Çin, dünyanın ilk 6G uydusunu Şanşi bölgesinde Taiyuan Uydu Fırlatma Merkezi’nden Uzun Yürüyüş-6 roketiyle başarılı bir şekilde uzaya fırlattı. 6’ncı nesil iletişimin ana unsurlarından biri olacak yüksek hız teknolojisi, “Tianyan 05” adı verilen bu uyduyla sınanırken; aynı zamanda dünya üzerindeki doğal afet, tarım ve hayvancılık çalışmaları ile inşaat halindeki binalar da gözlemlenebilecek.
Çin’in en iyi üniversitelerinden biri olarak kabul edilen Elektronik Bilim ve Teknolojileri Üniversitesi’nin liderliğinde geliştirilen dünyanın ilk 6G test uydusu, uzaya resmen gönderildi. 6G uydusu, Şanşi bölgesinde Taiyuan Uydu Fırlatma Merkezi’nden Uzun Yürüyüş-6 roketiyle başarılı bir şekilde uzaya fırlatıldı. Üniversite ekibinin yanı sıra, “Chengdu Guoxing Aerospace Science and Technology” ile “Beijing Weinaxingkong Technology” isimli şirketlerin de çabalarıyla geliştirilen uyduya Çinli yetkililer, “Tianyan 05” adını verdiler.
Terahertz iletişimi mercek altında
Terahertz bandının iletişim için neler sunduğunu ortaya koyacak olan uydu, Dünya’nın uzaydan daha etkili bir şekilde izlenebilmesini sağlayacak ve tarım ile hayvancılık, inşaat halindeki binalar ve afet durumlarının anlık olarak izlenebilmesini mümkün kılacak. 70 kilogram ağırlığında ve bir terahertz uydu haberleşme yükü taşıyan Tianyan 05, terahertz haberleşme yüklerini de test edecek. Dünyadaki altıncı nesil mobil iletişimin (6G) temel teknolojilerinden biri olan terahertz iletişimi, bol spektrum kaynakları, yüksek iletim hızı ve iletişim algısının kolay entegrasyonu gibi avantajlara sahip…
Çin için dönüm noktası olacak
Profesör Xu Yangsheng, konuya ilişkin yaptığı açıklamada Tianyan 05’in dünyanın ilk 6G test uydusu olduğunu söylerken; Terahertz kapasiteli ilk teknik testlerin Tianyan 05 ile gerçekleştirileceğini belirtti. Gönderilen test uydusunun Çin için bir dönüm noktası olacağını söyleyen Yangsheng’e göre uydunun neler sunacağı, 6G ile birlikte hayatımızda ne gibi değişikliklerin olacağı, Tianyan 05’le yapılacak testler sonrasında belli olacak.