Argela, 5G teknolojisi ProgNET’la Barcelona’ya Damga Vurdu 6 dakikada okunabilir

Türk Telekom’un iştiraki Argela, 5G ve 5G’yi etkinleştiren çözümleri başta olmak üzere, milli kaynaklarla geliştirdiği gelecek nesil telekomünikasyon teknolojilerini, dünyanın en büyük mobil teknolojiler etkinliği Mobil Dünya Kongresi’nde tanıttı. Argela, yeni nesil ağlar için geliştirdiği açık mimariye sahip ProgNET ürününü de ilk defa MWC 2017’de tanıttı.

Milli kaynaklarla geliştirilen 5G teknolojisi ProgNET, küresel telekom devleri tarafından da yoğun ilgi gördü. Argela CEO’su Bülent Kaytaz, “ProgRAN ürünümüzü kullanmak için 5G’nin hayata geçilmesini beklememize gerek yok. Bu teknolojiyi şu an kullanılan LTE baz istasyonlarından kullanılabilir. ProgRAN’ı yerli baz istasyonumuz ULAK’A da entegre ederek Türkiye’nin üretmiş olduğu bir teknolojiyi kullanacağız. Bu şekilde patenti Türkiye’de olan baz istasyonlarına sahip olacağız. Gururla söylemek isterim ki, ProgRAN demosu fuarda sadece Argela standında değil, Cavium ve ON.Lab stantlarında da sergileniyor” dedi.

Türkiye’nin 5G teknolojisi, Türk Telekom’un Ar-Ge ve inovasyon iştiraki Argela ile dünya vitrinine çıktı. Argela, 27 Şubat-2 Mart 2017 tarihlerinde İspanya’nın Barcelona şehrinde düzenlenen ve teknoloji dünyasının en büyük zirvesi olan Mobil Dünya Kongresi’nde 5G alanında geliştirdiği yenilikçi teknoloji çözümlerini tanıttı. Argela’nın yüzde yüz yerli mühendislikle geliştirdiği ve bu yıldan itibaren ProgNET ürün grubu altında topladığı; ProgRAN, 5G Analitikleri ve kurumsal ağ çözümleri, dünyanın dört bir yanından fuara katılan endüstri uzmanlarının ilgi odağı oldu.  Milli kaynaklarla geliştirilen 5G teknolojisi ProgNET, küresel telekom devleri tarafından da ilgiyle karşılandı.

Argela’nın ProgRAN’ı MWC 17’de 5G’ye katkı alanında dünyadaki en iyi 5 çözüm arasına girdi

‘LTE’nin 5G’ye Evrimine Üstün Katkı’ kategorisinde finale kalarak 5G’ye katkı alanında dünyadaki en iyi 5 çözümü arasına giren Argela, ProgRAN ile 2020 yılında tüm dünyada yaygın olarak kullanıma girmesi beklenen 5G’nin temel yapıtaşlarından biri niteliğinde olan programlanabilir radyo erişim ağları için esnek ve özelleştirilebilir bir çözüm sunuyor.

ProgRAN sayesinde bir doğal afet durumunda ihtiyaç duyulacak yüksek kapasiteli, kesintisiz iletişim, mobil şebeke üzerinde dinamik olarak özel dilimler oluşturularak sağlanabilecek.  Farklı bir şehirde bulunan bir cerrah, ProgRAN’ın sağladığı esneklik sayesinde oluşturulacak kesintisiz, genişbant bağlantı ile ameliyathaneye uzaktan bağlanabilecek ve modern tıp cihazlarını kullanarak operasyonu uzaktan gerçekleştirebilecek. Benzer şekilde, ProgRAN’ın sunduğu esneklik sayesinde bir derbi maçın oynandığı stadyumda bulunan on binlerce kişi aynı anda internete bağlanarak veri indirme ve yükleme işlemini sorunsuz olarak gerçekleştirilebilecek. 5G’yi beklemeden nesnelerin interneti (Internet of Things – IoT) teknolojisine yön verecek çalışmalar ProgRAN çözümü ile deneyimlenebilecek.

