ABD’deki Brown Üniversitesi’nden araştırmacılar, insan beynini ilk kez kablosuz bir şekilde bilgisayara bağlamayı başardı. Bilim insanlarına göre söz konusu gelişme, felçli insanlar için sorunsuz, sezgisel, güvenilir iletişim ve hareketlilik restorasyonu sağlayan kod çözme algoritmaları tasarlanmasına yardımcı olacak.
İnsan beyninin bir bilgisayarı kontrol edebilmesi üstelik bunu kablosuz olarak gerçekleştirilebilmesi, BrainGate teknolojisinin arkasındaki ekip tarafından yaratılan bir sistemle gerçek oldu. Buna göre katılımcılar, bilgisayarlarını kendi evlerinde herhangi bir kablo olmaksızın ve kesinti yaşamaksızın 24 saat boyunca kullanabildi. BrainGate teknolojisinin bu klinik denemesi, bir kişinin beyin motor korteksine bağlanan küçük bir verici içeriyor. Felçli katılımcılar, bir tablet bilgisayarı kontrol etmek için sistemi kullandılar. Bu verici sayesinde de katılımcılar, hiçbir kablo kullanılmadan kablolu sistemlere yakın yazma hızına, işaretlemeye ve tıklama doğruluğuna ulaşabildi. Çalışmada yer alan biri 35 biri de 63 yaşındaki iki katılımcı, geliştirilen kablosuz sistemi kesinti yaşamadan 24 saat boyunca bir laboratuvar ortamı yerine kendi evlerinde dahi kullanmayı başardı. Sistemin bu özelliği hem kurulumda hem de kullanımdaki kolaylığını ortaya koyarken; ABD’deki Brown Üniversitesi’nden araştırmacılar da sistemin beyin sinyallerini “tek nöron çözünürlüğünde ve tam geniş bant doğruluğunda” iletebildiğini kaydetti.
Kablolu sistemlere eşdeğer
Brown Üniversitesi’nde mühendislik profesörü yardımcısı olan John Simeral, kablosuz sistemin işlevsel olarak kablolu sistemlere eşdeğer olduğunu kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Sinyaller, uygun şekilde benzer doğrulukla kaydediliyor ve iletiliyor, bu da kablolu ekipmanla kullandığımız kod çözme algoritmalarının aynısını kullanabileceğimiz anlamına geliyor. Tek fark, insanların artık ekipmanımıza fiziksel olarak bağlanmasına gerek olmaması ve bu da sistemin nasıl kullanılabileceği konusunda yeni olanaklar sunuyor.” Brown Üniversitesi’nde mühendislik profesörü ve BrainGate klinik deneyinin lideri Leigh Hochberg ise bu sistemle evde ve daha önce neredeyse imkansız olan uzun dönemlerdeki beyin aktivitesine bakabildiklerini söyleyerek, “Bu, felçli insanlar için sorunsuz, sezgisel, güvenilir iletişim ve hareketlilik restorasyonu sağlayan kod çözme algoritmaları tasarlamamıza yardımcı olacak” diyor.
Söz konusu gelişme hızla büyüyen nöral arayüz teknolojileri alanındaki en son ilerlemeyi işaret ederken; Elon Musk da geçtiğimiz günlerde Neuralink girişiminin parçası olarak bir maymunun beyninde video oyunları oynamasına izin veren bir kablosuz çipi test ettiğini açıklamıştı.