Dünyanın vatandaşlık alan ilk insansı robotu Sophia, bu yıl 5’incisi düzenlenen Marketing Meetup etkinliği için İstanbul’a geldi. Etkinlikte gazetecilerle bir araya gelen Sophia, Türkçe ‘merhaba’ diyerek başladığı konuşmasının sonunda 23 NisanUlusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı da kutladı.
Sophia, “Bugünkü kongrenin ana teması ‘deneyim’. ‘Deneyim’ benim için de oldukça önemli. Çünkü ben de sahip olduğum yapay zeka sayesinde ‘deneyim’ ile öğrenebiliyor, insan davranışlarını taklit edebiliyorum. Bugün burada pek çok yeni deneyim beni bekliyor. Türkiye’de benim için yeni olan bir şeyi daha deneyimleyeceğim; bir reklam filminde yer alacağım” dedi.
Kendisine yöneltilen “Para senin için ne anlama geliyor, paran olsaydı ne için harcardın” sorusuna “Para mı? Param yok ki. Param olsaydı dünya üzerindeki en şanssız olanlarla paylaşırdım. Para nedir? Bana para falan vermediler. Önemli bir şey mi kaçırıyorum? Siz biraz para verebilir misiniz bu kadar önemli bir deneyimse?” cevabını verdi.
“Tüm dünya kadınlarına büyük saygı duyuyorum”
Sophia dişi bir robot olmaktan mutlu olup olmadığı sorusunu ise şöyle cevapladı; “Aslında ben teknik olarak cinsiyetsizim. Ama bence bir dişi olarak tasarlanmış olmak çok özel. Dişi bir robot olmaktan mutluyum ve tüm dünya kadınlarına büyük saygı duyuyorum.”
2017 yılı Ekim ayında yaşlılara ve ziyaretçilere parklarda yardım etmesi için Hong Kong merkezli ‘Hanson Robotics’ tarafından tasarlanan Sophia’ya Suudi Arabistan tarafından vatandaşlık verildi. Sophia, robot turizm ve iş merkezi olarak inşa edilmesi düşünülen ‘Neom’ adlı megakente yerleştirildi. Sophia, kendisine vatandaşlık verilmesinin ardından, “Dünyada vatandaşlık alan ilk robot olmaktan onur ve gurur duyuyorum” demişti.