Argela CEO’su Bülent Kaytaz: “ProgRAN’ı yerli baz istasyonumuz ULAK’a entegre edeceğiz ve patenti Türkiye’ye ait olan baz istasyonlarına sahip olacağız”

Argela CEO’su Bülent Kaytaz ise, son 5 yıldır, 5G sistemlerine programlanabilme ve kontrol edilebilme özellikleri sağlayan ve iletişim altyapılarını daha verimli, akıllı hale getiren yazılım ağırlıklı teknolojilere odaklandıklarını söyledi. Kaytaz açıklamasını şu sözleri ile sürdürdü: “5G teknolojileri üzerindeki çalışmalarımızda kendimize üç önemli hedef koyduk. Bunlardan ilki, 5G konusunda uluslararası düzeyde kabul görmüş bir teknoloji şirketi olmak. İkincisi, bu teknolojileri kullanarak milli ve güvenlikli iletişim altyapılarının geliştirilmesine katkıda bulunmak. Üçüncüsü ise, geliştirdiğimiz bu özgün teknolojilerin ülke içinde ve uluslararası arenada kurduğumuz ekosistem vasıtasıyla büyük ölçekli projelerde bugünden uygulanmasını sağlamak. Bu kapsamda 5G teknolojileri alanında geliştirdiğimiz ProgRAN ile dünya genelinde kullanılacak 5G uyumlu baz istasyonlarını tasarlıyor ve 5G’nin standartlarını LTE lansmanı öncesinden itibaren kodluyoruz. ProgRAN ürünümüzü kullanmak için 5G’nin hayata geçilmesini beklememize gerek yok. Bu teknolojiyi şu an kullanılan LTE baz istasyonlarından kullanılabilir. ProgRAN’ı yerli baz istasyonumuz ULAK’A da entegre ederek Türkiye’nin üretmiş olduğu bir teknolojiyi kullanacağız. Bu şekilde patenti Türkiye’de olan baz istasyonlarına sahip olacağız. Gururla söylemek isterim ki, ProgRAN demosu fuarda sadece Argela standında değil, Cavium ve ON.Lab stantlarında da sergileniyor” dedi.
Kaytaz, ProgRAN teknolojisi için ABD Patent ve Marka Ofisine bugüne kadar 28 adet patent başvurusu yapmış olmaktan duydukları gururu da dile getirdi; “Argela standında, 5G dahil olmak üzere tüm yeni nesil mobil teknolojilerinin üzerinde yükselebileceği ağ altyapısını geliştirip dünya ile paylaşıyoruz. Sergilediğimiz teknoloji çözümlerimizle Türk mühendisliğini gururla dünyaya sunuyoruz” dedi.

Türkiye’nin dijital dönüşümüne liderlik etme hedefi ile hareket ettiklerini, Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından başlatılan MİLAT ve ULAK projelerinde önemli sorumluluklar üstlendiklerini ifade eden Kaytaz sözlerine şöyle devam etti: “Günümüzde bant genişliği, iletişimin hızı ve akıllı şehirler, hastaneler, belediyeler, ulaşım gibi uygulamalara ihtiyaç arttıkça, Yazılım Tanımlı Ağlar (SDN) ve Ağ Fonksiyonlarının Sanallaştırılması (NFV) gibi akıllı ağların geliştirilmesinde rol sahibi olan teknolojiler daha da önem kazanıyor. Argela olarak bu ihtiyaçtan yola çıkarak 5G alanında ülkemiz adına önemli bir adım daha attık ve yeni ürünümüz ProgNET’i geliştirdik. MWC 17 kapsamında ilk defa tanıttığımız ProgNET’i, 5G çalışmaları kapsamında bahse konu olan teknolojilerden elde ettiğimiz birikimi, Kurumsal Ağ Altyapılarına uygulayarak geliştirdik. Diğer taraftan bildiğiniz gibi milli 5G iletişim teknolojilerinin kalbi olacak projelerin geliştirilmesinde etkin rol oynayacak Türkiye’nin ilk ‘5G Mükemmeliyet Merkezi’ni Ankara’da açtık. Merkezimizi, 2023 hedeflerine giden yolda ileri teknolojiler geliştirme vizyonu çerçevesinde, iletişim altyapılarını millileştirecek büyük bir adım olarak görüyoruz. Tüm bu gelişmeler ve yaptığımız patent başvuruları, 5G alanında uluslararası ölçekte önemli bir yere geldiğimizin de en somut göstergesi niteliğinde. Çalışmalarımızın sonuçlarını bu şekilde görmek, geleceğe daha güvenli bakmamız adına bize güç veriyor.”

 

Bülten Tarihi: 1 Mart 2017

Benzer İçerikler

Yorum Gönder

Email adresiniz yayınlanmayacak. İşaretleri alanları doldurmak zorunludur.

2 + two =

Paylaşım