Drone’lara Yeni Görev: Volkan Araştırması 2 dakikada okunabilir

Aktif volkanların yakından takip edilmesinin zorluklarını göz önüne alan bilim insanları, bu sorunu çözmek için droneların kullanılmasını içeren yeni bir yöntem geliştirdi. Buna göre uzun menzilli drone’lar volkan patlamalarının öngörülebilmesi için önemli veriler toplayarak ve yanardağların küresel karbon döngüsüne olan etkisini inceleyecek.

Günümüzde volkanik karbon emisyonlarını kontrol eden faktörleri anlamak, iklimin geçmişte nasıl değiştiğini ve dolayısıyla gelecekte insan etkilerine nasıl tepki verebileceğini ortaya çıkarması açısından önemli… Papua Yeni Gine’deki Manam yanardağındaki en son araştırma ise bilim insanlarının yanardağların Dünya’daki yaşamı sürdürmenin anahtarı olan küresel karbon döngüsüne nasıl katkıda bulunduğuna dair önemli bulgular ortaya koyuyor. Üstelik bu çalışma kapsamında uzak volkan bölgelerini gözlemlemekte modifiye edilmiş uzun menzilli drone teknolojisinden destek alınıyor. Yapılacak olan çalışmalar sayesinde bilim insanları, gelecek volkan patlamalarının öngörülebilmesi için önemli veriler toplamasının yanı sıra yanardağların küresel karbon döngüsüne olan etkisini inceleme fırsatını bulacak.

Drone’lar gaz örneklerini yakaladı

Papua Yeni Gine’de bulunan ve deniz seviyesinden 1.800 metre yüksekte, anakaranın kuzeydoğu kıyısının 13 km açıklarındaki bir adada bulunan Manam yanardağı inceleyen ABOVE programındaki bilim insanları, drone kullanarak volkandan çıkan gazları ölçümlüyor. Bu volkan dünya üzerindeki en büyük karbon sülfür salınımı yapan doğal yapılar arasında yer alıyor. Sülfür dioksitin karbondioksite olan oranı ise magmanın nerede bulunduğunu ölçmeyi sağlıyor ve püskürmeleri tahmin etmeye yardımcı oluyor. Manam gibi tehlikeli yanardağlarda, drone’lar numuneleri güvenli bir şekilde almanın tek yolu olarak görülüyor. Zira aktif havalandırma deliklerine yaklaşarak numene toplamak tek kelimeyle imkansız… Araştırma ekibi de drone’u 2 km yüksekliğinde ve 6 km mesafeden uçurarak Manam’ın zirvesinde saatler içinde analiz edilecek gaz örneklerini yakalamayı başardı.

Manam’ın 2004 ve 2006 arasındaki son büyük patlamaları adanın büyük bir bölümünü harap etti ve yaklaşık 4.000 kişilik nüfusu anakaraya kaydırdı. Patlama sonunda mahsulleri yok etti ve su kaynakları kirlendi. Her ne kadar söz konusu bölgeden örnek toplamak imkansız olsa da drone’lar ile bu sorun çözülebiliyor.

Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/10/201030144837.htm

Benzer İçerikler

Yorum Gönder

Email adresiniz yayınlanmayacak. İşaretleri alanları doldurmak zorunludur.

2 × two =

Paylaşım