Dünyada Bir İlk: Tokyo Üniversitesi’nde Küçük Duyuları Algılayabilen Cihaz Geliştirildi 2 dakikada okunabilir

Bilim dünyasında basıncı ve baskıyı algılayabilen sensörler bir süreden beri robotik kollar ve protezlerde uygulanıyordu. Şimdi ise Tokyo Üniversitesi’ndeki bilim insanları bir ilke imza atarak doğrudan cilde takılan ve çok daha küçük basınçları algılayabilen bir cihaz ürettiler.
Tokyo Üniversitesi’nden bilim insanları, doğrudan cilde takılabilen, ultra ince bir basınç sensörü geliştirdiler. Bu küçük cihaz, hem teknolojik hem de tıbbi uygulamalar için yararlı veriler üretmek üzere parmakların nesnelerle nasıl etkileşime girdiğini ölçebiliyor. Sensörün, kullanıcıların nesneleri kavrama hassasiyeti ve yeteneği üzerinde hafif bir etkisi bulunuyor aynı zamanda da “sürtünmeden kaynaklanan bozulmaya dayanıklı” olarak tanımlanıyor. Yeni cihaz cerrahların eğitiminde kullanılabileceği gibi cihazın saatçiler ve çeşitli zanatkarlar tarafından da kullanılabileceği düşünülüyor.

Hem ince hem de dayanıklı

Araştırmacıların, eller ve parmaklarla ilişkili hareketi ve diğer fiziksel ayrıntıları kaydetmek istemesinin birçok nedeni bulunuyor. Eller, malzemelerle ve yakın çevreyle doğrudan etkileşime girebilmek için birincil araçlardan… Ellerin çeşitli görevleri yerine getirme şeklini kaydedebilmek, spor ve tıp bilimi, nöro-mühendislik ve daha fazlası gibi alanlardaki araştırmacılara yardımcı olabilir. Ancak bu verileri yakalamak kolay değil. Tokyo Üniversitesi’nden Öğretim Görevlisi Sunghoon Lee’ye göre, parmak uçları oldukça hassas.… Hatta o kadar hassaslar ki, bir metrenin milyonda biri kalınlığındaki süper ince bir plastik folyo” bir bireyin hislerini etkilemek için yeterli… Bu nedenle Lee, parmaklar için giyilebilir bir sensörün son derece ince olması gerektiğini söyleyerek “Bununla birlikte, bu özelliği onu çok hassas kılıyor ve sürtünme veya tekrarlanan fiziksel eylemlerden zarar görmeye yatkın hale getiriyor” diyor. İşte bunun üstesinden gelebilmek için de araştırmacılar ince ve gözenekli nanomesh sensörü” olarak tanımladıkları özel bir işlevsel malzeme geliştirdiler.
Algılanan hassasiyeti etkilemiyor
Parmağa takıldığında küçük dokunuşları algılayabilen cihazda 4 farklı tabaka bulunmakla birlikte cihazda poliüretan ağ yapısına sahip 1 adet yalıtkan katman, 3 adet ise iletken tabakayı oluşturan altın çizgi katmanı bulunuyor. İletken altın çizgiler basınç elektrotları olarak işlev görüyor. Lee, sensörler üzerinde “18 deneğin yardımıyla” zahmetli bir dizi deneme gerçekleştirdiklerini söyleyerek “Çalışmalar sonunda deneklerimiz, sensörlerin algılanamaz olduğunu ve ne sürtünme yoluyla nesneleri tutma yeteneğini ne de sensör takılı olmadan aynı görevi gerçekleştirmeye kıyasla algılanan hassasiyeti etkilemediğini doğruladılar. Tam da umduğumuz sonuç buydu” diyor.

Kaynak: https://www.sciencetimes.com/articles/28354/20201121/first-time-world-demonstration-ultra-pressure-sensor-attached-fingertips.htm

Benzer İçerikler

Yorum Gönder

Email adresiniz yayınlanmayacak. İşaretleri alanları doldurmak zorunludur.

19 + 9 =

Paylaşım