Araştırmacılar plastik atıklardan faydalı kömür oluşturdular 3 dakikada okunabilir

California Üniversitesi’nden bilim insanları, nehirleri tıkayan ve okyanuslarımızı kirleten yüz milyonlarca ton plastik atık için alternatif kullanım alanı bulmaya bir adım daha yaklaştılar. Buna göre ekip; plastik atığı, gram kütle başına yaklaşık 400 metrekarelik devasa bir yüzey alanına sahip gözenekli bir kömür formuna dönüştürmek için bir yöntem keşfetti. 

Plastik ucuzdur, hafiftir ve aynı zamanda inanılmaz derecede çok yönlüdür. Öte yandan bu nitelikleri onu ciddi bir çevre sorunu haline getiriyor. Her yıl yüz milyonlarca ton plastik atık üretiliyor ve bu da nehirleri tıkayarak okyanuslarımızı kirletiyor. Şimdilerde Riverside’da bulunan California Üniversitesi’nden (UCR) araştırmacılar, plastik atıklar için alternatif kullanım alanı bulmaya bir adım daha yaklaştılar. Buna göre plastik atıklarını, gram kütle başına yaklaşık 400 metrekarelik devasa bir yüzey alanına sahip oldukça gözenekli bir kömür veya kömür formuna dönüştürmek için yeni bir yöntem geliştirdiler. Araştırmacılara göre plastik atıklardan oluşan bu kömür, karbonu tutabiliyor ve toprağın su tutmasını ve tarım alanlarının havalanmasını iyileştirmek için toprağa eklenebiliyor. Aynı zamanda doğal olarak parçalandığı için toprağı da gübreleyebiliyor.

Çok yararlı bir biyokömür olabilir

Plastiğin kömüre dönüştürülmesi süreci, mısır hasadından sonra tarlada kalan saplar, yapraklar, kabuklar ve koçanlar gibi iki yaygın plastik türünden birinin mısır atıklarıyla karıştırılmasını içeriyor. Karışım daha sonra “hidrotermal karbonizasyon” olarak bilinen bir işlem olan yüksek oranda sıkıştırılmış sıcak su ile pişiriliyor. Oldukça gözenekli kömür, polistiren veya polietilen tereftalat (PET) kullanılarak üretiliyor. UCR Kimya ve Çevre Mühendisliği Yardımcı Doçenti Kandis Leslie Abdul-Aziz, keşiflerinin çok yüksek yüzey alanlı bir malzeme olduğu için yararlı bir biyokömür olabileceğine dikkat çekerek “Malzememizi aktif karbona dönüştürmezsek, onu kullanmanın birçok yararlı yolu olduğunu düşünüyorum” diyor. 

Geri dönüşüme farklı bir yaklaşım

Plastik esasen onu yanlışlıkla yutan başta balıklar ve kuşlar olmak üzere hayvanları öldüren katı bir petrol şekli… Aynı zamanda insan vücuduna girebilen ve hücrelere zarar verebilen veya bağışıklık reaksiyonlarını tetikleyebilen mikro parçacıklara da ayrılabiliyor. Üstelik doğaya ve insanlara verdiği zarara rağmen ne yazık ki, kullanılmış plastiği geri dönüştürmek, petrolden yeni plastik yapmaktan çok daha pahalıya mal oluyor.  Bu açıdan UCR Kimya ve Çevre Mühendisliği Yardımcı Doçenti Kandis Leslie Abdul-Aziz’in laboratuvarı, geri dönüşüme farklı bir yaklaşım getirmesiyle öne çıkıyor. 

https://news.ucr.edu/articles/2023/01/05/turning-plastic-waste-valuable-soil-additive

Benzer İçerikler

Yorum Gönder

Email adresiniz yayınlanmayacak. İşaretleri alanları doldurmak zorunludur.

18 − two =

Paylaşım