiye demosunu katılımcılarla paylaştıktan sonra, bu teknolojinin 2020’de hayata geçmesinin beklendiğini hatırlatarak Türkiye’de de konuyla ilgili çalışmaların yapıldığını söyledi. Erdem konuşmasında, megabit’lerin ardından gigabit’lerin de hayatımıza gireceğini belirterek Amerika Birleşik Devletleri, Japonya ve Güney Kore’nin yaptığı 5G denemelerinden de bahsetti.
Etkinlik, Prof. Dr. Ertuğrul Karaçuha’nın moderatörlüğünü üstlendiği ve Turkcell’den Elif Yenihan Kaya, Türk Telekom’dan Dr. Mustafa Ergen ve Vodafone’dan Ayşenur Şenyer’in söz aldığı “Mobil Operatör Paneli”yle devam etti. 5G ile ilgili görüşlerin dile getiren konuklar, katılımcılardan gelen soruları da yanıtladı.
5G’nin her açıdan ele alındığı 5G Türkiye’de düzenlenen bir diğer panelde ise “Endüstriler İçin 5G” konusu masaya yatırıldı ve Savaş Arıkan “5G Erişim Şebeke Evrimi ve Uygulamaları”; Zeeshan Shafeeq “ Transport Şebeke Evrimi”, Kemal Erman “5G Çekirdek Şebeke Evrimi” başlıklı konuşmalarıyla etkinliğe katıldı. Konferansın öne çıkan alt etkinliklerinden olan “Türkiye’deki 5G Akademik Araştırmalar” başlıklı panelde ise İTÜ 5G Araştırma Direktörü Dr. Lütfiye Durak, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. A. Özgür Yılmaz ve Boğaziçi Üniversitesi’nden Dr. Mutlu Koca görüşlerini katılımcılarla paylaştı. Moderatörlüğünü Fatma Özdemir’in üstlendiği toplantıda, 2022 yılında 5G kullanıcı sayısının Türkiye’nin de içinde değerlendirildiği Orta Doğu bölgesinde 20 milyona, tüm dünyada ise 500 milyona yükseleceğini, nesnelerin interneti kapsamında çevrimiçi cihaz sayısının ise 29 milyara ulaşacağını öngören Ericsson’un son hazırlanan Mobilite Raporu da açıklandı.