Giyilebilir teknoloji, akıllı saatlerin veya kablosuz kulaklıkların çok daha ötesine geçiyor. Pantolonları, tişörtleri ve ceketleri birden çok amaca uygun olarak yeniden tasarlayan bilim insanları, sesi algılayabilen ve üretebilen bir “akustik kumaş” üretti.
MIT mühendisleri ve Rhode Island Tasarım Okulu iş birliğiyle yeni akustik kumaş geliştirildi. Ekip, tıpkı kulaklarımızın duymasına benzer şekilde sesi önce mekanik titreşimlere ardından elektrik sinyallerine dönüştüren ve mikrofon gibi çalışan bir kumaş tasarladı.
Aslında tüm kumaşlar duyulabilir seslere tepki olarak titreşiyor ve bu titreşimler nanometre ölçeğinde yani normalde algılanamayacak kadar küçük. Bu algılanamayan sinyalleri yakalamak için araştırmacılar, bir kumaşa dokunduğunda kumaşla birlikte bükülebilen esnek bir lif geliştirdi. Söz konusu fiber, büküldüğünde veya deforme olduğunda elektrik sinyali üreten ve kumaşın ses titreşimlerini elektrik sinyallerine dönüştürmesi için bir araç sağlayan piezoelektrik bir malzemeden tasarlandı. Araştırma ekibi, tasarımlarının insan kulağının çalışma biçiminden ilham aldığını ancak basınçla ilgili ekstra bir adım gerektirdiğini belirtti.
Kalp atışlarınızı izleyebiliyor
Kumaş, sessiz bir kitaplıktan yoğun bir karayolu trafiğine kadar desibel olarak değişen sesleri yakalayabiliyor ve alkış gibi ani seslerin kesin yönünü belirleyebiliyor. Kumaş, bir gömleğin astarına dokunduğunda kullanıcının ince kalp atışı özelliklerini algılayabiliyor. Lifler aynı zamanda, konuşulan kelimelerin kaydı gibi ses üretmek için de kullanılabiliyor.
Çalışmalar sırasında ekip, pek çok başarılı sonuca ulaştı. Buna göre ekip ilk olarak kumaşı bir gömleğin arkasına dikerek deneğin çeşitli pozisyonlarda ayakta durmasını ve alkışlamasını istedi. Fikir, kumaşın sesin hangi yönden geldiğini anlayıp anlayamayacağını görmeyi içeriyordu. Sonunda da kumaşın sesin açısını 3 metre mesafeden 1 derecelik bir açıyla algılayabildiği görüldü. Bir diğer çalışmada da ekip, gömleğin iç astarına göğüs bölgesi üzerinden tek bir lif dikti ve giysiyi sağlıklı bir gönüllüye giydirdi. Beklendiği gibi, kumaş gönüllünün kalp atışlarını doğru bir şekilde izlemeyi başardı.
Neredeyse hafif bir ceket gibi
Singapur’daki Nanyang Teknoloji Üniversitesi’nden yardımcı doçent ve araştırmanın baş yazarı Wei Yan, söz konusu kumaşların birçok kullanımının olabileceğini belirterek “Akustik bir giysi giyerek telefon aramalarını yanıtlayabilir ve kıyafetiniz aracılığıyla iletişim kurabilirsiniz. Ayrıca, bu kumaş insan derisiyle fark edilmeden arayüz oluşturabiliyor ve kullanıcıların kalplerini ve solunum durumlarını rahat, sürekli, gerçek zamanlı ve uzun süreli bir şekilde izlemelerini sağlıyor” şeklinde konuştu.
Kumaşı standart bir dokuma tezgâhı kullanarak dokuyan, Rhode Island Tasarım Okulu’ndan yüksek lisans öğrencisi Elizabeth Meiklejohn ise kumaşın neredeyse hafif bir ceket gibi hissettirdiğini söyleyerek,: “Çalışmamız kottan daha hafif ama bir gömlekten daha ağır.” dedi.
Kaynak: https://www.cnet.com/science/acoustic-fabric-could-let-you-answer-the-phone-with-your-shirt/