COVID-19 Aşısında Otonom Dönem Başlıyor 2 dakikada okunabilir

Koronavirüsle mücadele devam ederken, salgınla ilgili birçok araştırma ekibi farklı alanlarda çalışmalara devam ediyor. Waterloo Üniversitesi ve bir girişimci şirketi ​​Cobionix, COVID-19 tedavisinde kullanmak üzere, aşı olacak kişileri otonom ve iğnesiz olarak aşılayan yeni bir robot geliştirdi. 

 

Kanada’da bulunan Waterloo Üniversitesi ve Kanada tabanlı girişim​​ Cobionix, ilk otonom robotik kas içi enjeksiyonunu gerçekleştirerek, işgücü problemiyle karşı karşıya kalan sektörde hasta bakımını iyileştirmenin yolunu açtı. Kas içi enjeksiyonunu başarıyla gerçekleştiren ilk robot Cobi, bu işlemi deri altı iğne kullanmadan yaptı.

 

Enjeksiyon bölgesini yapay zekâ belirliyor

 

Sağlık çalışanlarını koruması, sağlık maliyetlerini azaltması ve hastaların tedavi sürecini kolaylaştırması beklenen Cobi’nin çalışma süreci ise şöyle işliyor: Öncelikle aşı yaptırmak isteyenler ön kayıt yaptırıyor. Daha sonra Cobi robotu kullanılan bir kliniğe geliyor ve birimin dokunmatik ekran arayüzündeki kameraya kimlik belgesi gösteriyor. Kimlikleri doğrulandıktan sonra Cobi robot kolu, yerleşik depolama alanından bir şişe aşı alıyor. Bu kolun elindeki LiDAR sensörü, hastanın vücudunun bir 3D dijital haritasını oluşturmak için kullanılıyor ve bu harita, optimal enjeksiyon bölgesini belirlemek için yapay zekâ tabanlı yazılım aracılığıyla analiz ediliyor. İğnesiz bir teknoloji kullanılarak aşı, insan saçı genişliğindeki bir delikten geçen yüksek basınçlı bir sıvı jeti şeklinde enjekte ediliyor. 

 

İki yıl sonra ticari kullanıma hazır olacak

 

Cobionix Kurucu Ortağı Tim Lasswell, konuyla ilgili yaptığı  açıklamada, “Cobi, görevleri %100 özerklikle tamamlamak için hızla dağıtılabilen çok yönlü bir robotik platform. Robot, hastaların iğnesiz ve bir sağlık uzmanının müdahalesi olmadan aşı yaptırmalarını sağlıyor. Böylece, aynı anda daha fazla insanın aşılanmasını sağlanacak ve sağlık bakım maliyetleri önemli ölçüde düşecek.” dedi. Lasswell ayrıca, Cobi’nin ilerleyen yıllarda, sağlık çalışanlarına hudutlu erişimi olan uzak bölgelerdeki toplulukların aşılanmasına yardımcı olacağını belirtirken robotun ticari kullanıma hazır hale gelmesinin ise yaklaşık iki yıl süreceğini söyledi.

 

Kaynak: https://newatlas.com/robotics/cobi-robot-needle-less-vaccinations/

 

Benzer İçerikler

Yorum Gönder

Email adresiniz yayınlanmayacak. İşaretleri alanları doldurmak zorunludur.

1 × five =

Paylaşım