İnsanoğlunun uzay konusundaki çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Mars’a yolculuk ve uzay turizmi derken, öte gezegenler de bilim insanlarının merceği altında… Bu çalışmaların bir sonucu olarak Almanya’da bir grup araştırmacı, Doppler spektroskopisi adı verilen ve Güneş sistemi dışındaki gezegenlerin saptanmasını sağlayan bir yöntem yardımıyla iki yeni ötegezegen keşfetti. Üstelik bu ötegezegenlerin yaşama elverişli olduğu düşünülüyor.
Bilim insanlarının derin uzayı keşfetme ve anlama çabaları tüm hızıyla devam ediyor. Bunun bir sonucu olarak gökbilimciler Dünya’dan 11 ışık yılı uzaklıkta bir yıldızın etrafında dönen iki ötegezegen keşfetti. Gliese 887 adındaki yıldız, güneşin kütlesinin yaklaşık yarısına sahip aynı zamanda da yakınlığı göz önüne alındığında, gökyüzündeki en parlak kırmızı cüce… Her ne kadar bugün sahip olduğumuz teknolojiyle ona ulaşmak mümkün olmasa da güneşe en yakın yıldızlardan biri olarak kabul ediliyor. Güneşe en yakın ötegezegenleri bulmaya çalışan “Kırmızı Noktalar” projesi üzerinde çalışan bir grup gökbilimci, yıldızı Şili’deki Avrupa Güney Gözlemevi’ni kullanarak üç ay boyunca gözlemledi. “Doppler spektroskopisi” adlı yöntem yardımıyla da Gliese 887 etrafında iki gezegen tespit etti. Dünya’dan daha büyük ve çoğunlukla kayalıklardan oluşan gezegenlere gökbilimciler “Gliese 887b” ve “Gliese 887c” adını verdi. İlk gezegenin yörünge etrafında turunu tamamlaması 9,3 Dünya günü sürerken ikinci gezegen ise 21,8 Dünya gününde bir yılını tamamlıyor.
Sessiz bir yıldız
Yıldızı gözlemleyen araştırmacılar gezegenlere dair bazı iyi haberler de veriyor. Almanya’daki Göttingen Üniversitesi Astrofizik Enstitüsü’nden öğretim görevlisi Sandra Jeffers “Ev sahibi yıldız alışılmadık derecede sessiz… Bununla Güneş’te gördüğümüz karanlık yıldız noktalarına veya enerji patlamalarına sahip olmamasını kastediyorum” diyor ve bu sebeple de etrafındaki gezegenlerin atmosferlerini koruyabileceğine inanıyor. Bir diğer iyi haber de yüzey sıcaklıkları… Gliese 887c2’nin yüzey sıcaklığının 70 derece olduğu düşünülüyor ve bu bilim insanları tarafından suyun bulunabilmesi için yeterli bir sıcaklık olarak düşünülüyor. Öte yandan yıldızın etrafında bir sinyal daha tespit eden ekip, gelecekte sinyalin bir gezegene ait olup olmadığını belirlemek için Gliese 887’yi daha fazla gözlemlemek istiyor. Davies, “Yaşanabilir bölgede üçüncü bir gezegenin varlığını doğrularsa, GJ 887, Güneş sisteminde en çok çalışılan gezegen sistemlerinden biri haline gelebilir” diyor.
Daha önce, “Kırmızı Noktalar” projesinde çalışan ekip Proxima Centauri ve Barnad’ın yıldızının etrafında dönen gezegenler gibi Güneş’e yakın başka ötegezegenler de keşfetmişti.
Kaynak: