Günümüzde CO2’yi baca gazından yakalamak ve bir sıvıya kanalize etmek karbon yakalamada kullanılan en yaygın yöntemlerden biri. Bu yöntem verimli olmasına rağmen çok fazla enerji tüketilmesine neden oluyor. Bu nedenle Danimarka Teknik Üniversitesi araştırmacıları, daha avantajlı yeni bir yöntem geliştirdiler.
Bilim insanları karbon yakalama ve depolama ile ilgili 40 yıldır araştırmalar yürütüyor ancak; bu işlemi henüz enerji verimli hale getiremedi. Danimarka Teknik Üniversitesi (DTU) araştırmacıları, katı bir malzeme olan CO2’yi yakalayabilen ve sonrasında kullanılabilecek daha temiz bir ürüne dönüştürebilen yeni ve daha verimli bir yöntemi test etmeye hazır olduklarını açıkladı.
Yeni yöntem çok daha verimli!
Projeyi yöneten DTU Kimya Profesörü Prof. Anders Riisager, bu yeni teknolojiyi 2021 sonbaharında İsveç’te imalat endüstrisine sürdürülebilir teknolojiler sağlayan Wärtsilä şirketi ile birlikte test edeceklerini belirtti ve yöntem hakkında şu bilgileri verdi: “Biraz basitleştirilmiş terimlerle, gözeneklerinde iyonik sıvı bulunan katı bir malzeme yerleştiriyoruz. İyonik sıvı CO2’yi bağlıyor ve malzeme CO2 ile doyurulduğunda, CO2 hafif ısıtılarak ve basıncın düşürülmesiyle kolayca salınabiliyor. İyonik bir sıvı kullanmanın en önemli avantajlarından biri de ısıtıldığında veya basınç düşürüldüğünde buharlaşmaması dolayısıyla; karbon yakalama ünitesinde yeniden kullanılabilen katı malzemede kalması. Bu da tesiste fazla sıvının ısınmasını ve pompalanmasını önlüyor.”
Şu anda kullanılan en yaygın yöntemlerde; uzun borulardan, sıvıdaki CO2’yi emmeye yardımcı olan çeşitli katkı maddeleri içeren büyük miktarda sıvı geçirildiğine dikkat çeken Riisager: “CO2 sıvı içinde emildikten sonra yakalanıyor. Bununla beraber enerji oldukça yoğun çünkü; sıvıdaki katkı maddelerine güçlü bir şekilde bağlı olan CO2’yi serbest bırakmak için çok fazla ısı sağlanması gerekiyor ve kalan sıvıyı ısıtmak için çok fazla atık ısı da kullanılıyor. Yeni yöntemle tüm bunların önüne geçiyoruz.” dedi.
İklim hedeflerine ulaşmada yardımcı olabilecek
Araştırmacılar, günümüzde yaygın olarak kullanılan yöntemlerin yarısından daha az bir enerji tüketimi ile biyogazdan CO2’nin yüzde 90 oranında yakalamayı hedefliyor. Profesör Anders Riisager, yeni yöntemin küçük tesisler için de çok uygun olduğunu; ayrıca kurulması ve işletilmesinin genellikle büyük merkezi tesislerde kullanılan mevcut teknolojiden daha ucuz olduğunu ifade ediyor. Riisager,İsveç’teki tanıtım tesisinin iyi sonuçlar vermesini, böylece teknolojinin Danimarka’daki birkaç küçük tesisi de kapsayacak şekilde genişletileceğini öngörüyor. Bu teknolojinin uzun vadede yeni yeşil yakıtların geliştirilmesine dahil edilebileceğini ve böylece iklim hedeflerine ulaşılmasına katkıda bulunabileceği düşünülüyor.
Kaynak: https://techxplore.com/news/2021-10-carbon-capture-method.html