Cardiff Üniversitesi’nde Siber Saldırıları Bir Saniyeden Kısa Sürede Yok Edebilen Bir Yöntem Geliştirildi 3 dakikada okunabilir

Cardiff Üniversitesi’nden bilim insanları; dizüstü bilgisayarlar, bilgisayarlar ve akıllı cihazlardaki siber saldırıları otomatik olarak algılayıp bir saniyeden kısa sürede yok edebilen yeni bir yöntem geliştirdi.

İnternet, hayatımızı son derece basitleştirmiş olmasına rağmen yeni endişeleri de beraberinde getiriyor. Günümüzde kullanıcıların kişisel veya finansal bilgilerinin bilgisayar korsanlarının eline geçme olasılığı önemli bir tartışma konusu. Bunun üzerine çalışan Cardiff Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, bilgisayarlara ve diğer cihazlara yönelik siber saldırıları bir saniyeden kısa sürede otomatik olarak tespit edip yok edebilen yeni bir araç geliştirdi. Bu yöntem, kötü amaçlı bir yazılımın neye benzediğini analiz etmeye yönelik geleneksel antivirüs yaklaşımı yerine bu yazılımların hareketlerini izlemek ve tahmin etmek için yapay zekâ kullanıyor.

Yapay zekanın tamamen yeni bir şekilde kullandığı bu yöntem sayesinde bir bilgisayardaki dosyaların yüzde 92’sinin bozulması engellenirken kötü amaçlı bir yazılımın silinmesi ise ortalama 0,3 saniye sürüyor. Yöntemin geliştirilmesinin bir parçası olarak, kötü amaçlı yazılımın nasıl hareket edeceğini tahmin etme yeteneğini geliştirmek için belirli kötü amaçlı yazılım parçaları üzerinde simülasyonlar çalıştırılarak eğitiliyor. Süreci yürüten ekip, bunun, kötü amaçlı yazılımları gerçek zamanlı olarak hem algılayabilen ve yok edebilen hem de modern siber güvenliğe yaklaşımları değiştirebilen bir teknoloji olduğunu belirtti. 

Parmak izi bırakmasını bekliyoruz

Airbus ile iş birliği içinde geliştirilen yeni yaklaşım, yapay zekâ ve makine öğrenimindeki teknolojik gelişmelerden yararlanıyor. Araştırmanın ortak yazarı Profesör Pete Burnap: “Geleneksel antivirüs yazılımı, kötü amaçlı bir yazılım parçasının kod yapısına bakacak ve tanıdık olduğunu anlayacak. Bununla beraber kötü amaçlı yazılım yazarları kodu kesip değiştirecek, böylece kod, ertesi gün farklı görünecek ve virüsten koruma yazılımı tarafından algılanmayacak. Bizler kötü amaçlı bir yazılımın sisteme saldırmaya başladığında nasıl davrandığını bilmek istiyoruz. Bir bağlantı noktası açmak veya belirli bir sırayla bazı verileri indirmek gibi eylemler daha sonra davranışsal bir profil oluşturmak için kullanabileceğimiz bir parmak izi bırakacaktır.” şeklinde konuştu.

 

‘Nesnelerin İnterneti’ ile kullanım alanı yaygınlaşacak

Çalışmanın baş yazarı, Airbus İnovasyon ve İzcilik Başkanı Matilda Rhode ise bu sistemin doğruluğunu geliştirmek açısından daha çok yollarının olduğunu söylese de bunun önemli bir adım olduğunu kaydetti. Rhode, “Geliştirdiğimiz teknolojiyi ‘Nesnelerin İnterneti’ yaygınlaştıkça yalnızca bilgisayarlarımıza değil, akıllı hoparlörlerimize, termostatlarımıza, arabalarımıza ve buzdolaplarımıza da fayda sağlayacak gerçek zamanlı bir algılama sistemi olarak da görebiliriz.” dedi. 

Kaynak: https://techxplore.com/news/2022-05-method-cyberattacks.html

Benzer İçerikler

Yorum Gönder

Email adresiniz yayınlanmayacak. İşaretleri alanları doldurmak zorunludur.

one × five =

Paylaşım