Japon origami tasarım teorisinden ilham alan Caltech araştırmacıları, aralık ayında yörüngeye küçük bir uydu prototipi fırlatmaya hazırlanıyor. Yaklaşık 3,9 inç karelik prototip, Güneş enerjisini kablosuz olarak Dünya’ya iletebilecek. Proje başarılı olursa, yenilenebilir enerji sektörünü radikal yeni bir yöne yönlendirebilecek ve güvenilir güce erişimi olmayan bölgelere temiz elektrik bile sağlayabilecek.
Caltech’in yüz milyon dolarlık devasa bir bağışla desteklenen “Uzay Tabanlı Güneş Enerjisi Projesi” (SSPP), ilk prototiplerini yörüngeye fırlatmaya hazırlanıyor. Buna göre ekip, güneş ışığını toplayan, onu elektriğe dönüştüren ve daha sonra bu elektriği kablosuz olarak ihtiyaç duyulan her yere ileten modüler bir uzay aracı takımyıldızını yerleştirmek için çalışıyor.
Potansiyel sekiz kat daha fazla
Uzaydaki enerji potansiyeli, Dünya’dan yaklaşık sekiz kat daha iyi olmasına rağmen, uzaya ekipmanın fırlatılması, montajı ve bakımı ile ilgili maliyetler astronomik boyutlarda…. Bir uzay güneş enerjisi kurulumunun ölçeği akıllara durgunluk verebiliyor ve benzeri görülmemiş sorunlar, yolculuğun her adımında muazzam engeller barındırabiliyor. Bununla birlikte Caltech’teki bir ekip, yaklaşık on yıldır “Uzay Güneş Enerjisi Projesi” üzerinde çalışıyor.
Proje esas olarak üç akışta ilerliyor. Buna göre ilk grup, şu anda Uluslararası Uzay İstasyonu ve modern uydularda kullanılan güneş panellerinden bile 50-100 kat daha fazla güç ve ağırlık oranlarına sahip, oldukça hafif ve yüksek verimli fotovoltaik (ışığı elektriğe dönüştüren malzemeler) üzerinde çalışıyor. İkinci ekip ise güneş panellerinden gelen doğru akım (DC) gücünü radyo frekansı gücüne dönüştürmek için ultra hafif ve küçük, düşük maliyetli ekipman geliştirmeye odaklanıyor. Bu iki ekip, ilerlemelerini Güneş enerjisini yakalama, radyo frekansına dönüştürme ve kablosuz iletimi birleştirerek yaklaşık 10 cm’lik bir “karo”nun işlevsel prototiplerinde birleştirdi. Üçüncü grup da geliştirilen bu binlerce karoyu modüller halinde ve binlerce modülü de devasa bir Güneş enerjisi hasadı ve iletim dizisinde birleştiren tam boyutlu bir dizinin nasıl oluşturulacağı üzerinde çalışıyor.
Yüz binlerce güneş paneli yörüngeye fırlatılacak
Caltech bilim insanları, bu noktada en eski sanat formlarından birinden ilham aldılar; origami… Joyce ve Kent Kresa Havacılık ve İnşaat Mühendisliği Profesörü ve projenin ortak lideri Sergio Pellegrino, origamiden örnek aldıkları yeni katlama tekniklerini kullandıklarını ve bu şekilde dev bir uzay aracının boyutlarını fırlatma için önemli ölçüde azaltabildiklerini söyleyerek, “Ambalaj o kadar sıkı ki herhangi bir boşluk bulmak mümkün değil” diye konuşuyor. Projenin nihai hedefi, yüz binlerce güneş panelini yörüngeye fırlatmak… Her bir parça, bir onsun onda birinden daha az ağırlığa sahip 4’e 4 inç kare boyutlarında ve bu panellerin her biri Dünya’nın üzerine yerleştirildikten sonra, Güneş ışığı toplayabilmek adına 3,5 mil kare büyüklüğünde bir uydu takımyıldızı oluşturmak için açılacak.
SSPP araştırmacısı Harry Atwater’a göre bu olağanüstü ve benzeri görülmemiş bir proje ve zamanımızın en önemli zorluklarından birini ele alarak, dünyaya temiz ve uygun fiyatlı enerji sağlamak için gereken cesareti ve hırsı örnekliyor.
https://www.caltech.edu/about/news/space-solar-power-atwater-hajimiri-pellegrino