ABD merkezli şirket Aevum, 24 metre uzunluğa, 5,5 metre yüksekliğe ve 18 metre kanat açıklığına sahip dünyanın en büyük drone’unu geliştirdi. Devasa boyutlardaki bu insansız hava aracı küçük uydular gibi uzaya yük taşıma görevlerinde kullanılacak.
Çok kısa bir zaman sonra uzaya uydu göndermek için kullanılan klasik roketlerin yerini insansız devasa drone’ların alacağını söylesek… Bunu geçtiğimiz günlerde Alabama merkezli Aevum adlı bir şirket, uyduları düşük yörüngeye taşımak ve fırlatmak için tasarlanmış bir drone olan Ravn X’i tanıtarak gerçeğe dönüştürdü. Tam yükle 24 tonluk ağırlığa ulaşan ve bu özelliğiyle dünyanın en ağır insansız uçaklardan biri olan Ravn X’in vaadi, yaklaşık üç saat içinde düşük dünya yörüngesine bir yük taşıyabileceğine yönelik… Bunun gerçekleşmesi durumunda ise uydu fırlatmalarındaki teslimat süreleri yıllardan aylara kısalabilecek. Sıra dışı dış görünümü ve rekor kıran kütlesi dışında, Ravn X aslında diğer uçaklardan çok da farklı değil… Havalanabilmek için yaklaşık 1 millik piste ihtiyaç duyuyor ve bu da neredeyse tüm ticari havalimanlarından kalkmasına izin veriyor. Aynı zamanda geleneksel bir jet ile aynı yakıtı kullanıyor.
Uzaya erişim yeniden tasarlanıyor
Ravn X, küçük uyduları yörüngeye ulaştırmak için alçak Dünya yörüngesine doğru otonom bir şekilde yükseliyor, uygun yüksekliğe ulaşmasının ardından taşıdığı iki aşamalı roketi hedefine yolluyor ve görevi tamamlanmasının ardından üsse geri dönüyor. İlk etapta yüzde 70 oranında yeniden kullanılabilirlik oranına sahip olacağı ifade edilen Ravn X’in ileriki dönemlerde yüzde 100’e yakın yeniden kullanılabilirlik oranlarına sahip olması hedefleniyor. Üstelik standart roketlerin aksine, hava şartlarından bağımsız olarak yükselebiliyor. Aevum şirketinin kurucusu ve CEO’su Jay Skylus konuya ilişkin yaptığı açıklamada Aevum’un uzaya erişimi yeniden tasarladığını belirterek “Ravn X yazılım ve otomasyon teknolojileriyle lojistik sektörünü gelecek nesle taşıyor” diyor. Ravn X ve Aevum, şimdiden ABD Uzay Kuvvetleri ile yaklaşık 1 milyar dolar değerinde bir anlaşma da imzaladı. Şirket, 2021’de komutanlığın “ASLON-45” adlı uydusunu alçak dünya yörüngesine yerleştirecek.
Kaynak:
https://www.engadget.com/aevum-ravn-x-233606617.html