UC San Diego mühendisleri, insan kalbinin hem yapısını hem de işlevini değerlendirebilen giyilebilir bir ultrason cihazı geliştirdiler. Kabaca bir posta pulu büyüklüğünde olan taşınabilir cihaz, 24 saate kadar takılabiliyor ve yorucu egzersiz sırasında bile çalışıyor.
Kardiyak fonksiyonlarının sürekli olarak görüntülenmesi; uzun vadeli kardiyovasküler sağlığın değerlendirilmesi, akut kardiyak disfonksiyonun tespiti ve kritik hasta veya cerrahi hastaların klinik yönetimi için oldukça önemli… Öte yandan kardiyak fonksiyonu görüntülemeye yönelik geleneksel non-invaziv yaklaşımlar, cihazın hacmi nedeniyle sürekli ölçümler sağlayamıyor ve mevcut giyilebilir kardiyak cihazlar ise yalnızca ciltteki sinyalleri yakalayabiliyor. Bu sorunları çözmek isteyen California San Diego Üniversitesi’nden mühendis ve doktorlar, insan kalbinin hem yapısını hem de işlevini değerlendirebilen giyilebilir bir ultrason cihazı geliştirdiler. Projeye liderlik eden California San Diego Üniversitesi’nde Nanomühendislik Profesörü Sheng Xu, amaçlarının ultrasonu geniş kitleler için daha erişilebilir hale getirmek olduğunu söylüyor. Xu, aynı zamanda teknolojinin herkesin hareket halindeyken ultrason görüntülemeyi kullanmasına olanak tanıdığını da belirtiyor.
Gerçek zamanlı bilgiler sağlayabiliyor
Özel bir yapay zekâ algoritması sayesinde cihaz, kalbin ne kadar kan pompaladığını ölçebiliyor. Uzmanlara göre bu nokta oldukça kritik zira kalbin yeterince kan pompalamaması çoğu kardiyovasküler hastalığın kökeninde bulunuyor. Üstelik kalp işleviyle ilgili sorunlar çoğu zaman yalnızca vücut hareket halindeyken ortaya çıkıyor. Geliştirilen bu yeni giyilebilir, non-invaziv kalp monitörü ise bir kişi egzersiz yaparken bile kalbin yakalanması zor olan pompalama aktivitesi hakkında gerçek zamanlı ve otomatik bilgiler sağlayabiliyor.
Proje, ekibin derin dokular için giyilebilir görüntüleme teknolojilerindeki önceki ilerlemelerini temel alıyor. Giyilebilir kalp izleme sistemi, kalbin dört odasının farklı açılardan görüntülerini yakalamak için ultrason kullanıyor. Ardından da özel olarak geliştirilen yapay zekâ teknolojisi kullanarak görüntüleri gerçek zamanlı olarak analiz ediyor. Xu’nun ekibi tarafından geliştirilen giyilebilir teknoloji, güvenli, non-invaziv ve yüksek kaliteli kardiyak görüntüleme elde ediyor. Böylece yüksek uzamsal çözünürlüğe, zamansal çözünürlüğe ve kontrasta sahip görüntüler sağlıyor. Araştırma ekibinden olan doktora öğrencisi Hao Huang ise geliştirdikleri teknolojinin hasta rahatsızlığını en aza indirdiğini söyleyerek, “Aynı zamanda CT ve PET gibi hastaları radyasyona maruz bırakabilecek invaziv olmayan teknolojilerin bazı sınırlamalarının üstesinden gelebiliyor” diye konuşuyor.
Bilgiler giyilebilir bir yama aracılığıyla toplanıyor
Yeni sistem, optimum yapışma sağlıyor ve insan derisi kadar yumuşak giyilebilir bir yama aracılığıyla bilgi topluyor. Yamanın boyutları ise yaklaşık bir posta pulu kadar… Gerçek zamanlı olarak, kalbin yapısının sürekli bir görüntü akışını oluşturmak için kullanılan ultrason dalgalarını gönderip alabiliyor. Sistem, ultrason kullanarak kalbin sol ventrikülünü ayrı çift düzlemli görüntülerde inceleyebiliyor, aynı zamanda klinik açıdan yararlı görüntüler üretebiliyor. Xu, bu teknolojiyi mühendis Shu Xiang ile kurduğu Softsonics aracılığıyla ticarileştirmeyi planlıyor ve teknolojiyi farklı organların görüntülenmesini sağlayacak şekilde genişletmeyi amaçlıyor.
https://www.sciencedaily.com/releases/2023/01/230125121552.htm