Delft Teknoloji Üniversitesi 3 Boyutlu Yazıcıyla Biyo-Baskı Tekniğini Kullandı 2 dakikada okunabilir

Hollanda’daki Delft Teknoloji Üniversitesi’nden bilim insanları algleri canlı ve dayanıklı fotosentetik malzemelere basmak için 3D yazıcılar ve yeni bir biyo-baskı tekniği kullandı. Uzmanlar söz konusu teknolojinin gelecek için derin etkileri olacağını söylerken; yapay yaprak farklı gezegenlere yapılacak keşiflerde yeni oksijen kaynağı olabilir.

Bilim insanları, güçlü ve esnek olan fotosentetik, canlı materyaller üretebilmek adına alglerin biyolojik olarak basılması için yeni bir yöntem geliştirdi. Hollanda’daki Delft Teknoloji Üniversitesi’nden (TU Delft) araştırmacılar, 3 boyutlu biyobaskı tekniğini kullanarak yosun hücrelerinden oluşan ve “yaşayan” bir materyal üretmeyi başardı. Araştırmacılar çalışmaya öncelikle dayanıklılık, sağlamlık, esneklik ve şekil hafızası gibi yararlı nitelikler gösteren bakterilerden salgıladıkları ölü selüloz ile başladılar daha sonra da canlı algleri selüloz substrat üzerine yerleştirmek için 3D yazıcı kullandılar. Sonuç olarak ortaya çıkarılan yapay yaprağın hem alglerin fotosentez kabiliyetine hem de selülozun sağlamlığına sahip olduğu görüldü. Aynı zamanda biyolojik olarak parçalanabilir olan materyal, güneş ışığıyla beslenebiliyor ve hatta fotosentetik doğası nedeniyle yenilenebiliyordu.

Son derece sağlam

Çalışmaya katılan bilim insanlarına göre, malzeme herhangi bir besin olmadan en az üç gün dayanabiliyor hatta besin verildiği taktirde daha uzun süre hayatta kalabilme özelliğine sahip… Aynı zamanda çalışmada kullanılan selüloz, basılı kopyaları güçlendiriyor, kendi ayakları üzerinde durmalarına ve çeşitli yüzeylere sökülüp takılabilmesine izin veriyor. TU Delft Uygulamalı Bilimler Fakültesi’nden Doçent Doktor Marie-Eve Aubin-Tam, canlı hücre baskısının mühendislik ürünü yaşam malzemelerinin üretimi için heyecan verici ve çekici bir yenilik sunduğunu söyleyerek “Fotosentetik canlı malzememizin en büyük avantajı, gerçek yaşam ortamlarında mekanik olarak son derece sağlam olması” diyor.

Uzaydaki yaşamın anahtarı olabilir

Söz konusu teknoloji, suyu ve karbondioksiti oksijen ve enerjiye dönüştürebilen yapay yaprakların üretimini içeriyor. Bu özellikle yakın bir gelecekte Mars’a gönderilmesi planlanan koloninin yaşam kaynağı olabilecek. Zira yapraklar tarafından üretilen şekerleri yakıta dönüştürme gücü ile bitkilerin verimli bir şekilde büyüyemediği uzayda bile, enerji üretebilecek. Materyal için başka bir kullanım da bitkilerle aynı şekilde algılayan ve tepki veren elementlerin üretimi olabilir. Bu konseptte de bu tür yapay malzemeler, normal canlılar gibi hissedecek, büyüyecek, uyum sağlayacak ve hatta yok olacak.

 

Kaynak:

https://www.sciencetimes.com/articles/31035/20210506/algae-based-artificial-leaves-3d-printing-potential-use-space-missions.htm

 

Benzer İçerikler

Yorum Gönder

Email adresiniz yayınlanmayacak. İşaretleri alanları doldurmak zorunludur.

4 × four =

Paylaşım