Araştırmacılar tarafından yerel çevreden malzeme kullanarak yapılar tasarlamak için “bitki gibi” büyüyen bir “siber tohum” geliştirildi. Her ne kadar şu anda sadece bir tohum olsa da uzmanlar, bu teknolojinin algoritmik olarak çok sayıda araç ve uçak için tasarımlar oluşturma amacıyla kullanılabileceğini söylüyor.
Dünyanın herhangi bir yerindeki son kullanıcılara, ellerinde bulunan malzemeleri kullanarak yeni ürünlerin üretilmesini sağlamak için araştırmacılar tarafından kavramsallaştırılan bir fikir, şimdilerde Belfast Kraliçe Üniversitesi, Loughborough Üniversitesi ve York Üniversitesi’nden bir ekip tarafından hayata geçiriliyor.
İnanılmaz bir hızla gelişebiliyor
Siber tohum, bir ürünün boyut, renk ve yoğunluk gibi tasarım özelliklerinin basit metin açıklamalarından oluşuyor. Bu “genler” ise üretime ve gerçekleştirmeye hazır bir 3D tasarım modelinin oluşturulması için bir bilgisayar destekli tasarım (CAD) sistemi ile bağlantı kuracak şekilde yapılandırılmış yazılım tarafından okunuyor. Böylece tohum, bir CAD ortamında algoritmik olarak büyüyor ve araştırmacılar, tohumun inanılmaz derecede hızlı gelişebileceğini söylüyor.
Belfast Kraliçe Üniversitesi Makine ve Uzay Mühendisliği Bölümü’nden proje lideri Profesör Mark Price, “Bu yeni araştırma, tasarım ve üretim organizasyonlarının çalışma şeklini değiştirebilir, üretimi birçok sektör için daha erişilebilir ve verimli hale getirebilir” diyor. Siber tohumun tıpkı doğada bir bitkinin gövdesinin yaptığı gibi bir bilgisayar modeli içinde büyüdüğünü ve uzadığını söyleyen Price, sözlerine şöyle devam ediyor: “Tohum, çok karmaşık şekiller oluşturmak için bölünen ve kopyalayan hücreler üretiyor, ancak bunlar tıpkı doğada olduğu gibi sadece belirli koşullar sağlandığında yaşayabilir hale geliyor. Örneğin, bir bisiklet tohumumuz varsa ve Belfast’ta bir araştırmacı tarafından Belfast’taki bir müşteri için üretiliyorsa, mevcut malzemeler metal olabilir ve nihai ürün alüminyumdan yapılabilir. Bununla birlikte, Belfast’taki aynı araştırmacı Asya’daki bir müşteriye özel bir bisiklet oluşturmak için siber tohumu kullanıyorsa, bu aynı ana malzemesi olarak bambu kullanarak gelişecek ve tasarımını buna göre uyarlayacaktır.
Hastaya özel cihazlar geliştirilebilecek
Profesör Price, bu gelişmenin algoritmik olarak çok sayıda araç ve uçak tasarımı oluşturmak için kullanılabileceğini söylerken; aynı zamanda tıp ve biyomühendislik sektörleri için de pek çok fırsatın kapısını açabileceğinin altını çiziyor. Bu durum, hastaya özel cihazlar veya özelleştirilmiş terapötik numuneler üretmenin mümkün olacağı ve en önemlisi bunları üretmek için gereken maliyet ve kaynağın engelleyici olmayacağı anlamına geliyor.
Şu anda “tohumlar”, yüzlerce tasarımın oluşturulduğu ve faydalı tasarımları seçecek bir bilgisayar programından geçirildiği yapay bir evrim sürecinden geçiyor. Bu ise ciddi miktarda bilgi işlem gücü gerektiriyor. Daha karmaşık tasarımlara ihtiyaç duyulduğunda da araştırmacıların yapısal bütünlük, hava akışı, sıcaklık, elektromanyetizma gibi çok pahalı olabilen çevresel kısıtlamaları simüle etmeleri gerekecek. Bununla birlikte Profesör Price, “tohumun” uzun vadeli faydalarından birinin, insanların asla düşünemeyeceği tasarımları bulabilmesi olduğunu belirterek, “Ticari baskı ve düzenleyici çerçeveler altında çalışmamıza rağmen yine de çok farklı fikirler ortaya çıkaracak” diyor.